dissabte, de juliol 14, 2007

Lectures d'estiu: Capote i P.K. Dick


Aquests dies he disposat d'unes curtes però sempre necessàries vacances. I he aprofitat per llegir. He acabat un llibre de relats de Truman Capote, un autor sempre molt recomanable, Un arbol de noche, la seva segona obra literària. D'aquest genial escriptor nord-americà, nascut el 1924 i desaparegut el 1984, vaig llegint poc a poc la seva obra a través dels llibres de butxaca d'Anagrama. Si us voleu introduir en aquest autor, de referència en la literatura del segle XX, comenceu per A sang freda, una creació literària a cavall de la novel·la i el reportatge periodístic de qual se n'ha fet recentment una pel·lícula. Però la novel·la és millor, tor i que va bé complementar-la amb el film per entendre el context.

Però també he tingut temnps de descobrir un llibre i un autor altament recomanables els que us agrada la ciència ficció: El hombre en el castillo, de Phillip K. Dick. El plantejament el vaig trobar molt original: els alemanys i els japonesos han guanyat la Segona Guerra Mundial i els Estats Units han quedat dividits en àrees d'influència dels potències vencedores i una part central que fa de frontissa. A partir d'aquí, aquest autor que va escriure la novel·la en que està basada la pel·lícula Blade Runner i és referència en aquest gènere, teixeix un novel·la que a mi em va enganxar. La podeu trobar a l'editorial Minotauro.

Sempre m'ha agradat fer l'exercici mental -odiat per molts historiadors- de que hauria passat si... una guerra l'hagués guanyat un país i no un altres, un rei o un polític hagués mort 30 o 40 anys després del que ho va fer o que tal acord polític no s'hagués produït. Els diumenges de 13 a 14 hores Enric Calpena i Oriol Junqueras fan un programa d'aquest tipus a Catalunya Ràdio, El nas de Cleopatra. N'he sentit alguns com Franco morint en un accident de caça a principis dels seixanta, Pere el Gran sobrevivint a la Batalla de Muret o una Tercera Guerra Mundial el 1956 a causa de la no inenció de la bomba atòmica el 1945. De tant en tant va bé fer anar la imaginació.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bé! Animar a la lectura sempre és positiu. Ara que venen les vacances també deixe les meues lectures:

Trilogia de Nova York. Paul Auster
La decisió de Brandes. Eduard Marquez
Terrorista. John Updike (en catlaà a Bromera)
Kafka a la Platja. Haruki Murakami

Aquests de moment... espere fer una segona fornada a mitjans d'agost...