divendres, d’octubre 08, 2010

L’univers convergent es contrau

El científic britànic Stephen Hawking manté que l’univers es va originar amb un gran big bang, una explosió a partir de les lleis de la física que explica la creació de tot el que coneixem actualment. Hawking també defensa que ara l’univers el que fa és contraures. La política torrenca de les darreres dues dècades també s’explica a través d’un big bang i és el que va patir Convergència i Unió en dues fases (1987 i 2003). I també hi ha alguns indicis que apunten que podríem haver entrat en una fase de contracció convergent.

Convergència i Unió va patir una explosió sideral el 1987 quan es va voler canviar el cap de llista, Celestí Salort, que havia estat alcalde els vuit anys anteriors. La formació nacionalista, amb sis regidors de tretze posibles, tenia moltes oportunitats d’obtenir la majoria absoluta, però l’intent de relleu va frustrar-ho. Salort no va acceptar la retirada i va muntar la seva pròpia llista independent. Mentre CiU va passar de sis a quatre regidors, Salort, al capdavant del Grup d’Independents per Torredembarra (GIT), va guanyar les eleccions amb vuit regidors, una clara majoria absoluta. Després de governar quatre anys, el GIT va tornar a vèncer, però aquest cop sense majoria absoluta i un pacte de la resta de forces polítiques el va deixar a l’oposició durant dotze anys.

El 2003 es va produir un segon big bang convergent amb l’aparició de dues candidatures que van fragmentar el vot d’aquesta formació, que havia tornat a recuperar terrey electoral. Vilatans Units per Torredembarra (VUT) era una escissió típica, liderada per Octavi Solé, regidor de CiU del 1995 i 1999 i relegat a una testimonial novena posició en els comicis anteriors. El 2003 va encapçalar la llista del VUT i Solé va obtenir l’acta de regidor. L’Agrupació Democràtica Municipal de Torredembarra (ADMC), més heterogènia, recollia un vot majoritariament convergent, tot i que també bebia d’altres fonts electorals. El resultat, dos regidors. L’efecte d’aquesta explosió va ser la reducció de sis a tres dels representants de CiU al ple torrenc, tot i l’augment de 13 a 17 dels membres de la corporació. Curiosament, tot aquest escampall de candidatures sorgides de CiU, inclòs el Grup d’Independents liderat per Salort, van pactar per allunyar les esquerres del govern i fer alcalde el convergent Miquel Àngel Lecha, un acord que va durar poc més d’un any.

En les eleccions de 2007 ja hi va haver una primera contracció en l’univers convergent. El líder del VUT, Octavi Solé, va tornar a Convergència i va ocupar el setè lloc de la candidatura nacionalista i la llista independent es va disoldre. El regidor i número dos d’ADMC, Joan Carles Crespo, va anar de número cinc en la llista encapçalada per Daniel Masagué. CiU va poder recuperar un regidor i augmentar fins a quatre. La cap de llista d’ADMC, Dolors Toda va liderar una altra llista independent amb unes sigles diferents, ADT, i va tornar a sumar dos representants al ple.

En els comicis de la primavera vinent es podrien produir nous retorns i fitxatges convergents. El Grup d’Independents porta una trajectòria de sagnia de vots imparable des del 1991 i ja és la força torrenca amb menys vots. L’únic regidor que té actualment, Santiago Ardèvol, i que des del 2003 ha estat ininterrompudament en el govern torrenc --excepte unes setmanes l’estiu de 2008- podria anar a parar a CiU. També es rumorejava fa quatre anys el seu fitxatge pel PSC. I al final va liderar la llista independent. Sempre és difícil preveure els moviments del GIT i encara més de Celestí Salort, però aquesta hipòtesi guanya enters com més s’apropa la cita electoral.

Un altre membre del govern també està a l’agenda de fitxatges convergent. Es tracta de Juan Pérez, regidor de Serveis i número dos de l’Agrupació Democràtica Municipal, una formació que no està clar si es tornarà a presentar amb la mateixa cap de llista i on hi ha discrepàncies internes sobre la continuïtat a l’actual govern i la composició de la propera candidatura. Convergència i Unió està jugant les seves cartes, intentant recuperar aquell terreny electoral que els va situar a tocar de la majoria absoluta en diverses ocasions. Ho vol aconseguir amb la incorporació de regidors que ja tenen una projecció pública i poden aportar nous vots. Els propers mesos seran decisius per determinar el grau de contracció de l’univers convergent. Ja sap que les negociacions de fitxatges són dures i complicades i que a vegades algun serrell mal resolt pot acabar amb una operació fracassada.

Publicat al número de novembre del Diari de la Torre

9 comentaris:

Anònim ha dit...

NO QUERMOS PAGAR LOS 245.000€ PARA ARREGLAR LA CALLE ANTONI ROIG. EL RESTO DEL PUEBLO NO TIENE PORQUÈ PAGAR UNA CALLE QUE TODO LO HAN DESMONTADO Y MONTADO ELLOS MISMOS, Y ASÍ LA TIENEN, PORQUE HAN QUERIDO.
QUE VUELVAN A COLGAR TRAPOS, PARA ACABAR CON LOS POCOS COMPRADORES QUE TIENEN.
QUE SE GASTEN PARA EL RESTO DEL PUEBLO, QUE TAMBIEN ESTÁ HECHO UNA MIERDA Y AL MENOS, ESTAREMOS MAS AGRADECIDOS. ESTOS NO LA QUISIERON NUNCA UNA CALLE PEATONAL, PUES QUE NO LA TENGAN. EN OTRAS CALLES LO DESEAN Y NO LAS HACEN.

Anònim ha dit...

Un nou blog a la Torre:
amigosgalgos.blogspot.com

Anònim ha dit...

que saps del relleu Font-Dalmau, per Massagué i Oviedo?

jordi salvat ha dit...

De relleus al capdavant de CiU i PP no en sé res. Ho veig improvable, però en política res és impossible. I a Torredembarra, menys!

Interessant el nou bloc amigosgalgos.blogspot.com pels aficionats a aquests tipus d'animals. M'ho apunto per parlar-ne a Ona la Torre.

Sobre el primer comentari, comprenc l'emprenyamenta. El que ha passat amb el carrer Antoni Roig és lamentable. Ja n'he parlat en divesos articles anteriors i ho ratifico. La gestió ha estat pèssima.

Anònim ha dit...

A CIU no tocaran a ningú dels que ara hi ha. Qui ho provi, se'l mengen!!!

Anònim ha dit...

Jordi ,

Que en saps de que:

El Jimènez entrara a la llista d'ERC convidat per la Gassull(de fet ja preparen les municipals tots dos)?.
I de l'acostament del Juan Perez als socialistes?
O de la intenció del Partit del Laporta de fer llista a la torre.....

esto se anima

jordi salvat ha dit...

De l'entrada de Jiménez a la llista d'ERC no en sé res i em sorprendria molt, tot i que en la política del nostre municipi res no ens hauria de sorprendre. Si que sé que l'exalcalde socialista ha assistit a alguna reunió de treball d'Esquerra. I precisament la Montse Gasull va començar així el 2003.

Veig complicat un acostament de Juan Pérez als socialistes però si a CiU no el volguessin i veient que la llista de l'Agrupació no pinta massa bé, mai se sap. Però no oblidem que ja porta més de dos anys governant amb els "enemics" del PSC.


Solidaritat Catalana té una base a Torredembarra -fa uns dies van fer un acte públic- i si les eleccions al Parlament van bé no es descartable que es presentin a Torredembarra. Ja veurem.

resnoesmesqui ha dit...

Perquè no pinta massa bè la llista de l'Agrupació?



Una abraçada

Jordi Solé

jordi salvat ha dit...

Amic Jordi,

Falten set mesos per les eleccions. No sé sap si repetirà la cap de llista i si no repeteix serà justet per projectar-ne un de nou/nova. El número dos està en una situació d'OPA hostil... Diuen que hi haurà un nou cap de llista que es diu igual que jo... Coincidiràs amb mi que la situació és una mica complicada per l'Agrupació, però remuntable també perquè la resta de candidatures també van forçs endarrerides.

Una abraçada