dissabte, de març 17, 2007

Una visió del feminisme a Tarragona


Es va estrenar el 2005 però jo l'he conegut el mes de març de 2007. Parlo del documental 'La quadratura del cercle', realitzat pel col·lectiu 'Les filles de Lilith' i que tracta del Bloc Feminista de Tarragona i el moviment feminista en aquesta ciutat entre el 1977 i 2001, any que va desaparèixer aquest grup. L'he vist aquest divendres en un acte organitzat per Esquerra Republicana de Torredembarra en commemoració del Dia de la Dona -una mica tard però més val tard que mai- a la mateixa hora que el regidor tarragoní Agustí Mallol feia la conferència en què havia d'explicar "el perquè de tot plegat".

He anat a veure aquest documental perquè dues de les cinc integrants de 'Les filles de Lilith' les conec i les aprecio molt: l'Ariadna Costa i la Joana Zapata. Amb la Joana hem treballat plegats al 'Mes Tarragona' uns quants mesos i només puc parlar bé d'ella. L'Ariadna va estar treballant al Canal Català Tarragona quan era Més TV i també era molt bona en la seva feina. I com a persons, també tenen una puntuació molt alta. Les altres 'filles de Lilith' són la Sara Alzina, la Caterina Mas i l'Anna Mercadé. Aquesta darrera i la Joana han estat en la projecció i han pogut participar en un debat amb el públic, majoritariament dones, però amb algus homes.

El documental, que el juny de 2005 va participar a la XIII Mostra Internacional de Films de dones de Barcelona, m'ha agradat. Bàsicament perquè estava ben fet i sobretot perquè m'ha fet conèixer un moviment, el feminisme tarragoní, fins aquest divendres desconegut per a mi. Les cinc joves realitzadores han buscat testimonis que van formar part del Bloc Feminista de Tarragona per teixir la història de l'entitat amb reivindicacions tan importants com el divorci, l'avortament, la fi de les agressions a dones, la planificació familiar o l'antimilitarisme. Hi ha afegit imatges d'arxiu, fotografies, retalls de diari… 47 minuts que no se m'han fet llargs.

3 comentaris:

Waipu Joan ha dit...

Escrivia Joan Fuster ja fa molts anys sobre la literatura i l'amor:
"L'home -enamorat- les necessita -enamorades- només en la mesura d'aquesta necessitat les dones s'equiparen als homes.En la resta de les seves activitats, la dona continua relegada en la seva postergació multisecular."
Joan Fuster

No sé, he pensat en això quan he llegit el post. Felicitats a aquest col.lectiu.

Anònim ha dit...

D'acord amb el que he llegit avui a la premsa, no t'has perdut res no anant a la roda de premsa de mallol. La gran Mallolada esperada no ha existit, ha dit el tots ja sabiem, és un trànsfuga.

Unknown ha dit...

Desconec el reportatge i el grup que l'ha dut a terme però pel que expliques penso que és una eina molt bona per a no perdre la memòria de tots els grups, moviments, col.lectius que han treballat per millorar les condicions de la persona humana, de la nostra terra... I el Bloc feminista n'ha estat una. Recordo encara la campanya a favor de la casa d'acollida per a dones maltractades.

Per desgràcia per a la societat (o sigui naltrus) un seguit de grups d'aquesta època ja són història. Sortosament -però- algunes de les seves reivindicacions (que no totes) s'han assolit.

Penso -però- que la dissolució del MCC-LCR i de Revolta, seguida de l'entrada de La Plataforma del bracet d'IC a l'Ajuntament va suposar a la pràctica s'esmorteís la flama de diferents organitzacions sectorials, que per bé que independents, tenien un clar contingut transformador.

El Bloc Feminista de Tarragona, malgrat ja no existeix avui encara és necessari, com necessàries ón les organitzacions i persones que fan feina des de la base.

Ho dic així una mica a raig i sense estructurar-ho massa... però aquesta és la gràcia de comentar els posts, no?