dissabte, de setembre 01, 2007

Rosa Díez com a símptoma


Rosa Díez s'ha donat de baixa del PSOE i ha renunciat al seu escó d'eurodiputada. Hem de reconèixer la coherència d'aquesta acció però se li pot criticar que el seu gest arriba tard. Díez fa molt temps que discrepava ampliament de les posicions del PSOE i el PSE en la política terrorista i en la comprensió dels nacionalismes perifèrics i ho feia públic a través dels mitjans de comunicació. La carrera política d'aquesta dona està plena de fracassos: va perdre les primàries a candidata socialista a lehendakari i també va enfrontar-se a Zapatero i Bono per la secretaria general del PSOE, amb un altre sonada derrota.

Des de feia uns anys Díez tenia un escó al cementiri d'elefants -per cert, molt ben pagat- que és l'Eurocambra després de ser cap de llista del PSOE a les eleccions europees. Portava anys flirtejant amb la Plataforma Basta Ya!, unes persones que es volen situar entre el PSOE i el PP i atacar de forma furibunda els nacionalismes basc i català. Són cosins germans de Ciutadans i en les properes generals, tot i algun desencontres, podrien confluir en una llista electoral.

Té espai electoral una canddatura encapçalada per Rosa Díez amb un ideari progresista-espanyolista? El PP representa ara més que mai el nacionalisme espanyol més atàvic i el PSOE ha de fer equilibris per no pedre de molt la batalla espanyolista. Les tesis federalistes que Maragall volia integrar al PSOE el 2004 han passat a millor vida i Zapatero ha deixat molt clar amb el cop de timó de Navarra, permetent un govern d'UPN, que no posarà en risc la Moncloa i que "els dolents" són Nafarro Bai, els nacionalistes. Vade retro!

Savater, Díez i companyia ho tenen molt complicat per passar de plataforma a partit polític amb escons al Congrés. Ciutadans ho va aconseguir al Parlament de Catalunya en un moment molt concret i a causa d'una altíssima abstenció. Als comicis generals es registren els nivells més alts de participació. Rosa Díez sembla una política ja amortitzada. El seu darrer acte és molt propi d'un personatge amb un ego molt alt, que es creu per damunt dels partits.

Díez ha deixat clar que la lluita contra els nacionaismes "dolents" està per damunt del seu progressisme. El seu model d'estat és centralista, sense lloc per als qui aspiren a un estat més plural i enemic dels qui legítimament aspiren al sobiranisme. I de Rosas Díez al PSOE n'hi ha molts, però per ara continuen quadrats dins el partit. I aquest és el gran drama de les catalanes i els catalans. Però a Catalunya també es mou alguna cosa i l'independentisme ha tornat a la primera pàgina de l'agenda política. Actes com els de Rosa Díez ajuden a aclarir el panorama.

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Senzillament, per mi, aquesta dona se'n pot anar ben bé a la merda.

I disculpa el comentari.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Jordi,

moltes gràcies per "linkarme" Ara només em falta escriure alguna cosa, je, je...

Només volia deixar un comentari. Bé dos. El primer és per a Tondo. No et cremis tant tio!

El segon és.

"...El seu model d'estat és centralista, sense lloc per als qui aspiren a un estat més plural i enemic dels qui legítimament aspiren al sobiranisme..."

Jo crec que ens cremem una mica massa. Ho dic pq jo crec que aquí tothom hi té lloc. Rosa Díez va governar una pila d'anys amb el PNB i no crec que patís cap eczema a la pell ni res de res. Igual que els que no som nacionalistes tenim un espai a Catalunya, els nacionalistes "perifèrics" tenen un espai a Espanya, com a mínim fins al dia d'avui. Bé de fet, des de l'any 93 tots els presidents han governat amb socis nacionalistes catalans i no ha passat res greu.

Anònim ha dit...

Sí , Tondo , no et cremis. Després et queixaràs, potser, del que algunes cadenes diuen dels nacionalismes. I despres, potser, diràs que els nacionalismes mai no han trencat un plat ...

jordi salvat ha dit...

Tondo,

Vas fort.

Joan Miquel,

Ja t'he deixat el primer comentari al teu bloc, que crec que serà interessant. El logo de l'Aquí també està molt bé. A veure si pots linkar la web.

Sobre la Diez: devia fer molts esforços per contenir-se quan va governar amb el PNB o la seva evolució és dels darrers anys si tenim en compte el que va dir en el seu comiat de militància socialista quan parlava del model d'estat i gairebé deia que els partits nacionalistes no haurien d'existir al Congrés. Però si el PNB o el BNG són anyellets pel PSOE evitant compareixences i aprovant pressupostos.

I si el PSOE i el PP han pactat amb els nacionalistes és perquè aritmèticament no els ha quedat més remei per governar. I no crec que hagin hagut de fer grans concessions, sobretot per a Catalunya, si tenim en compte la manca d'infraestructures actuals.

El Capità Tarragona ha dit...

Hola Jordi!

T'ha tocat un premi! Passa't pel meu bloc que t'ha tocat un premi!
Demà torneu al carrer, no? (el diari aqui vull dir, clar)

Marc Arza ha dit...

Des d'una perspectiva catalana és interessant el desacord entre Ciutadans i la gent de Basta Ya!. Anar separats a les eleccions debilitarà els unionistes catalans, però anar-hi juts farà que el centre del debat sigui el País Basc i també ens anirà força bé.

Amb el sistema electoral actual un partidet que prengui vots nacionalistes espanyols al PSOE i al PP obre la porta a una major dependència dels grans partits espanyols del suport de partits nacionalistes. Una situació de força que fins avui no hem sabut aprofita.

L'únic risc és que aquests partits forcin el PP i el PSOE a un discurs més espanyolista. Ara, això ja està passant i pot comportar una pèrdua de vot d'aquests partits a Catalunya.

En tot cas, demostra que la gran qüestió oberta de l'estat espanyol continua sent la qüestió nacional.

Salut,
Marc Arza
www.catalunyafastforward.blogspot.com

Anònim ha dit...

Salvem el Gaià!!!
Aquest dissabte 8 de setembre es fa la presentació de les noves propostes de Salvem el Gaià a la desembocadura del riu Gaià. És molt important que fem el màxim de difusió de l'acció i esperem que hi hagi força representació dels veïns i veïnes del Baix Gaià, de les diferents entitats i en especial, esperem la presència dels polítics de la nostra comarca. Ja n'hi ha alguns que han confirmat la seva presència.Recordeu que a les 9 del matí hem quedat davant del centre cultural del Catllar per anar fins a les fonts de Sant Magí de la Brufaganya. Ens aturarem a esmorzar al Querol i ens trobarem amb els companys de Salvem el Querol. Per coordinar l'excursió fins a les fonts (cotxes, etc.), si teniu intenció de pujar, envieu si us plau un correu a jsmbaixgaia@hotmail.comPer últim, us podeu baixar el cartell de l'acció perquè el reenvieu, enganxeu, etc (http://alternativabaixgaia.blogspot.com). L'autor és el Joan Carles de la Riera.També podeu veure l'anunci que n'ha fet el Jordi de la Torre http://es.youtube.com/watch?v=Y5s6nmIxZFgAh, i el dimecres 5 i dijous 6 hem quedat a les 5 de la tarda a l'AUCA de Torredembarra per fer les banderes de l'acció del dissabte. Si no teniu res millor que fer, veniu a donar-nos un cop de mà. S'han de fer i pintar unes 60 banderes blaves!

El Capità Tarragona ha dit...

Hola Jordi, un simple detall...

com és que el Joan Miquel Carrillo no el tens classificat dins de la tarracosfera política si era el número 8 de ciutadans?

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Perquè jo no tinc cap càrrec a C's i per tant no represento a ningú, ni ganes que en tinc. Jo només pago 10€ cada mes a un partit amb el que coincideixo en algunes coses i en altres no. I no vull parlar només de política al meu bloc.

Si anava a les llistes és pq no en som més.

jordi salvat ha dit...

Capità,

Ja sabia la filiació política del Joan Miquel, però com no està en primera línia -ell mateix ho reconeix- no l'he "classificat".

Per cert, tinc pendent el teu encàrrec. Deixa'm uns dies.

El Capità Tarragona ha dit...

Molts dels que apareixen a la blocosfera politica tampoc estem en primera linia... no?

Bé, és iguasl, només era a nivell de curiositat.

Per cert, perquè no em puc descarregar l'edició en PDF de l'aqui d'avui?

El Capità Tarragona ha dit...

Ara bé, és curiós que el Carrillo contesti abans que el propi Jordi (autor del bloc) el perquè d'aquesta classificació... no?

Soc Puñet-ero... eh?