diumenge, de febrer 17, 2008

Felicitats Kosovo!


Estic seguint amb molt interès i una certa il·lusió el procés d'independència de Kosovo, que aquest diumenge ha viscut un moment crucial amb la declaració d'independència al Parlament. M'he declarat partidari des de fa molt temps de l’autodeterminació dels pobles i el que està passant als Balcans aquests dies em mereix un gran respecte i interès. Un Parlament autònom del que fins ara era una província d’un Estat ha decidit per una amplíssima majoria separar-se del estat del qual en formaven part fins ara. I ho han fet recollint el sentir majoritari de la ciutadania. No serveix de res, però des d’aquest bloc reconec la independència de Kosovo i si algú s’hi vol unir, endavant.

L’Estat espanyol està fent un ridícul espantós en aquest procés, alineant-se ne el no reconeixement d’aquest nou estat europeu amb Sèrbia i Rússia. Interessants companys de viatge! En canvi Estats Units si que ha donat suport a aquest procés d’autodeterminació. Em podeu dir que Bush ja està de tornada de tot en el seu darrer any de mandat i que només és geopolítica i tocar el que no sona a Putin, però aquest cop l’Oncle Sam està on ha d’estar. Russia ha posat el crit al cel i mourà tot el que pugui en els organismes internacionals per ajudar al seu aliat, Sèrbia. I és que en sap tant Putin de democràcia!

Socialistes i populars han trobat un punt de trobada en Kossvo. Clamen als quatre vents que Kosovo i Catalunya i Euskadi no tenen res a veure, però el seu discurs profilàctic amb pataleta antikosovar inclosa -perquè s'han posicionat en contra del sentir majoritari del poble d'aquest país- no respon a aquest teòric pensament polític. Existeixen moltes diferències entre Catalunya i Kosovo però algunes semblances hi ha. Molts catalans ens sentim maltractats per l’Estat Espanyol, mentre que els kosovars els ha passat el mateix amb la Gran Sèrbia. La diferència és que Milosevic no va tenir cap problema en enviar els tancs i massacrar població civil. L’Estat espanyol, en canvi, practica el maltracte econòmic i fiscal contra un territri que considera seu.

Alfons López Tena considera que davant una teòrica proclamació d'independència de Catalunya l'Estat Espanyol no respondria militarment. Seria força bèstia que un país que aposta per l'aliança de civilitzacions i amb dues dècades com a membre de la Unió Europea enviés tancs contra la seva teòrica pròpia població. Però quan veus segons qui i sents segons que no veig tan clar que no afloressin certs intints bàsics molt perillosos. I més veient el paper tan galdós que està fent la diplomàcia espanyola. Estarem atents.

10 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Octavi ha dit...

Me n'alegro per Kosovo. Des del meu bloc també reconeixeré Kosovo com un Estat més. Kina enveja ke em fan!

mossèn ha dit...

però avui, no és sant Bartomeu ??? ... salut

Anònim ha dit...

Fronteres artificials desde 1945, no es el mateix que altres casos.

Anònim ha dit...

Només puc dir que em fan molta enveja. L'anònim anterior diu que no és el mateix cas, que tenien fronteres artificials de 1945, naltros les tenim des del 1714. Kosovo i Catalunya no és el mateix, però en el fons, SÍ que és el mateix.

Que ho disfrutin, espero que nosaltres algun dia poguem dir el mateix.

Guantxo.

Anònim ha dit...

Sí , però el seu estatus polític és un pèl dubtós. Serà un protectorat de la UE com ho ha estat fins ara de Nacions Unides. A més, no tindrà exèrcit.´

M'agradaria molt que se'n sortíssin, perquè alguns unionistes de casa nostra haurien de callar.

Pitu Tarrasa ha dit...

Jordi, Sens dubte una gran noticia per a la llibertat dels pobles, que diguin el que diguin, representa una injecció d’esperança a d’altres Nacions, com Catalunya, Euskadi, Escòcia o Flandes, per que al final posar “portes al camp”, serà impossible.
Evidentment, que l’Estat Espanyol no acceptarà la Independència de Kosovo, però a nivell diguem-li simbòlic, els Parlaments, i els Ajuntaments és podem pronunciar. Què farà el Parlament de Catalunya?

Salut.

Anònim ha dit...

Kosovo no és una Nació, Kosovo és una provincia de Serbia amb població albanesa. A més, la seva independència no s'acull a la legalitat.

Anònim ha dit...

Darrer Anònim:

La gran majoria del poble de Kosovo ha votat en el sentit de la independència. Això és un argument de pes (en democràcia, què hi ha més important que la paraula del poble i el respecte a la persona ?) que la legalitat ha de recollir d'una manera o altra. Els estats amb una trajectòria democràtica més contrastada ( Estat Units, França, Regne Unit, gairebé el "inventors" de la democràcia ) s'afagyen a reconèixer Kosovo ... per què ?

Contra el vot dels Kosovars no s'hi pot oposar la legalitat internacional.

Anònim ha dit...

Any 1936, l'incoherencia fa que inclos s'arribi a proclamar Cartagena Canton independiente. Siguem seriossos, els problemes de Catalunya son dessde que el amic Vicente Ferrer i els companys de la seva corda van decidir que ens governes un castella de la casa Trastamara, malgrat que mes tart el Fernando fos acusat a castella de catalanista.