diumenge, de juliol 15, 2007

Parlem clar de Muntanyans II


Muntanyans II és un exemple més que en el nostre municipi acostumem a despertar-nos tard i malament en temes relacionats amb la conservació del nostre entorn paisatgístic i el medi ambient. Hi ha exemples anteriors com la caiguda del Cap Gros (1997) o l'urbanització de la platja del Canyadell (2000). El 2005 peta el cas de Muntanyans II a causa d'una decisió d'Urbanisme a Tarragona -a la llarga un coitus interruptus després de l'entrada en escena del conseller Nadal- i una mobilització popular que torna a arribar tard. El pla parcial ja està aprovat i l'empresa constructora ho té tot a favor.

Però un sector de la societat torrenca desperta i comença a muntar actes públics i contactar amb els polítics locals i també catalans i espanyols. Siguem realistes i reconeixem que la gran majoria de torrenques i torrencs passen de Muntanyans II, tot i que la Plataforma Salvem els Muntanyans genera moltes simpaties i recull un número molt important de signatures contra la urbanització de la zona. Des del primer moment ja es va veure que hi havia partits polítics municipals que semblaven tenir pressa per urbanitzar aquell espai; altres s'hi oposaven frontalment -a mi em quedava el dubte si per convicció o per voler treure rèdits polítics- i altres que no ho acabaven de tenir clar i jugaven a la puta i a la ramoneta (o almenys semblava).

Una cosa està clara: l'Ajuntament no pot aturar l'urbanització de Muntanyans II perquè no té capacitat econòmica suficient. Recordem que l'empresa constructora té uns drets adquirits i si se'ls hi prenen se l'ha de compensar. El que pot fer l'Ajuntament és pressionar instàncies superiors, cosa que no està fent. Recordem la connexió entre el partit majoritari del govern (PSC), el partit que dirigeix el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PSC), el govern que mana a la Junta d'Andalusia (PSOE) i que Caja Granada (màxima accionista de l'empresa constructora de Muntanyans II) depèn de la Junta d'Andalusia. Hi té alguna cosa a veure? És la quadratura del cercle? Si que ho fan alguns partits polítics de forma més o menys coordinada. Però no se n'acaben de sortir. Ni la conselleria de Medi Ambient ni el Ministeri del mateix ram han fet fins ara cap moviment clar per aturar la urbanització de Muntanyans II.

Aquest dilluns hi ha una altra manifestació. La del 10 de setembre passat va ser multitudinària, amb mig miler de persones recorrent el carrer Antoni Roig, i no ha servit de massa. Hi ha partits que en les darreres eleccions van treure rèdits molt importants amb el seu posicionament amb aquest afer, tot i no haver aconseguit solucionar massa cosa. Aquesta mobilització hauria estat millor fer-la en cap de setmana tant per aconseguir més participació com per tenir un ressòmediàtic més important, ara que no hi ha Lliga de Futbol.

Ha arribat el moment de posar les cartes sobre la taula de veritat. Els partits polítics han de dir clarament, sense ambigüitats, que volen fer amb Muntanyans II. Shan de moure. O no. Han d'anar a Barcelona, Madrid i si convé a Brusel·les. I si ni la Generalitat ni l'Estat -tot i que el 2001 el Ministeri de Medi Ambient, dirigit llavors pel PP, va el·laborar un estudi que proposava comprar Muntanyans II que no va sortir a la llum pública fins el 2005- no volen comprar els terrenys, doncs que s'urbanitzi, igual que el Canyadell i com va caure el Cap Gros. Només ens quedarà el consol que un dia la natura hi digui la seva i demostri que aquells terrenys eren realment inundables.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

L'article del Diari de Tarragona d'avui explica molt bé com el Tripartit (PSC-ERC-ICV (a nivell local representada per ABG)) s'ha carregat la única possibilitat de Salvar els Muntanyans: la resolució de CIU.
Tot és un interés i aquests partits han sucumbit als interessos econòmics dels promotors i, tocat els collons! CIU els únics que s'han mantingut la compostura per salvar aquest espai natural.

Anònim ha dit...

Quin morro teniu els de CIU!, sou els promotors polítics de Muntanyans II juntament amb la Toda (juliol 2004), i ara aneu com si fossiu els salvapàtries. Sou uns impresentables al servei de l'espanyolisme més ranci del PP.

Anònim ha dit...

Quina cara més dura teniu els convergents! Els únics que han mantingut la compostura?????? Deixeu-me riure, el que és clar és que és millor tard que mai i aixó s'ha d'agraïr i valorar, però confondre al personal amb mentides, no.

Anònim ha dit...

Per cert, si el PSOE us hagués donat els dos anys d'alcaldia per governar, dirieu el mateix?

Anònim ha dit...

Per aclarir les coses, repaseu les actes dels plens de l'Ajuntament de Torredembarra, qui a votat a favor de la urbanització Muntanyans II: CiU, ERC i PSC. En contra només hi ha votat ABG-ICV.

Anònim ha dit...

Analitzant l'article del Jordi Salvat, té raó amb el paper que Urbanisme de Tarragona i el conseller Nadal, han jugat de forma favorable a urbanitzar Muntanyans II i el que faci falta (el PSC és així de desarrollista). Una altra dada important a tenir en compte és el comportament dels partits a nivell local, el pla parcial aprovat per l'Ajuntament va votar-hi a favor ERC, ho dic per l'intent una altra vegada de J. Salvat de distreure l'atenció marejant la perdiu, sense anomenar-los, amb ABG-ICV. Diu que s'ha oposat a Muntanyans II per rèdit electoral (per la mateixa regla de tres, els que hi han estat a favor, també pot ser per rèdit electoral. Vaja, Jordi, faci el què faci ICV hi has d'insinuar segones intencions de rerafons, em sap greu). D'altra banda, dius que l'Ajuntament no pot aturar la urbanització pq no té capacitat econòmica suficient, d'acord, si el ministeri de medi ambient o la gene ja no ho contemplen per l'alt cost al tenir els drets d'urbanització, menys assequible ha de ser per un Ajuntament. De totes maneres, l'opció viable actualment és que l'Ajuntament i Urbanisme arribin a un acord per fer una permuta amb la constructora (cedint terrenys en un altre indret) -és el que s'ha fet per salvar la Platja Llarga de Vilanova-. Tornant a la teva dèria cap a tot allò que fa referència a ICV, dius que el Departament de Medi Ambient no ha fet res, vaja, com ha de protegir la conselleria uns terrenys on ja hi aprovada una urbanització. Si et fa malícia que ABG hagi pujat ho dius. Sort!

Anònim ha dit...

El post anterior l'encerta bastant, el model desarrollista del PSC és el mateix que el d'ERC (no tenen discrepàncies ni amb el 4t cinturó, ni amb el Túnel de bracons, ni amb Muntanyans II). Quins nassos!

jordi salvat ha dit...

Interessant el nou element que ha aportat aquest diumenge el Diari de Tarragona amb l'esmena del tripartit al Parlament. Queda CiU com a gran defensora de Muntanyans II? Crec que aquí hi ha molt debat.

El sisè anònim ets tú qui parles d'ICV i ABG. És veritat que la formació ecosocialista s'ha erigit sense fisures com la gran defensora de Muntanyans II i s'ha desmarcat del govern (o part del govern), cosa que trobo bé. En el mandat passat ABG ha semblat més oposició que govern. Ara està a l'oposició i té les seves raons, molt defensables. I no em fa malícia l'ascens d'ABG. És fruit d'una estratègia política molt ben definida que ha funcionat, al contrari d'altres forces polítiques. Felicitats!

Sobre ERC, crec que no van acabar de tenir una posició força ferma a Muntanyans II fins el desembre passat, però des de llavors han tingut una línia clara: si a conservar Muntanyans II però si no li costa res al municipi. Recordo: drets adquirits per l'empresa.

Permuta a l'empresa? Se li ha proposat? Si diu que bé, endavant. I si no? És aquí on entren a jugar les instàncies superiors. I ja es veu que passa al Parlament.

Aquest dilluns no podré estar a la man per motius laborals. Si que vaig estar el 10 de setembre passat i en guardo un bon record. Espero que també vingui molta gent. Sort!

Anònim ha dit...

Esquerranosos us agradi o no la realitat és la que és.
Us heu venut (o us han venut) per un plat de llenties. Seria molt convenient que sortís tota la veritat de l'actuació dels partits d'esquerres en aquest assumpte en els últims dos anys, a tots els nivells. Els de CIU al cap i la fi no són ecologistes ni es proclamen com a tal.

Anònim ha dit...

En l'article del Diari de Tarragona quan parla de tripartit es refereix al govern de la Generalitat. Avui el tripartil local està format per GIT, PSC i ERC. La posició d'Alternativa Baix Gaià-EPM a Torredembarra ha estat indiscutible des del primer dia. En aquell moment ABG es va posicionar en contra del pla parcial 4b, i no existia ni la Plataforma Salvem els Muntanyanxs. Avui des de l'ABG ens sembla que tothom ha vist la pel·licula aquella de "Doce hombres sin piedad" i ara ens tobem que fins i tot el PSC està a favor de la moció al Parlament. Cal impedir l'edificació de Muntanyans II, encara que aquest posicionament coincideixi amb l'original de l'ABG. Féu el que us dicti la conciència, nosaltres ho hem fet sempre.

Anònim ha dit...

Els de Ciu, no mienten nunca, será posible que no lo sepais aún, son los demas los que mienten y ellos son los "dolidos" Porqué todo el mundo los persigue..les va en contra...¿Vais entendiendo???En una palabra LAS VICTIMAS

Anònim ha dit...

Ni victimas ni tonterias. ¿Pero a que jode no tener la razón y ser culpable de todo?

rafael ha dit...

Felicidades a los dos Jordis, por sus escritos. besitos

Anònim ha dit...

Per molt de greu que sapiga en aquest moments sols ha estat CiU la que s'ha mantigut ferma. La proposta de la Plataforma i a proposta del Comitè Local de CiU, ha entrat al parlament una resulució que de ser aprovada les obres de Muntanyans II es pararien inmediatament.

Perque? ICV (ABG a nivell loca) i ERC s'han aliat amb PSC presentant una esmena que deixa lliure a la Constructora per que es construexi aquest espai.

CiU no ha presumit mai d'Ecologista, no s'ha volgut penja cap medalla, en canvi com ho pudeu pair i encarà més defensa-ho els d'ABG, i ERC, perque vosaltres si que aneu d'ecologistes i de defensos de la terra.

Que passara el dia que l'aigua ho arrebassi tot i hagi victimes?.

Parlareu del Pla del 82, dels govens de CiU, del PSC, inclus de la Dictadura del FRANCO.

La realitat no més es una, els altres ho van començar però vosaltres que podieu parar els mateu sense cap escrupol, en realitat sou els seus boxins (ERC+ABG)= a la mort de MUNTANYANS !!.

Anònim ha dit...

Per molt de greu que sapiga en aquest moments sols ha estat CiU la que s'ha mantigut ferma. La proposta de la Plataforma i a proposta del Comitè Local de CiU, ha entrat al parlament una resulució que de ser aprovada les obres de Muntanyans II es pararien inmediatament.

Perque? ICV (ABG a nivell loca) i ERC s'han aliat amb PSC presentant una esmena que deixa lliure a la Constructora per que es construexi aquest espai.

CiU no ha presumit mai d'Ecologista, no s'ha volgut penja cap medalla, en canvi com ho pudeu pair i encarà més defensa-ho els d'ABG, i ERC, perque vosaltres si que aneu d'ecologistes i de defensos de la terra.

Que passara el dia que l'aigua ho arrebassi tot i hagi victimes?.

Parlareu del Pla del 82, dels govens de CiU, del PSC, inclus de la Dictadura del FRANCO.

La realitat no més es una, els altres ho van començar però vosaltres que podieu parar els mateu sense cap escrupol, en realitat sou els seus boxins (ERC+ABG)= a la mort de MUNTANYANS !!.

Anònim ha dit...

A mi em recorda el tema del Canyadell. Al final els que es manifestaven contra la urbanització van ser els qui van signar per a l'edificació. Els polítics només juguen amb els sentiments del poble!

jordi salvat ha dit...

He pogut veure que a la manifestació d'ahir contra la urbanització de Muntanyans II hi van anar entre 100 i 150 persones. Crec que és un fracàs. I una de les raons és el dia. No es pot fer un dilluns per molt que sigui festa local perquè el 15 de juliol va caure en diumenge.

Havia de ser en diumenge. Hauria vingut més gent, sobretot d'altres municipis i s'hauria tingut més ressò mediàtic (recordeu que no hi ha lliga de futbol. És així de trist però aquests factors compten).

Continuo demanant que tots els partits posin les cartes sobre la taula. I cara amunt, eh!

Anònim ha dit...

Salvat, parla amb els de la Plataforma i t'ho explicaran tot amb calma. Hi ha un text al Parlament per votar i unes competències de la Generalitat per exercir. Si ICV vol, els Muntanyans es salven (tenen Medi Ambient). Si ERC vol, els Muntanyans es salven (tenen diputats suficients per fer majoria amb CiU). Qué és més important els Muntanyans o la cohesió del Tripartit. Aquí està el tema.

Anònim ha dit...

El que és una llastima és que es desaprofiti una oportunitat com aquesta. Ningú es pot imaginar els esforços que s'han hagut de fer perquè la gent de CIU entenguès la importància de lluitar per un tema com aquest. El sentiment ecologista dels convergents no és el mateix "a priori" que el de la gent d'esquerres. Ha costat molt i ara que se'ls fa mullar, se'ls fa rectificar una decisió presa i reconeixer l'error(un fet molt important), i que tenen interès per lluitar perquè es salvi aquest espai, resulta que no reben el suport dels qui els hi hauria de ser més fàcil. No és incomprensible. Com ho explicarem això?

Waipu Joan ha dit...

molt anonimat en aquests comentaris.

Anònim ha dit...

hi ha un garrulo per aquí dalt que diu que els unics que s'han mantingut ferms en aquest assumpte han estat CiU. estàs molt i molt desinformat. llegeix les actes dels plens on hi ha hagut votacions al respecte, mira qui s'ha mogut (PSM, ABG i AJBG) i no vingueu amb collonades que l'únic que heu fet és apuntar-vos al carro quant us convenia. Però d'estirar com han fet aquestes 3 entitats que han tingut gent currant-s'ho ni de conya... sobretot la Plataforma.

idem del que diu el d'aqui a dalt.

Cèsar Llamborda ha dit...

Muntanyans II és un gran nyap que espero sigui història.

Anònim ha dit...

I l'agrupació? no han dit res? no estaven a la mani?, no han participat a les reunions?. Em penso que SI, però us ho calleu i no m'extranya desprès de les coses que heu dit d'ells.

Anònim ha dit...

Al del garrullo el que no vas als plens ets tu, no t'enteres. O a lo millor es que ja et va bé no enterar-te

Anònim ha dit...

No és que no se n'enteri, és que li conve fer veure que no.
Fa uns dies vaig parlar amb algú de la plataforma i em va dir que estava molt sorprés de l'actitud que ha tingut CIU des de què es van possar en contacte amb ells. Han estat els únics que s'han possat bé amb tot i a més no han buscat el soroll de la premsa.
Hauria de fer reflexionar a més d'un que sigui precisament CIU la que presenti la proposta de la Plataforma al Parlament i no els partits que teoricament els hi era més fàcil.
L'ABG ara vol presentar al Ple una moció per aturar les obres: algú hauria d'explicar que és paper mullat i que no serveix per a res, ja que no li pertoca a l'ajuntament aturar les obres, i que d'aturar-se les obres sense una motivació legal els regidors que la votin podrien ser acusats de prevericació, en cas de què sortís aprovada.

Anònim ha dit...

barregem el CIU d´abans amb el d´ara i els joves de la plataforma i abg os poden dir que no tenen res a veure. En Daniel Masagué ens està sorprenent

Anònim ha dit...

Vaig estar a la mani i a les reunions i el vaig veure i coneixer una mica. estic d´acord en que es un bon tío i a més sorprenenment no busca publicitat ni protagonisme.

Anònim ha dit...

"Sobre ERC, crec que no van acabar de tenir una posició força ferma a Muntanyans II fins el desembre passat, però des de llavors han tingut una línia clara: si a conservar Muntanyans II però si no li costa res al municipi. Recordo: drets adquirits per l'empresa"

JAJAAJAJAJA XD

us heu passat 4 anys amenaçant als regidors amb les lleis. que si prevaricació, que si drets adquirits...

us sona l'estrategia de la por per espantar a la gent i que no defensin alló que es just???

jo personalment, les amenaces me le sprenc amb broma. gent que ha consultat a advocats especialistes en urbanisme hem comenten que és fals, i que parar les obres no els costaria un duro.

els socialistes són molt aficionats a espantar la gent amb les lleis per no reconèixer el seus errors ni posar-hi remei, i molts, són prou irresponsables com per deixar-se portar. ERC encara ho fa, CiU ho han fet durant 4 anys la legislatura passada, la Toda igual... (és advocada però no s'ha posat en urbanisme).

Ripoll, deixa de fer el borinot i entera't de com va això que ja no sabem com demar-t'ho. atureu les obres d'una punyetera vegada. poseu remei al desastre que vosaltres vau cuinar.

ME PARTO!!!!!!!!!