diumenge, de maig 10, 2015

La nova història d’en Francesc Canosa va de fum

En Francesc Canosa s’autodefineix com un explicador d’històries i en el seu nou llibre Fumar-se el franquisme exerceix aquesta faceta de forma magistral, amb el seu estil cada cop més inconfusible. L’escriptor i periodista de Balaguer continua construint el relat del nostre país abans no ens el construeixi -o deconstrueixi- des de fora. I aquest cop ens transporta a l’època franquista, a la Terra Ferma, quan algunes poblacions del que ara és el Pla d’Urgell es van convertir en unes veritables factories de producció industrial de caliquenyos.

Canosa converteix aquests productors de caliquenyos en superherois. Hi trobem enginy, esforç, solidaritat ... Són persones abocades a la pobresa després del conflicte bèl·lic que es rebel·len contra aquest destí i adquireixen poders especials en forma de fum per tirar endavant les seves famílies enmig de l’autarquia i el posterior desarrollismo.

El nou llibre d’en Francesc Canosa és un mosaic de vivències, de supervivències, que ens situen en uns pobles impregnats de la pudor inconfusible del caliquenyo o en els trens que de matinada sortien de les terres lleidatanes cap a Barcelona, Manresa, Terrassa o qualsevol població on es poguessin vendre els caliquenyos produïts en els tallers familiars. Respira optimisme, rebel·lia contra un règim encotillador, però també la por de ser enxampat per la Guàrdia Civil i poder acabar amb una multa o a la presó.

Des que vaig descobrir en Francesc Canosa a República TV m’he fet fan dels seus llibres, de les seves històries. He gaudit amb aquell relat dels pioners de la televisió al nostre país que va tallar en sec la Guerra Civil, la història d’Unió Democràtica, l’arribada de la fruita dolça al Far West català (les comarques de Ponent) i ara amb aquests superherois quotidians que van rifar-se el franquisme amb els caliquenyos. Quin serà el proper?