El món del futbol ha canviat de forma adcelerada en les dues darreres dècades i en les pretemporades s'ha notat molt, sobretot en les dels grans equips com el Barça i el Madrid. A finals dels anys vuitanta i també els noaranta, el Barça feia la pretemporada a Holanda –Cruyff i després Van Gaal n’eren els entrenadors- i ens arribaven aquelles golejades estratosfèriques contra equips de la Tercera Divisió holandesa amb mites com Christiansen inflant-se de fer gols. Després tornaven cap a la península i disputaven aquells clàssics tornejos d’estiu: Teresa Herrera, Carranza, Ciudad de la Línea… i l’estació final era el Joan Gamper, amb semifinals i final, i on els culers calibràvem la temperatura futbolística del nou Barça.
Les pretemporades de l'entrada del segle XXI són molt diferents. Les gires americanes i asiàtiques o partits per celebrar el centenari de gran clubs protagonitzen les primeres setmanes d’entrenaments i els mitjans magnifiquen les victòries i derrotes d’equips en formació a causa de l'endarreriment de l'arribada dels principals jugadors, que han allargat les vacances a causa de mundials, europeus o copes Amèrica. I en la segona part de la pretemporada ja s'hi juguen títols, les supercopes que toquen segons els èxits de les temporades anteriors, o la classificació per competicions europees.
El futbol professional viu des de fa anys una inflació econòmica i de calendari. Els clubs han de recaptar diners de sota de les pedres i la pretemporada és un moment ideal per fer calaix. TV3 ja ens ofereix tots els partits des del primer moment i s’ha perdut aquella màgia del Gamper, del descobriment d’un nou Barça, veure en acció els nous fitxatges... Les cames i el cap dels jugadors també ho noten i alguns experts avisen de les conseqüències d'aquest canvi de la pretemporada gradual d'anys enrera a a l'exigència actual des del primer moment. O el mateix Pep Guardiola. Però com diu la dita castellana, "Poderoso caballero es Don Dinero" i la sensació d’un cert excés de futbol estiuenc serà la norma dels propers anys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada