divendres, d’agost 24, 2007

La taurona o la serp d'estiu

Quan arriba l'epoca estival els mitjans de comunicació hem de fer grans esforços per omplir les pàgines dels diaris i els minuts de ràdio i televisió. Tothom se'n va de vacances, no trobes ningú (pel matí pots tenir sort però a partir de les tres de la tarda es converteix en missió impossible) i temes que en altres èpoques de l'any serien un breu es converteixen en pàgins senceres. Alguns estius hem tingut grans temes com l'esclat del cas Terres Cavades l'any 2004 però l'any passat es va muntar una gran polèmica sobre l'aigua que es feia servir per la Revetlla Remullada de Sant Magí amb declaracions i contradeclaracions, algunes força contundents, dels diferents partits polítics. Era el que s'anomena una serp d'estiu.

Aquest fenomen comunicatiu que deriva de la sequera informativa s'alimenta a vegades de rumors i mitges veritats però altres són històries com la de la taurona grisa que va aparèixer a la platja del Miracle de Tarragona i que va acabar sent capturada i traslladada a l'Aquari de Barcelona, on va morir. Se li va fer l'autòpsia (o necròpsia) i es va determinar que la pobra bèstia s'havia empassat una ham que li havia produït una ulcera mortal i més si és té en compte que tenia una edat força avançada.

Dilluns, quan s'estava intentant capturar la taurona, centenars de turistes i curiosos s'acumulaven a la platja tarragonina, tancada al bany, per poder seguir d'aprop l'operació o, almenys, veure l'animal. També hi havia desplegats a la zona una colla de mitjans d'informació, no només locals i nacionals, sinó també estatals. Mereixia aquesta atenció informativa i ciutadana la pobra bèstia? És un debat obert, igual que l'actuació de les autoritats davant l'animal (podeu veure l'enquesta al Saló dels Penjats). Tan perillós era que el peix compartís espai amb els banyistes? Però si alguns dels banyistes es dedicaven a molestar-la, clava-li un arpó o practicar-li altres subtils bromes (o tortures) potser la bestia hauria reaccionat amb una caixalada.

És un bon moment per reflexionar sobre el que ha passat els darrers dies davant la taurona. Per cert, a Roda de Barà s'ha vist un peix manta. Estem davant d'un nou fenomen turístic? I més en un agost marcat pel mal temps que va en contra del turisme de sol i platja. Potser ens podríem plantejar alguna iniciativa per treure rendiment turístic de la plaga de meduses que els darrers estius ataca les nostres costes. I una última reflexió: Quants d'aquells centenars de turistes preocupats pel tauró havien abandonat el seu gos abans de les vacances?

4 comentaris:

Josep Maria Yago Suau ha dit...

Mentre patim per la taurona, Espanya és una potència mundial en la pesca de taurons, o millor dit, d'aletes de tauró.

rafael ha dit...

Queridisimo Jordi,dicen que a falta de pan, buenas son las tortas
pero la verdad es que hemos tenido un agosto muy pasado por agua y viento, raro, raro, raro.
La noticia de la tiburona, alimenta a los curiosos y a programas de TV del verano, que son horribles. En la Torre tenemos otra fauna muy interesante, el mosquito tigre y la rata cloaquera, esta ultima es un todo terreno, la encuentras por baixa mar, el centro, els Munt y por todos los lugares, una lastima no poderle sacar un provecho a tan insigne animal. besitos

Unknown ha dit...

"Diplomas para todos"

mossèn ha dit...

estem davant un estiu molt "animal" !!! ... salut