La història d’Esquerra Republicana de Catalunya sembla que sigui cíclica, una mena de Dragon Khan amb ascensos i descensos, desercions, escissions, expedients, estripades de carnet… Aquestes darreres setmanes ERC torna a viure una nova època convulsa. Mentre Puigcercós i Carod-Rovira han pactat la pau, alguns militants s’estan donant de baixa seguint l’exemple de Joan Carretero i Jaume Renyer. La crida de Carretero a una candidatura unitària de l’independentisme català ha estat interpretada perla direcció d’Esquerra com alta traïció amb obertura d’expedient inclosa. Davant d’aquest panorama Carretero ha tirat pel dret i s’ha donat de baixa.
Un altre personatge important de l’independentisme català, Jaume Renyer, també ha deixat Esquerra. El president del partit al Camp de Tarragona, Albert Pereira, ha plegat del càrrec i està reflexionant sobre la seva continuïtat a la formació. Està clar que alguna cosa està passant en el partit fundat per Macià el 1931. Cinc anys al govern català estan passant factura a Esquerra i és que el pacte amb el PSC de Montilla desgasta unes bases molt més radicals que els seus líders.
Crec que estem en l’inici d’un procés. Al gest de Carretero s’hi afegeix l’aparició de plataformes sobiranistes, l’aflorament d’independentistes a Convergència i fins i tot Unió i les CUP continuen pensant-se si es presenten a les properes eleccions al Parlament. L’independentisme s’atomitza quan el que hauríem de fer és anar cap a una candidatura unitària, allunyada lluny del pur resultadisme electoral, mirant les generacions futures, com fan els estadistes. En els propers mesos coneixerem la sentència del Constitucional sobre l’Estatut i la gestió de la humiliació serà complicada. Abans sembla que arribarà l’acord de finançament i tot indica que serà molt difícil de vendre a les bases d’Esquerra. Carod ha defensat que ERC s’ha de mantenir al govern per mantenir la seva cedibilitat mentre que Puigercós s’ha mostrat partidari d’abandonar l’executiu Montilla si l’acord del finançament és insuficient.
Personalment la proposta de Carretero no em sembla malament, però cada cop hi veig més dosis d’un messianisme que no m’agrada. Davant una situació excepcional com la que es pot produir amb un acord de finançament insuficient per a Catalunya i una sentència del Constitucional que retalli de forma humiliant un Estatut aprovat pel 80% del Parlament català caldrà una resposta contundent del catalanisme polític que haurà d’assumir que no hi ha més solució que la independència davant un Estat que ni ens entén ni ens vol entendre i a més ens maltracta. I serà aquest un moment en què els partits polítics han de sumar enlloc de restar i una candidatura unitària amb la independència de Catalunya com a principal punt seria una resposta adequada. Després ja veurem si governen dretes, esquerres; liberals o socialistes; conservadors o progressistes. Però primer cal un país normal.
3 comentaris:
Estic d'acord amb el que planteges, en algún moment els diputats catalans electes hauran de verificar si entre ells registren majoria els independentistes o els unionistes.
Entretant la població que es creu majoritàriament unionista a Catalunya cada vegada estarà en pitjors condicions.
Els independentistes ja sabem què ens hi và i quin és el joc, però els unionistes no saben que seguir abonant les tesis unionistes els pitjorarà les seves condicions de ciutadania.
Al final els independentistes serem majoria.
Però potser aleshores ja serà el final de debò...
Estic d'acord amb el teu plantejament. Cal que entenguem que per aconseguir la independència cal un partit independentista " a seques " fort. Quan siguem un país independent ja es permetrem el luxe de ser de dretes, d'esquerres o centre, però quan siguem un país independent abans no. Cal una plataforma independentista i prou al parlament i tots han de ser generosos per que així sigui.Cal recordar que avui per avui l'independentisme ja no està representat al parlament català.
Com sota al cel n'hi de tots colors,
Respecte a progressistes: Jo sóc algú que s'ha definit d'esquerres, es defineix d'esquerres, i si més no per ara no pensa canviar. Al que no puc parlar per altres que facin veure i no siguin.
I sent d'esquerres crec que ara si és el moment de fer una gran plataforma/partit/agrupació/colla/elnomquesigui per guanyar les eleccions i fer un tomb a la situació.
Després, menys de cinc minuts després, ja tots anirem per la nostre banda i defenserem les nostres idees. Ara per ara, veig com tu i valtrus, clar que només toca una opció que és anar units.
Publica un comentari a l'entrada