dijous, de gener 15, 2009

Iniciativa, assetjada?

La portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds, Dolors Camats, ens va sorprendre aquest dimecres amb una compareixença pública denunciant l'assetjament polític, econòmic i mediàtic que està patint la formació els darrers temps. Després de la intervenció de Camats, no es va permetre als periodistes realitzar preguntes. Una altra sorpresa (quina setmana!!!), potser per donar més solemnitat a la compareixença. No negarem que les darreres setmanes Iniciativa i especialment el seu líder, Joan Saura, estan rebent moltes crítiques. I algunes dures. Si tantes crítiques reben no serà que potser no ho estan acabant de fer les coses massa bé? Em decanto més per aquesta opció que l'altra, que és que tantes persones estiguin equivocades.

Crec que Iniciativa ho està fent nolt malament aquesta segona legislatura del tripartit. En el primer, no tenien tantes responsabilitats i van representar molt bé el paper de bomber que intentava apagar els focs entre el PSC i Esquerra. Però en aquest segon capítol, els ecosocialistes s'han fet càrrec de la conselleria d'Interior i s'han complert els pitjors pronòstics. La mesura de limitar la velocitat a les vies d'entrada a Barcelona a 80 km/h ha estat molt criticada i rebatuda amb arguments ben sòlids. Amb la segona mesura de la velocitat variable tenien l'oportunitat de reconduir la situació, però no ho han aprofitat. La velocitat és variable només cap a baix. L'enfrontment PSC-ICV cada cop és més fort i els alcaldes metropolitans socialistes han fet pinya al voltant del conseller Nadal contra la mesura. El president Montilla ha tancat files amb el seu número tres, però la credibilitat d'aquest pronunciament genera dubtes. Saura no cedeix i els 80 km/h s'han convertit en una mena d'estandard per a ells.

Però segons molts catalans i catalanes, entre els quals m'incloc, on més l'està cagant Joan Saura és en el conflicte del Pròxim Orient. I com més avancen els dies, més al fons posa la pota. Anar a una manifestació com la de dissabte és un error per a un conseller d'Interior de la Generalitat. En la concentració es va exhibir una pistola, que encara que fos simulada no és un símbol del pacifisme. Les seves crítiques a l'Estat d'Israel són indígnes del úmero tres d'un govern com el català. En política s'ha de saber estar i tenir un cert sentit d'Estat -en aquest cas de nació-. Amb les seves declaracions Saura no fa més que posar llen al foc d'un antisemitisme que cada cop treu el cap amb més impunitat. I sinó que li preguntin a Pilar Rahola, Joan B. Culla o Jaume Renyer.

Potser Iniciativa està assetjada, però potser cal que la siguem assetjant perquè els seus líders se n'adonin que no estan en possessió de la veritat absoluta, ni en el conflicte del Pròxim Orient ni en la velocitat a les vies catalanes. I ara podríem tirar una mica enrera i recordar l'esperpent de l'epoca de la sequera. O els diferents problemes sorgits al voltant dels Mossos d'Esquadra que estan danyant -esperem que de forma reversible- la imatge del cos. Tinc la sensació que Iniciativa ha adoptat el paper d'Esquerra en el primer tripartit. Suposo que de forma involuntària i amb diferències temàtiques i d'actitut, però el problema de fons és el mateix: malmet la imatge del govern català i del país en general.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

jo em pregunto, han demostrar els ecosocialistes en aquests darrers anys que poden assumir responsabilitats de govern?
Crec que la resposta és prou clara. No cal anar massa enrere per adonar-nos el perfil tant baix dels dirigents d'ICV. Recordo els viatges en helicòpter del Conseller Milà, la decisió de reduir la velocitat als accessos a la ciutat de Barcelona, la gestió (per definir-la d'alguna manera) del Conseller Baltasar durant la sequera, els pactes d'amagat entre el Conseller Saura i la vicepresidenta de la Vega, o la pèssima gestió del líder comunista davant de la Conselleria d'Interior, obligant als mossos a assistir a les seves conferències al més pur estil dictatorial, o la més recent participació en la manifestació en contra de l'Estat d'Israel, i la seva posterior justificació.
Els catalans ens mereixem un govern que constantment fa el ridícul arreu del món? Com ens deuen veure des de l'exterior?
Quina deu ser la opinió dels Ministres israelians quan veuen que un Conseller del govern de Catalunya es manifesta al costat d'aquells que cremen banderes israelianes i clamen venjança, i demana la supressió de qualsevol acord amb l'Estat d'Israel? I per acabar-ho d'adobar, justifica la seva presència a la manifestació comparant-ho amb les manifestacions en contra del terrorisme, i al•legant, en referència a l'encaputxat que va treure una pistola, que es tractava d'una performance amb una arma de joguina. I aquest personatge és un representant institucional del govern de Catalunya?
Jo no demanaria la seva dimissió, sinó la seva destitució inmediata i la inhabilitació per exercir càrrecs institucionals de cap mena.

Anònim ha dit...

Només li demanaria a ICV i a la resta de polítics que siguin capaços de comportar-se amb coherència, però no amb ells mateixos, si més no amb coherència coherent amb el sentit comú, ja ni tan sols els hi demano que siguin honrats ni tampoc que ho aparentin, però si us plau, el que si crec els hi demano és que deixin de comportar-se com autèntics idiotes per vergonya ja que no pròpia, si aliena. No ens ho mereixem i crec ja en comencem a estar més que farts.

Anònim ha dit...

Si no deixen participar ni als seus. Recordeu l'affair de la sequera quan el Baltasar, en resposta a les critiques dels militants d'ICV de les Terres de l'Ebre, els va convidar a callar o deixar el partit.
Son lo més patetic, inutil i infumable que ha governat aquest pais mai.

Anònim ha dit...

AQUESTES COSAS PASSAN QUANT UN PAIS DECIDEIX TENIR UN GOBERN DE MEDIOCRES.

Anònim ha dit...

El moviment tàctic del partit PSOE-C d'oferir la Conselleria d'Interior a Joan Saura després de les darreres eleccions catalanes, comença a donar els fruits previstos.
En principi, la conselleria d'Interior és regal per a qualsevol polític ja que els qui ocupen aquesta cartera, sempre solen ésser els consellers més valorats per la ciutadania.
Però en el cas d'ICV, aquesta conselleria era més una mala passada que no pas un regal. Saura ha caigut a l'error de quatre grapes i segur que patirà un desgast electoral per aquest error.
VIVA EL PSOE-C !!

Anònim ha dit...

Jordi Salvat=CiU

Cap d'any 2009 a Torredembarra ha dit...

Gairebé al mateix temps, Jordi... e

Anònim ha dit...

Entenc l'escrit des del corporativisme de la professió. Difícilment un partit pot fer un comunicat com el d'ICV sense que la professió periodística tanqui files i rebutgi acusacions. Però bé, en el moment en que mitjans com La Vanguardia responen de forma furibunda només queden més retratats del que ja ho estaven i un partit sense capacitat d'incisió mediàtica seguirà sent sempre el centre de les crítiques.

D'errors n'ha comès ICV, i crec que en les explicacions que s'han fet amb posterioritat a la lectura de la declaració s'ha reconegut així. Però i els encerts? no hi ha hagut? Jo crec que si, des de la Llei de l'Habitatge, fins a la política de l'aigua, que més enllà dels errors de la sequera està corregint la inexistència de polítiques en aquest sentit durant els 23 anys de CiU (no és recurs fàcil, és constatació de la realitat). i sobre la sequera, governar és no fer res quan el 80% de la població de Catalunya està a un pas de quedar-se sense aigua en la situació més extrema que es vivia des de feia més de 2 decàdes? Ser responsable és actuar, és governar, per molta impopularitat que aixequi entre diferents col·lectius. Però el que és trist és que per què és pren una decisió davant d'una situació límit no es parin de rebre crítiques. Sent malèvol, tant de bò no hagués plogut i tant de bò no s'hagués optat per transbassar ... on seriem ara? Acusariem a ICV de no fer res? segur que si.

Crítiques a la gestió de la policia. ¿Funciona molt malament la policia? Jo crec que el Saura ha demostrat capacitat suficient per portar una conselleria de la dificultat d'Interior. S'ha demostrat que la normalitat en aquest país existeix i que una força d'esquerra pot portar Interior i el país no es desmonta de dalt a baix. Ja fa dos anys que ICV va assumir aquesta conselleria i més enllà de 4 incidents inflats fins a la sacietat per la premsa, el balanç és satisfactori. ICV sabía que Interior dóna feina i no dóna vots, però així es demostra encara més la responsabilitat amb el pais.

La mesura de la velocitat. Més enllà de l'aspecte mediambiental on hi ha posicions enfrontades i justificades sobre les dues versions, la útil i la no útil. ës una mesura que s'ha demostrat que funciona, aquí i a Europa, en tan en quan redueix l'accidentabilitat i millora el trànsit. Per tant, si funciona per què s'ha de retirar? si funciona, per què no es pot ampliar?

Unknown ha dit...

El problema que penso que té aquesta formació és no es pot jugar in aeternum a nedar i guardar la roba.

En tot cas jo sóc molt crític però l'actuació en el cas de la massacre de Gaza la trobo correcta, tot i que no he perdut gaire temps seguint-la.

Anònim ha dit...

es nota on curres ehh.

Francesc Mercadé ha dit...

Està molt clar que ICV fa malament les coses, especialment si ho diu algú d'ERC o de CiU. Quan ICV fa una cosa bé, tothom és de vacances. Mireu el tema dels 80 Km/h., és una mesura útil. Si no ho creieu correcte porteu-ho als tribunals, per ara ningú ha fet aquest pas. Vull dir amb això que la polèmica és fàcil, però la raó es defensa al jutjat i no al diari. La meva tesi és que la premsa necessita notícies i els ecosocialiste són una presa fàcil. Els periodistes podrieu dedicar-vos a temàtiques d'interés com la corrupció urbanística en zones litorals. Si no és que us toca d'aprop el tema, és clar!. La justícia és el camí, la premsa és el divertimento.

jordi salvat ha dit...

És interessant seguir el debat sobre la "persecució" a Iniciativa al meu blog i molts d'altres on se n'ha parlat i s'ha comentat. No crec que el tema dels 80 km/h hagi d'anar als tribunals sinó que s'ha de debatre a la societat i a les nostres instàncies polítiques. Per cert, Pérez Moya ja ha dit que s'estudiarà pujar el límit de velocitat a 100 km/h. Per alguna cosa serà. Sobre la participació de càrrecs del govern català en manifestacions on es criden crits a favor de Hamàs res de nou: Boada, número dos d'Interior, va anar a una dissabte a Girona.

Com sempre ha sorgit el corporativisme a la professió periodística. Existeix, evidentment, però és molt pijor el d'altres col·lectius, com els metges. Però en el cas del suposat assetjament a Iniciativa no el veig per enlloc.

I per acabar: quina mania tenen alguns a etiquetar a la gent! I quan no poden posar etiquetes es posen nervioisos.

Francesc Mercadé ha dit...

De nerviós res de res, tú saps que sóc el primer a criticar Inicitiva, especialment quan la raó és raonable, com en el cas de l'aigua. Vaig ser el primer a demanar la dimissió de Baltasar. Però quan al darrera d'una crítica hi ha alguna cosa més, no puc amb l'ànima i veig materialitzar-se els fantasmes latents que hi ha darrera de les crítiques. Per exemple, no t'he sentit a criticar les relacions comercials de la Generalitat amb Israel. No critiques en Carod, per exemple. Encara que ja sé que ni de bon tros has estat aprop d'ERC, pel que dius reiteradament...
La societat també critica aquest tema, però no, cal insistentment focalitzar constantment la crítica a Iniciativa. El Govern d'Entesa, és el Govern de la Generalitat. Anomenar-lo tripartit ja és una manca de respecte encara que les decisions, totes les decisions, es prenguin col·legiadament entre PSC, ICV i ERC.
Quan torni a manar CiU, i Interior el porti el seu futur soci PP o ERC, m'és igual, potser per alguns tot tornarà a ser normal, no?. Però a ningú se li acudirà anomenar tripartit a un govern de CDC, UDC i un altre soci, t'ho asseguro, a ningú!. I les decisions que prenguin les conselleries no estaran sota aquesta pressió.
No t'ho prenguis com un atac personal, que no ho és, estic fent una reflexió en veu alta per escrit, i de vegades si no escoltes el tó de veu no saps si és un debat, o una altra cosa. La meva opinió és aquesta, i tinc poques ocasions de debatre aquestes coses amb periodistes.
En tot cas gràcies per escoltar-me.

jordi salvat ha dit...

Siscu,

No et preocupis que cada cop em costa més d'emprenyar-me. El debat ja saps que m'agrada sempre que sigui constructiu. Realment hi ha molta gent que no li quadra veure una conselleria com Interior dirigida per una força política com Iniciativa. Jo no sóc d'aquuests però si que sóc dels que penso que ho podrien fer molt millor i s'hauria de començar per saber on s'està i, per exemple, no anar a manifestacions com les del dissabte 10. I també penso que als socis del tripartit, govern d'entesa o com li vulguem dir ja els va bé el desgast d'ICV a Interior. I és que un govern és un joc d'equilibris i de travetes també. És la misèria de la política.

Sobre el meu posicionament polític considero que la meva professió és força incompatible amb tenir un carnet d'un partit polític i per això no el tinc. Com tothom però tinc la meva ideologia política i sóc independentista (hi ha diversos partits o sectors de partits que defensen aquesta posició) des de que tinc ús de raó política i em situo en el centreesquerra.

Francesc Mercadé ha dit...

Jordi

Estic d'acord en que a tothom li va bé el desgast d'Iniciativa. Sembla que ja situem el debat en el seu context. Quan hi ha crítiques a membres d'un govern són aquestes persones i en tot cas la seva conselleria i resta del govern la que s'ha de criticar. Focalitzar el debat en el partit és incorrecte formalment. Els partits dónen el que han de donar en el procés electoral, en el procés negociador i finalment són els electes elegits els responsables de les accions de govern. No els partits. L'exemple d'Iniciativa val per ser el que ha saltat a la premsa, però el correcte seria tenir un debat sobre el govern i les persones que l'integren. Però clar, cal debilitar Iniciativa. Fins que tothom hi perdi electoralment i calguin els seus vots per a fer un nou govern d'esquerres. Aleshores tot seran disculpes.
Salut! Jordi i gràcies pel debat.
Cesc

Anònim ha dit...

Francesc, els periodistes en el seu blog parlen del que volen i quan volen. És la seva opinió i és igual que siguin periodistes o metges, una cosa és la objectivitat informativa i l'altra és la subjectivitat opinativa...
I per cert, tranquil, home, que no sou els primers a qui tothom carrega contra ells, ni sereu els últimes. De fet és el que passa quan es fa govern i oposició a l'hora, com vau fer a la Torre. Però ja us ho trobareu, ja...