dilluns, de maig 16, 2011

Analitzant la política de Torredembarra al diario 'Público'


El diari Público publica avui un reportatge de l’Esther Celma sobre la situació política a la franja costanera tarragonina. El títol ho diu tot: La muntanya russa de la política municipal. I Torredembarra hi apareix. Com no! En aquest reportatge hi trobareu l’anàlisi que vaig fer de les causes de la situació política actual al nostre municipi.

Aquí teniu el fragment de l’article sobre Torredembarra:


(…) Torredembarra (Tarragonès) és un cas singular a Catalunya i probablement a tot l'Estat. Fins ara, totes les llistes que s'han presentat, fos quin fos el seu ideari polític, han obtingut representació. La tònica es trencarà amb tota probabilitat en aquesta contesa electoral, perquè 11 candidatures rivalitzen per només 17 regidors, en un poble de costa de poc més de 15.000 veïns i amb una llarga història de múltiples intents de pactes i trencaments.

Aquest últim mandat, Torredembarra ha complert amb escreix amb la tradició d'inestabilitat. L'alcalde socialista va dimitir després d'expulsar del seu propi grup una regidora, aliar-se ella amb l'oposició, quedar-se el Govern en minoria i no haver aconseguit captar cap aliança. L'alcaldia ara és de CiU i la regidora que va desencadenar tot l'episodi rocambolesc i que va ser declarada trànsfuga es presenta, per cert, amb un nou partit polític.

El periodista Jordi Salvat, autor del llibre Quinze anys observant la política de Torredembarra (1995 - 2010), publicat recentment, reflexiona: "Un regidor surt molt barat a Torredembarra, per uns 300 vots es pot entrar a l'Ajuntament, i això engresca a formar nous partits polítics". L'analista també ha constatat l'alt grau de "personalismes que hi ha a Torredembarra, aquí es veu claríssimament que es vota a les persones, però és que els pactes tampoc són entre partits, són entre persones".

Tant la bona sintonia com les revenges personals pesen en una esfera política en la qual no és difícil captar partidaris i formar bàndols definits que poden canviar amb rapidesa. Tampoc és estrany que es festegi amb diferents formacions polítiques amb tota naturalitat. Però aquestes formacions minoritàries "agafen aire gràcies a les grans, que les aixopluguen al govern; si estiguessin a l'oposició, no aguantarien tant de temps", comenta Salvat en la seva obra. La segona part de la reflexió consisteix a assenyalar que les aguanten perquè els convé per governar. En aquesta espècie de culebró de personalismes i equilibris que trontollen a la Costa Daurada, no pot faltar el component intangible de "l'eròtica del poder, manar li agrada a tothom", conclou Salvat.

Els factors que alimenten el cas de Torredembarra es poden extrapolar a molts ajuntaments de la Costa Daurada. La llei d'Hondt, que marca que cada escó necessita un mínim del 5% dels vots, facilita o frena que es produeixin experiments polítics. A Altafulla, recorda el periodista, "els regidors encara surten més barats i allí també hi ha molta convulsió política". També pesa el fet que són municipis amb grans salts de població flotant, que multipliquen els seus habitants a l'estiu. Això, d'una banda, comporta o més ben dit, comportava molts ingressos pels negocis immobiliaris i turístics, i de l'altra també obliga a una gestió molt curosa, que pateix un increment exponencial de les necessitats de neteja, seguretat, mobilitat, aigua i energia a la temporada alta. (…)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Com no Jordi,

El teu anàlisi de la situació política a Torredembarra es precís incontestable fruit de les teves dots de bon observador de la política torrenca. Estic impacient per veure el trencaclosques en el que es convertirà en nou mandat municipal. A torredembarra no tant sols no es pot afirmar que un alcalde o equip de govern ho serà per tot el mandat, si no que tampoc es pot afirmar que els regidors escollits en una determinada llista acabin el mandat en aquesta llista. Tot plegat trist. Caldrà veure el vot en blanc i l'abstenció. X

Anònim ha dit...

Jo aquesta vegada faré al revés.

Enlloc de donar el vot per avançat i fer-los confiança a priori. Faré el seguiment dels grups durant el mandat i si algun em convenç el votaré el 2015.

Anònim ha dit...

Bona nit senyors,

Volia explicar un problema que tinc amb la Policia Municipal de Torredembarra.
Resulta que em va arribar una multa datada a 16 d'agost de 2011, la data de rebuda de la multa és 24 de octubre de 2011. Bé, vagi per davant que no soc tan organitzat com per saber que he fet cada dia de l'any, però es dona que disposo de dos cotxes, un petit i vell que va molt bé per moure'm al poble i a la feina, i un altre mes gran i nou que utilitzo gairebé només per a sortir de viatge. També es dona que vaig anarme´n el dia 17 d'agost de vacances i recordo perfectament que el dia anterior (el de la data de la multa) vaig sortir amb el cotxe gran, exclusivament, a la benzinera a omplir el dipòsit.

Bé, doncs la meva sorpresa quan m'arriba la multa, per estacionar a la via dificultant el trànsit, amb el cotxe gran, es notòria pel fet que no agafo gaire aquest cotxe (si hagués sigut amb l'altre no recordaria res), però al quadrar dades amb les vacances m'adono de que la multa és errònia.

Donat que la multa es errònia vaig, amb la consciencia tranquil·la, a la oficina que s'encarrega del pagament de multes i allà em diuen que puc recórrer la multa, però que pagui aviat per aprofitar el descompte (200 euros que son 100 euros si pago en 15 dies), perquè segurament desestimin el recurs. Primera a la front quan a casa llegeixo a la multa que si pago els 100 euros no s'admetran recursos.

Llavors vaig a la comissaria de Policia Municipal, i els hi explico tot l'enrenou, i em diuen, textualment: Això que diu esta molt bé, però serà la seva paraula contra la de l'agent si no ho pot demostrar d'alguna manera (no tinc forma de demostrar-ho). Jo els hi dic que com pot ser que no hi hagi una fotografia a l'arxiu de la multa, quan porten tot l'any fent fotografies als vehicles als que li posaran la multa, i em diuen que podia estar trencada la càmera. Si els hi demano per la copia de la multa que solen deixar al parabrises del cotxe em diuen que algú la podia haver agafada. Tampoc em donen resposta de perquè no se'l va emportar la grua. I per últim em diuen que si poso un recurs no digui que el meu cotxe no era allà, perquè un jutge ho desestimaria immediatament, que millor digués que hi una falta de procediment (el comprovant, la fotografia, que no hi vingués la grua...) Però que volen que els hi digui, em nego a acceptar que el meu cotxe era allà. No tinc perquè mentir.

Conclusió, que m'han posat una multa per la cara, que com no puc demostrar que no podia ser el meu cotxe (em demanaven un ticket d'un pàrquing de l'hora de la multa, que en cas de ser així no crec que passats 3 mesos el tingués guardadet) i que a l'agent num.056 de la Policia Municipal no li demanaran que ho demostri perquè es policia i la seva paraula és llei. Doncs amb aquesta llei m'hauré d'agafar bé les butxaques.

Gràcies per la seva atenció.