Entre aquests companys de viatge hi havia un brafimenc, l'Anton Miracle, i per això aquest llibre es va presentar el dijous 14 de gener en aquesta localitat de l'Alt Camp, en una sala plena de gom a gom i amb la família de Miracle a primera fila. Nascut a Bràfim el 1929, Miracle va marxar de ben jove a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món anarcosindicalista, va estar a la presó, es va exiliar i va acabar participant en aquesta darrera incursió de Quico Sabaté. Va ser un acte emotiu però també divulgatiu d'un etapa de la nostra història del nostre país molt desconeguda i envoltada de falsos mites i llegendes urbanes, tal com deixa pal·lès el llibre. La presentació va córrer a càrrec de dos dels màxims especialistes catalans en els maquis i la lluita antifranquista, els professors Josep Sánchez Cervelló i Dolors Marín.
La publicació quest llibre coincideix amb el 50è aniversari d'aquests fets tràgics, tergiversats per la dictadura franquista, i que obres com les d'en Joan Ventura, historiador autodidacta de Palau Solità i Plegamans col·labora a desvel·lar-ne part de la veritat. Un part quedarà amagada per sempre més. Us recomano fermament la lectura d'aquest llibre, fruit d'un exhaustiu treball de camp i escrit amb austeritat, sense passatges superflus però amb una capacitat adictiva gens menyspreable. Un descobriment i una manera de descobrir aquest anarcosindicalista, que va arribar a ser un heroi per a milers de catalans i un malson per al Règim Franquista, que el va situar com e seu enemic número u.
Llegint-lo, disfrutant de les seves pàgines, he vist una minisèrie de televisió o una pel·lícula. El dels darrers dies de Quico Sabaté és un relat molt cinematogràfc. Té tots els ingredients: emoció, èpica, dramatisme, un protagonista inmens i uns secundaris de luxe, amb els boscos de l'Empordà i el Pla l'Estany com a escenari... Falta que una productora o la nostra televisió pública s'hi fixi. La matèria prima és d'una qualitat excel·lent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada