dissabte, de març 01, 2008

Lluís Suñé i el seu gran moment

En aquesta setmana de campanya que ens resta intentaré fer un retrat dels diferents caps de llista per Tarragona, que he pogut entrevistar darrerament i a la majoria els coneixia anteriorment.


Comencem per Lluís Suñé, el número u per Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Altenativa i que a més és de Torredembarra. El conec de fa molt temps i la trajectòria que l’ha portat fins aquesta posició és interessant, des que a finals dels noaranta va implicar-se i liderar la lluita per la gratuïtat de l’AP-7, que per cert es va aconseguir. Ja el 1999 va estar a punt de ser regidor. Li va faltar un vot i durant quinze dies va ser edil virtual. Però Suñé era llavors com a independent el número tres d’Esquerra Republicana en una llista liderada per Josep Bargalló. La història de l’Alternativa Baix Gaià i Iniciativa al Camp de Tarragona hauria pogut canviar molt si CiU no hagués recorregut un vot nul.

Pero no fem política-ficció i tornem a la realitat. La signatura del pacte tripartit entre CiU, ERC i PSC el 2001 va significar l’allunyament de Suñé d’Esquerra i la seva aproximació a Iniciativa a través de l’Alternativa Baix Gaià, marca amb la qual es va presentar com a candidat a l’alcaldia a Torredembarra, aconseguint un regidor contrapronòstic i entrant al govern amb la moció de censura de 2004. Suñé va ser un dels consellers comarcals d'Iniciativa al Tarragonès i va acabar de portaveu.

En les darreres eleccions municipals va doblar la representació de l’Alternativa Baix Gaià al consistori torrenc. El premi per tota aquesta trajectòria, curta però intensa, ha estat ser cap de llista al Congrés per Tarragona dels ecosocialistes. I és que gracies a l’Alternativa, la formació de Joan Saura ha entrat en Ajuntaments que feia molts anys que no hi era. Com diuen en el circ, “més difícil encara”. Estar a la cambra baixa a partir del 10 de març és gairebé una utopia i durant aquesta campanya està vivint el seu gran moment, amb una quota mediàtica inimaginable fa uns anys. Suñé nada a contracorrent, igual que Herrera a Barcelona, i defensa la pujada d’impostos o propostes tan agosarades com una moratòria temporal de noves infraestructures. És conseqüent o un il·lús?

Lluís Suñé no ha deixat de ser Lluís Suñé des que es cap de llista al Congrés. No ha canviat la seva manera d’actuar ni de vestir. El dia de l’entrevista em va rebre amb una samarreta fosca amb el logotip de l’Alternativa Baix Gaià, una americana al damunt i texans. El seu tracte continua sent el d’un veí de Torredembarra que es troba amb un altre, amb aquella rialla sincera. N'hi ha que no he veuen clar, però Suñé desprèn il·lusió i neutralitza aquestes crítiques fora de lloc. El discurs ecosocialista el té molt après i parla molt de la necessitat de fer sentit veu dels ciutadans i dels poderosos que guanyen massa i no reparteixen. Ell demana un altre vot útil, però caldrà veure si, com els seus antecessors, tornarà a topar amb la vessant més tradicional del concepte. Però com diu aquell “que le quiten lo bailao”.

8 comentaris:

Francesc Mercadé ha dit...

"El premi per tota aquesta trajectòria...", "El discurs ecosocialista el té molt après...", Salvat l'article està bé, però què et passa?

Anònim ha dit...

Es veu que hi ha un post del president de Nuevas Generaciones del PP de Tarragona en què queda retratat ... el president, no el Suñé !

Anònim ha dit...

Si el voleu veure aquest post:

www.perezcreus.blogspot.com

Em sembla que el PP hauria de tenir relleu de gent, però no d'edat, si no de pensament.

Anònim ha dit...

Ei, aquest paio ha esborrat el post que havia penjat al blog.


Bueeeeeenu!!!!!!!!!! jo no voliiiia, peeeeeeerò m'ho han fet fer...

la cua de lleó ha dit...

Tornem a parlar de quan la política local era el laboratori-taller de la gran política.

Que en Lluís Sunyer sigui candidat tot i saber el difícil que serà arriba al total de vots necessari, ens ha de fer recordar quan per lluitar contra la desmovilització varen començar els fitxatges estrella.

De quan es va començar a parlar contínuament de la professionalització.

Es pot representar una demarcació a qualsevol parlament del món. Sols cal una llibreta, un estri per escriure i una memòria que s'enriqueixi no que es transformi constantment.

Ho pot fer bé. La crida a la participació sembla efectiva. Això voldrà dir que si puja el cens participant, també ho fa el necessari nombre de vots per esgarrapar una acta. Si els vots absoluts pugen serà un èxit i ell ho hauria de saber, si no ho sap ja.

Però perquè hem nomenat la política local?

Dons perquè enyorem quan no arriba a la majoria absoluta volia dir que és consensúa més tot. Que la feina era més ferma doncs arribava als plens amb més informació i més debatuda.

Potser serà una llàstima que no sigui diputat... Però Torredembarra hi pot guanyar.

Unknown ha dit...

En Suñé és un polític molt vàlid, engrescador i treballador... Dels que tenen opcions reals de sortir qui més m'agrada a nivell ideològic.

Ara bé... la política que duen a terme els companys de viatge que ha triat, els eco-pijos del Saura (l'eco dels socialistes)cada cop marca més distància amb la gent que treballa des de la base, des dels moviemnts socials.

Recordeu els KUBOTANS per punxar els ocupes?

I les tirtures dels Mossos?

Això és ecosocialisme?

Anònim ha dit...

Saura no m'agrada, Suñé sí. El votaré.

Unknown ha dit...

Algunes de les persones que des del PSUC vàren donar-ho tot per la llibertat potser fliparien amb l'ecopijo del SAura i els seus Kubotans.