dimarts, de gener 12, 2010

Capitals

Nova York és la capital dels Estats Units? No, ho és Washington. Sydney o Melbourne són la capital d’Austràlia? No, és Canberra. Río de Janeiro és la capital del Brasil? No, és Brasília. Nova York, Sydney i Río de Janeiro són grans ciutats? Sí, són metròpolis referents en el seu seu país, continent i fins i tot a nivell mundial. I no els cal ser capital de l’estat al qual pertanyen per tenir aquesta projecció. En canvi, a casa nostra creem unes batalles formidables a veure quin municipi és capital de certes demarcacions que encara no està clar ni que acabaran existint.

El cas de Tarragona i Reus és paradigmàtic i hem viscut unes darreres setmanes de l’any 2009 amb una pujada de to com feia temps que no es veia d’una rivalitat que ja fa molt temps que dura i cíclicament es manifesta. És la mare de totes les batalles per la capitalitat. La guspira d’aquesta nova rebrincada de l’eterna guerra de campanars va ser el nom de l’aeroport situat en aquest territori, que des des de la seva fundació s’ha dit Aeroport de Reus. L’escalada verbal ha continuat amb la denominació de la futura vegueria del Camp de Tarragona -fins ara en deiem així de la demarcació futura demarcació- i la seva capital (o capitals). Actes públics, manifestacions, recollida de signatures, articles i més articles als diaris… i restar enlloc de sumar intentant guanyar guerres civils postisses enlloc d’unir esforços i lluitar contra el gran enemic de veritat, que és el centralisme barceloní.

Però per què hi ha aquesta fixació gairebé malaltissa en la capitalitat (o cocapitalitat) administrativa? No és millor la capitalitat de Nova York, Río de Janeiro o Sydney? O d’Amsterdam, Milà oToronto. A mi m’agrada més aquesta capitalitat, producte del treball durant moltes dècades de la societat civil, i/o dels sectors productius, i/o del teixit cultural i/o esportiu amb la col·laboració (en major o menor grau) dels polítics i les administracions. Ens hauríem de fixar en aquests models de ciutat, sobretot Reus, que està dedicant molts esforços en la lluita per la capitalitat i potser s’està distraient en l’impuls del seu model de ciutat i d’una feina feta durant dècades i dècades sense ser capital. I Tarragona, que disposa d’unes potencialitats innegables, està concentrant esforços en la defensa de la capitalitat per la capitalitat quan encara està en projecte i perd força en la seva cursa per altres capitalitats, com la de la Cultura Europea o els Jocs del Mediterrani.

Però sembla que sigui més important retenir una delegació del Govern de la Generalitat (o mitja), la seu del Consell de Vegueria (o mitja) i unes quantes direccions territorials que el treball fet durant molts anys. La capitalitat és una altra cosa. A Nova York, Río de Janeiro o Sydney no els cal tenir el títol de capital per exercir de capital en molts àmbits i no destinen tants esforços a lluites com les que vivim a casa nostra. Prefereixen sumar que restar, concentrar esforços en la col·laboració i no en avivar un enfrontament gairebé tribal. Potser ha arribat de desar les estendards de guerra, deixar de practicar el bonic esport de “marcar paquet”, i declarar una treva i dialogar. Per cert, algú sap que se n’ha fet del Consorci del Camp de Tarragona? Potser en moments com aquests serviria d’alguna cosa.

Article ublicat al diari digital Delcamp.cat

5 comentaris:

Carles Rico ha dit...

Hola Jordi,

El comentari afalaga un model de ciutat basat amb el treball, esforç i la innovació i has de pensar que són en son perquè han guanyat moltes petites lluites.
Per tan no oblidis que aquestes ciutats que comentes també lluitarien per ser capital administrativa per totes les implicacions que té.


Estic d'acord amb tu que ha pujat massa de to la disputa, però res d'estranyar amb línia que sempre han tingut altres temes que haurien de ser compartits i que Tarragona s'entossudeix que no.

Crec que el que cal és canviar les actituds, sobretot dels Tarragonins, per a que concebin que la vegueria del Camp de Tarragona serà més gran si tenen entre els seus motors la ciutat de Reus com capital pel seu paper innovador,de gestió, integradora, comercial, entre d'altres molts aspectes a destacar.

El fet que Tarragona no vulgui tenir a Reus com capital germana abocarà a una vegueria a un centralisme excessiu on l'únic impuls serà enfortir aquesta ciutat per afirmar-se com autèntica capital, deixant de banda les ciutats motors de la vora Reus, Valls, etc.
Tots hi perdríem en aquest model.

Anònim ha dit...

No crec que és tracti de cap problema de model de vegueria, si no d'un problema electoral. D'aquí a un any i mig hi ha eleccions municipals i és tracta de marcar paquet per movilitzar a l'electorat desencantat, i això serà una cursa de fons.

Pel que fa al model de vegueries que té el govern , també en podem parlar. El model tracta de compatibilitzar les dues estructures administratives existents.

PROVÍNCIES (ESTAT): No desapareix, resta com a estructura de l'estat a nivell de descentralització dels seus organismes, estructura judicial i electoral de l'ambit espanyol(Congreso, Senado, Municipals)

VEGUERIES (CATALUNYA): intenta organitzar les actuals comarques i enquadrar-les en set vegueries, la intenció que te es buidar de competències les diputacions i passar-les al consell de vegueria. També funcionarà a nivell electoral en les eleccions al Parlament català, i com a model descentralitzador de la Generalitat.

EL QUE PASSARÀ - Per canviar el límit de les provícies es necessita la modifació de la constitución, i de l'aprovació del congreso de diputados.Això s'acabarà en un simple canvi de nom de les 4 diputacions existents (Consell de Vegueria) i una duplicació d'administracions. Ja que si és declarés Catalunya provícia única perdria entre altres coses 12 senadors .....
Per cert en l'avanprojecte de llei el que fixa la capital de vegueria és el govern.

Un altre desengany per afegir a : LLei de dependència, Finançament, Traspàs de Renfe, Aeroport......

Per fer bé les coses cal començar de nou. Bastim un estat de nou en una Catalunya independent amb les vegueries i comarques com a únic model organitzatiu i descentralitzador i no enganyem al personal.

Nat ha dit...

Però què us passa amb els barcelonins??!! Quina dèria amb el centralisme barceloní!! Que som el principal enemic??!! Tio, Jordi, no pensava que eres tan radical!!

En fi...

Antonio ha dit...

He sabut de les polèmiques territorials que teniu a Catalunya gràcies al teu bloc i, francament, fins a cert punt em fan riure perquè crec que són prou estèrils, i que, mentrestant, els qui discuteixen s'obliden d'altres problemes amb potser molta més trascendència. Aquesta conflictivitat Tarragona-Reus no és, ni de lluny, l'única que existeix en tot l'Estat (Alacant-Elx, Múrcia-Cartagena, Cadis-Jerez de la Frontera, Badajoz-Mèrida, Toledo-Talavera de la Reina, Oviedo-Gijón, Pontevedra-Vigo...), i, per alguns casos concrets que conec, no és que la gent de la 'ciutat-poble' s'ho prenga a bé, però ho assumeix. La cosa no passa d'una forta rivalitat amb la 'ciutat-capital', però sense posar en dubte la capitalitat.

Vinc a dir que estic d'acord amb allò que exposes que el fet de ser capital i seu d'unes institucions no té a veure amb el fet de ser el principal motor demogràfic i/o econòmic. Potser és perquè ho veig des de fora, però a mi em sembla que Tarragona està molt consolidada com a capital administrativa i que no cal modificar-ho. Comprenc que la gent de Reus s'ho prenga malament, però mira, tampoc als il·licitans els agrada gens que els diguen alacantins, i més enllà d'això, no crec que hi haja per a més.

De tota forma, però, tampoc entenc el debat sobre la reforma territorial a Catalunya. Al marge de l'origen etimològic de la paraula 'província', no veig cap problema en aquesta divisió administrativa. Que és 'forània'? Podríem estar-hi d'acord. Però, honestament, crec que és una divisió prou eficient. No és perfecta, però... hi ha alguna que ho siga al 100%?

Particularment, crec que n'hi hauria prou amb ajustar plenament els límits de les províncies i les comarques (Gósol a Barcelona; Espinelves, Vidrà i Viladrau a Barcelona; Fogars de la Selva a Girona; i tota la Cerdanya a Girona o Lleida, segons es considerara oportú). Per a això no cal cap modificació de la Constitució, perquè hi ha un precedent a la democràcia: el 1995, un municipi va passar de la província de Castelló a la de València.

I sobre si determinats nuclis urbans d'entitat (com ara Manresa o Tortosa) se senten discriminats respecte de les seues 'capitals provincials' corresponents, crec que simplement hi hauria prou amb exigir el que cal a les respectives Diputacions, i descentralitzar el màxim nombre de serveis possibles. Però no crec que multiplicar les divisions administratives i, de manera consegüent, les institucions, els càrrecs públics i la despesa en general, siga una bona mesura. Ja dic que potser és perquè ho veig des de fora, però em sembla un debat massa estèril com per barallar-se, sincerament.

Salutacions.

Tarragoní ha dit...

Estàs comparant Reus amb Rio, Nova York o Sidney? No, home no.... Reus is not Tarragona, i tant!!! encara els hi falta molt per ser com nosaltres. Com son els de Reus, volen tocar-ho tot, però quan se'ls toca el que (creuen) es seu (vegi's Aeroport, que no és de titularitat municipal, que quedi clar!), doncs això ja no es pot tocar. Tarragona és capital, no se a que venen els aires de grandesa de Reus...