
El recentment reelegit president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha presentat l'executiu que iniciarà la seva segona legislatura, que aquest divendres ja es va filtar gairebé en la seva totalitat als mitjans de comunicació. Destaca el continuïsme, que hi ha més dones que homes i a mi em crida més l'atenció que Carme Chacón sigui la nova ministra de Defensa la continuïtat de Magdalena Álvarez. Ho considero un menyspreu a Catalunya i crec que molts catalans i catalanes es sentiran insultats per molt que ens vulguin vedre històries estranyes. Anem un a un, com si d'una alineació de futbol es tractés.
Els que ja van estar tota la legislatura passadaMaria Teresa Fernandez de la Vega: continua com a vicepresidenta primera i portaveu del govern. És una de les mostres de la continuïtat d'aquest executiu respecte l'anterior.
Pedro Solbes: segueix al capdavant d'Economia i Hisenda i com a vicepresident segon. Estava cantat després que Zapatero el convencés que repetís. El que no està tan clar és si arribarà al final de la legislatura.
Miguel Ángel Moratinos: tot i les crítiques rebudes durant la legislatura passada es manté al capdavant d'Afers Exteriors. Bush plegarà avat i potser el nou inquilí de la Casa Blanca vol iniciar una nova època de més entesa amb l'Estat Espanyol, la gran assignatura pendent.
Magdalena Álvarez: Chaves ha collat molt a Zapatero, que ha hagut de mantenir una ministra que crea molts anticossos a Catalunya per la seva gestió a Foment. Però recordem que en certes zones de l'estat -no només a la seva Andalusia natal- 'Maleni' té molt bona imatge.
Elena Salgado: És d'aquelles ministres que no es fan notar gaire, sobretot des que va canviar Salut i Consum per Administraciones Públicas, cartera que conserva.
Elena Espinosa: és converteix en una megaministra, acumulant Medi Ambient i Agricultura, ara amb denominació nova: Medio Rural i Marino. Se li gira feina.
Els que van entrar iniciada la legislatura anteriorAlfredo Pérez Rubalcaba: Zapatero l'ha convençut perquè es mantingui a Interior. Ja va ser ministre amb González i té la imatge de diàleg que tan li agrada al president.
Carme Chacón: és la primera ministra de Defensa de la història espanyola. Chacón es mereixia un premi després dels resultats electorals i ZP ha entès que aquest ministeri que ja va ocupar un català -Narcís Serra- ho és.
Mariano Fernández Bermejo: continua a Justícia. Tindrà força protagonisme en aquesta legislatura, en què s'han de renovar finalment els òrgans judicials. Recordem també que els funcionaris d'aquest minister fan vaga.
Mercedes Cabrera: la neboda de Leopoldo Calvo-Sotelo surt reforçada en aquest nou executiu mantenint Educació però sumant-hi Afers Socials i Família.
César Antonio Molina: continua al Ministeri de Cultura aquest escriptor que va entrar en l'executiu Zapatero en la darrera remodelació. Té com a gran assignatura pendent el retorn dels "Papers de Salamanca", aturat des des de la seva arribada al ministeri.
Bernat Sòria: aquest científic valencià -potser cada cop menys científic i més polític- continua al front de Sanitat i Consum.
Els nous i novesCristina Garmendia: independent i basca. Una bona targeta de presentació per aquest minsteri de nova creació: Investigación y Desarrollo.
Bibiana Aído: la Igualtat, una de les banderes de Zapatero es converteix en ministeri. Nascuda el 1977, és la ministra més jove de la democràcia.
Celestino Corbacho: un dels grans capitans del PSC es el segon ministre català a Madrid. Haurà de gestionar Treball i Immigració, que no és poca cosa. Hi haurà doncs, nou alcalde de l'Hospitalet i nou president de la Diputació de Barcelona.
Miguel Sebastián: Indústria, Turisme i Comerç per un home de la màxima confiança de Zapatero. El sacrifici que va fer com a candidat a l'alcaldia de Madrid havia de tenir una recompensa per un dels pilars de la filosofia econòmica del PSOE actual.
Beatriz Corredor: regidora a l'Ajuntament de Madrid, serà la responsable d'Habitatge, ministeri que té molts reptes en una època complicada com l'actual.