dimecres, de desembre 19, 2012

La política municipal no només és gestió, és ideologia

Molts es pensaven que el pacte entre CiU i PP a Reus tenia les hores comptades. Doncs l’alcalde reusenc, Carles Pellicer, va deixar clar divendres passat que, si és per ell i la seva principal sòcia, Alícia Alegret, l’acord de govern té llarga vida. La raó que ha donat Pellicer és que l’acord amb el PP es tracta només d’un pacte de gestió i no ideològic. L’alcalde de Reus planta cara d’aquesta manera al número dos del seu partit, Oriol Pujol, que va advertir fa uns dies que calia replantejar-se els acords amb els populars a diversos ajuntaments catalans després de l’ofensiva contra el català a l’escola perpetrada pel ministre Wert.
M’ha sorprès molt la raó que ha donat Pellicer per justificar la continuïtat del pacte entre convergents i populars: es tracta d’un pacte de gestió. Un pacte entre dos partits polítics és sempre un pacte polític i, per tant, ideològic. Les formacions es presenten a unes eleccions municipals amb un programa electoral i, si no treuen majoria absoluta, han de buscar acords amb altres forces i pactar un programa polític, cedint en alguns dels seus punts programàtics amb l’objectiu d’arribar a un acord que permeti governar junts. Aquesta és la teoria i això és la democràcia.
Un Ajuntament és gestió, però també és ideologia. El redimensionament d’Innova no és una decisió ideològica? Privatitzar empreses municipals no és ideologia? Intentar vendre Fira de Reus no és una decisió ideològica? Canviar el zonificació escolar o fusionar centres educatius no és ideologia? Si els governs municipals fossin només gestió n’hi hauria prou amb un equip de tècnics qualificats que gestionés amb eficàcia els pressupostos municipals. El nou gerent d’Innova, de qui aviat se’n coneixerà el nom, podria ser el màxim responsable del govern de Reus. Però això tindria ben poc a veure amb la democràcia.
El pacte de CiU amb el PP a Reus és ideològic. És fruit de l’aritmètica electoral, però també de la sintonia ideològica entre els màxims responsables dels dos partits a la ciutat. I la gestió és el dia a dia conseqüència dels acords polítics posats per escrit en el document de govern signat a l’inici del mandat. O almenys hauria de ser així. I en un moment com l’actual, en què els dos partits estan tan allunyats ideològicament i a nivell nacional l’enfrontament és directe en un tema tan estructural al país com la llengua catalana, és complicat per a molts comprendre que a Reus i altres ciutats catalanes puguin manar junts CiU i PP. La formació nacionalista ho podria notar molt en les eleccions municipals de 2015 i els ha costat 32 anys aconseguir l’alcaldia de Reus. I això al carrer Còrsega deu preocupar bastant.
Article ublicat al setmanari NotíciesTGN