divendres, de juliol 10, 2009

Ens creiem la vegueria?

Ha nascut un nou mitjà de comunicació al Camp de Tarragona, Delcamp.cat, i crec que la gran novetat que aporta aquest producte és precisament que defineix com el seu marc de referència el Camp de Tarragona. Són molts els polítics i altres personatges de la vida pública de les nostres comarques que s’han omplert i s’omplen la boca parlant de “Camp de Tarragona”, però realment es creuen la vegueria com un àmbit geogràfic i social més enllà de baralles sobre la capitalitat o la incapacitat per organitzar-se i defensar a Barcelona i Madrid els interessos d’aquest territori? Recordeu el Consorci del Camp de Tarragona?

La “província’ continua pesant molt i altres creuen que el Camp de Tarragona és poc més que el triangle Tarragona-Reus-Cambrils. El Baix Penedès està d’esquena a Tarragona i mira descaradament cap a Barcelona, passant per una vegueria pròpia del Penedès. Costarà molt reedreçar aquesta tendència iniciada fa unes dècades i accelerada els darrers anys amb la immigració interior arribada de l’àrea metropolitana de Barcelona. Molt em temo que ja és tard. Les comarques i ciutats de l’interior també compten. Potser no té el pes demogràfic i econòmic de la façana costanera, però són imprescindibles en aquest territori. No es pot repetir l’esquema centralista barceloní Barcelona que tan critiquem des del sud i sovint reproduïm mimèticament a l’hora de planificar noves infraestructures.

Delcamp.cat es creu la vegueria i s’avança als esdeveniments que ens diuen que vindran, tot i que no acaben d’arrencar. Aquest nou mitjà electrònic ens vol servir cada dia informació d’aquestes sis comarques, amb una xarxa de corresponsals pel territori que volen arribar on els altres mitjans no ho fan. Existeixen ja altres diaris electrònics al Camp de Tarragona però tenen com a marc de referència ciutats, com Tarragona i Reus. Ara tenim un nou mitjà que vol mirar més enllà i convertir-se en un eix vertebrador de l’emergent vegueria del Camp de Tarragona.

Un altre fet que destaca és la gairebé insultant joventut dels promotors de Delcamp.cat, acabats de sortir de la universitat, i que es llencen en una aventura tan apassionant com incerta. Han estat molts mesos treballant en el projecte, posant molts esforços en la seva presentació pel territori i l’inclusió de les darreres novetats tecnològiques i finalment, enmig de l’estiu veu la llum. Només em resta desitjar-los sort i agrair l’oportunitat de poder posar el meu gra de sorra en aquesta nou projecte.

Felicitats i endavant!

Publicat a Delcamp.cat el 10 de juliol de 2009