diumenge, d’octubre 23, 2011

Endintsant-se en el 'Món de Reus' de la mà d'en Josep Baiges

Ja m'he acabat les 400 pàgines de Els 100 dies que van canviar el Món de Reus, que tal com assenyala el subtítol de la portada és una 'Crònica electoral del #Reus22m'. Josep Baiges ens transporta a través de desenes de posts del seu blog El Món de Reus a la precampanya, campanya i postcampanya electoral de les eleccions municipals de Reus 2011, que van causar un canvi històric en el govern de la capital del Baix Camp després de 32 anys de governs socialistes.

Tenim davant nostre una crònica d'uns comicis històrics que, tal com m'apuntava l'altre dia l'Isaac Albesa, serà imprescindible pels qui en el futur vulguin estudiar aquesta epoca. L’Isaac és l’ideòleg del pas del blog al llibre, a través d’Edicions Salòria, una nova editorial de la Seu d’Urgell que amb l'obra de Baiges inicia la col·lecció La Piulada. Curiosa connexió rusenca-urgellenca que ha permès que durant una setmana Els 100 dies que van canviar el Món de Reus ocupés el quart lloc dels llibres de no ficció més venuts a Catalunya. Quasi res!

La presentació del llibre, el 22 de setembre a la sala d'actes del Centre de Lectura va ser un acte massiu, amb desenes d’assistents drets i amb Baiges acompanyat de l'actual alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el seu antecessor, Lluís Miquel Pérez. El blog va ser un verdader fenomen durant les eleccions municipals reusenques perquè va cobrir un buit evident: una publicació feta a Reus que informi i analitzi l’actualitat que genera la ciutat. La resposta de la societat civil reusenca va ser destacadíssima aquell vespre de dijous.

Llegit el llibre -m'ho he pres sense pressa- he de reconèixer que més enllà d'una crònica exhaustiva d'un procés electoral únic i irrepetible per les circumstàncies històriques que el van envoltar és un manual per endinsar-se en el Món de Reus. Té moments punyents, que trenquen amb aquesta imatge ensucrada que molts tenen de l’autor i a la qual ell mateix es refereix en algun moment. També mossega i no només fa massatges, com diria un popular crític televisiu. L’obra de Baiges és, en definitiva, un mapa de la societat política i civil reusenca, amb els seus personatges, les seves realacions, els escenaris, els moments, ideal per als qui acabin d’arribar a la capital del Baix Camp i vulguin aprofundir en aquest món tan especial com apassionant.