diumenge, de maig 07, 2006

La solució de Muntanyans II

Hem hagut d'esperar molt. Massa. Però el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ja ha dictat una resolució sobre el cas de Muntanyans II. No hi ha hagut sorpreses inesperades: els 555 habitatges s'edificaran i hi haurà un connector biològic massa gran per uns i massa petit pels altres. També hi haurà l'hotel i el pas subterrani pels veïns de la Marítima.
En aquest projecte hi ha molts quartos en joc. Molts. Estem parlant d'habitatges d'alt estànding que generaran uns beneficis molt apetitosos a l'empresa Vegas del Gauadaira. Que ningú oblidi que aquesta empresa depèn de Caja Granada, que al seu tonm depèn de la Junta de Andalusia. Qui governa aquesta administració? De quin partit és el conseller Nadal? Socialistes els dos. No cal ser Sherlock Holmes per deduir alguns mecanismes que han portat a aquesta situació.
Si ara és el moment de fer balanç també hem de tenir en compte que el moviment ecologista s'ha despertat molt tard, quan fer marxa enrera en la urbanització d'aquests terrenys era molt costós. El moment per actuar era l'any 2002, quan es va aprovar el Pla General d'Ordenació Urbana, i no a inicis de 2005. Salvem els Muntanyans ha fet molt soroll i ha fet reflexionar molt sobre el que estem fent amb el nostre litoral. El Cap Gros va caure, el Bosc del Canyadell es va reduir a la mínima expresió i Muntanyans II s'edificarà. Quin serà el proper capítol?
La inundabilitat ha estat un dels grans arguments fets servir per la Plataforma Salvem Els Muntanyans per oposar-se al projecte urbanístic. Hem sentit parlar de carrers riera i dels problemes que pot ocasionar l'aigua, reflectits en estudis fets per professors universitaris, que una mica de credibilitat tenen. Ara toca esperar una tempesta d'aquelles que de tant en tant es produeix. Com deia aquell, a les matinades esportives: "El tiempo, es juez supremo que quita i da la razón".
Muntayans II també té una vessant política molt important. El PSC, recolzat pel GIT, ha abanderat la defensa del projecte, amb el regidor d'Urbanisme, Ramon Ripoll, fent de dolent de la pel·lícula, mentre que ERC ha patit greus tensions internes a causa del seu posicionament. CiU ha optat per alinear-se en el no, junt amb l'Alternativa Baix Gaià -curiós la coincidència d'aquestes forces-, i la resta de forces no han tingut un paper tan central en la història però l'abstenció en el ple del desembre va provocar que el PSC perdés la votació d'una moció.
Fa uns dies hem sabut que el Ministeri de Medi Ambient invertirà més de dos milions d'euros en el PEIN Muntanyans, de la via cap al mar, i fins i tot es compraran 12 parcel·les, quatre de les quals edificades. Muntanyans II hauria estat un complement ideal, la porta d'entrada a la plantja natural dels Muntanyans, però ens haurem de conformar amb consolidar l'espai actualment protegit. Uns diran que no es pot evitar el progrés i altres que s'urbanitza de forma salvatge. Uns diran que l'ecosistema de Muntanyans està condemnat a la decadència sense la connexió biològica amb l'interior i altres que amb el connector actual n'hi ha de sobres. El que està clar és que a Torredembarra cada vegada hi viu més gent i hi ha més cases i les constructores i promotores fan l'agost. Que faria l'Ajuntament sense l'impost de construcció? Aquest és el model de municipi que hem triat. O hi ha una majoria que el vol canviar?

Publicat al númeo 102 del Diari de la Torre (maig 2006)