dijous, d’octubre 05, 2006

Les eleccions ja estan aquí

El setembre començava molt mogut a Torredembarra. El carrer Antoni Roig i la plaça de la Font estaven plenes de pancartes amb lemes contra l'Ajuntament i la crispació va arribar a nivells gairebé perillosos. Però unes setmanes després la temperatura està baixant notablement ja que l'equip de govern sembla decidit a reduir considerablement les contribucions especials que hauran de pagar els veïns d'aquesta zona per la remodelació de l'espai. La posició massa tancada d'alguns regidors ha deixat pas a una moderació més adequada a un periode preelectoral com l'actual.

El 10 de setembre Torredembarra va viure una manifestació històrica. Reunir mig miler de persones un diumenge de pont a les set de la tarda no és gens menyspreable. Hi havia representants de tres partits polítics, però també torrenques i torrencs sense una adscripció política definida, moguts per l'esgotament de la paciència en veure l'evolució de Torredembarra els darrers quinze anys. Ja a finals dels 90 el col·lectiu Pedra de Toc havia mobilitzat desenes de persones preocupades pel futur del Roquer i de la Platja del Canyadell. La situació actual és encara molt pitjor. Muntayans II s'ha convertit ja en un símbol contra la voracitat de les immobiliàries i els constructors i la complicitat o el mirar cap a l'atra banda de molts governants.

El setembre també ha estat el mes que hem conegut un altre dels caps de llista per a les eleccions municipals del maig vinent. Esquerra Republicana ha triat Gerard Ciuró com a candidat a l'alcaldia enfront l'alternativa de Josep Maria Cortès, militant que fins ara havia tingut una projecció pública molt mínima però que apostava molt fort per succeir Bargalló com a cap de files republicà. Ciuró, en canvi, porta en la política municipal més de set anys, primer a l'ombra de Josep Bargalló, però ja fa gairebé tres anys que és el portaveu municipal d'ERC i va ser un dels artífexs dela moció de censura que va portar les esquerres al govern torrenc.

És sabut que Esquerra Republicana ha viscut mesos difícils, amb un fort debat intern i un desgast important dels seus regidors, però finalment comença a veure la llum al final del túnel. Tot i això, el seu cap de llista ha tingut més suport de l'assemblea local que el seu homòleg de CiU, Daniel Massagué. En el cas dels socialistes, no caldran votacions per saber el cap de llista, que serà l'actual alcalde, Manuel Jiménez. Ciuró té ara el repte de treure els republicans de l'estancament del 2003, quan va perdre percentatge de vot i va passar de segona a tercera força política. La composició de la resta de primers llocs de la candidatura però sobretot la imatge del número u que arribi a la ciutadania seran les claus. Que el PSC sigui la llista més votada mentre CiU i ERC lluitaran pel segon lloc sembla ara per ara una aposta segura, però fins que no hi hagin totes les cartes sobre la taula sembla prematur fer previsions. Les distàncies són molt curtes.

Coneguts ja els caps de llista de les tres primeres forces polítiques del 2003, ens cal saber ara els alcaldables de la resta de formacions. Maria Dolors Toda està disposada a repetir, però ja no serà amb l'ADMC i hem de veure per on apareix. El PP presentarà un nou candidat i José Oviedo, número dos el 2003, sembla que és qui té més números. El GIT sempre és una capsa de sorpreses però sembla que només hi ha dos noms sobre la taula: Celestí Salort i Santiago Ardevol. L'Alternativa Baix Gaià continuarà confiant en Lluís Suñé i hem de veure quin és el futur del VUT. Intensos rumors apunten a la presentació d'una llista d'extrema-dreta. A Torredembarra tot és possible i en aquests mesos preelectorals segur que vivirem algunes sorpreses.
Publicat al número de setembre del Diari de la Torre

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Als responsables de medi ambient i serveis del nostre ajuntament, que facin un esforç en aquest tema, ja que a tot el municipi i manquen els contenidors pertinents per cada brossa. No serveix de res demanar al ciutadà que seleccioni les brosses si no se li donan mitjans. Preneu-ne nota, i prengueu l exemple del ajuntament de Altafulla, Sant Carles de la Ràpita.COSTA

Torredembarra es el municipio del Camp que peor hace la recogida selectiva
ACN :: 10.10.2006 (16:31h.) |

Gepec - Ecologistas de Catalunya asegura que aproximadamente un 88% de los residuos generados el año pasado en Torredembarra fueron a parar a un vertedero. Un informe hecho por el grupo ecologista demuestra que es el municipio del Camp que presenta un porcentaje más bajo de recogida selectiva. Lo siguen Tarragona y Constantí. Por otra parte, Salou, Cambrils y Vila-seca son las poblaciones qué mejor hacen la recogida selectiva, según el mismo documento.

Anònim ha dit...

Avui s'ha demostrat que les dades que ofereix el militant d'ERC i responsable del GEPEC, el Sr. Damià Vernet, són dades manipulades desde l'any 2001 fins el 2005. Aquest fa una mitja de percentatges i per lo tant manipula l'informació. Avui Torredembarra recicla més que mai, malgrat les fortes limitacions en contenidors. Caldrà sapiguer que els ha motivat a fer aquest "suposat" i lamentable estudi.

jordi salvat ha dit...

Davant d'aquests comentaris queda clara la guerra oberta entre el GEPEC i l'Alternativa Baix Gaià, que va iniciar-se el setembre, després de la manifestació contra el projecte de Muntanyans II.
Torredembarra ha viscut d'esquena al reciclatge durant una llarga època de governs convergents i aquesta situació costa de canviar. El que em costa entendre és perquè el Consell Comarcal engega projectes per impulsar la recolida selectiva a la qual s'apunten gairebé tots els municipis de la comarca i Torredembarra en queda al marge.
Com a ciutadà veig que a Torredembarra hi ha pocs punts de recollida selectiva, però confio que en els propers anys la situació millori. El que no sé com evolucionarà serà l'enfrontament entre dos grups que tenen un punt en comú tan important com la defensa de medi ambient.