dilluns, de juliol 21, 2008

Montilla i el català

El número dos de Convergència Democràtica, Felip Puig, ha generat una forta polèmica en criticar el català que parla el president de la Generalitat, José Montilla. Crec que aquest debat està mal enfocat (o ben enfocat si el que volen uns i altres es treure'n rendiment polític). Jo sóc d'aquells que prefereix que la gent parli malament el català, però que el parlin! Ja aniran millorant, però que es llencin a la piscina. L'accent no importa. El que hem de valorar és l'esforç i la voluntat. A mi em satisfà sentir un immigrant subsaharià o xinès parlant en català.

Alguns poden criticar que Montilla parli el català que parla tot i haver arribat a Catalunya el 1971. Fa 36 anys! Des de quan ha necessitat Montilla parlar català de manera habitual? Doncs des que va començar a aspirar a la presidència de la Generalitat. I d'això fa pocs anys. Per ser alcalde de Cornellà, president de la Diputació de Barcelona o ministre a Madrid no has de parlar massa el català. Discursos oficials i poca cosa més. És trist i lamentable, però és així. Tenim el país que tenim. A personatges públics com el capità de l'Espanyol, Raül Tamudo, o els germans Muñoz, d'Estopa, no els he sentit mai pronunciar una paraula en català. Fem-nos-ho mirar!

José Montilla està fent un esforç per millorar el seu català assistint a cursos de de fa mesos. El que hem de lamentar és que no assistís a aquests cursos els anys 80, quan començava a destacar en política. Però a Catalunya, i més a l’àrea metropolitana barcelonina, no cal el català per viure-hi. Exemples en trobarem molts, moltíssims, i els hauríem de fer saber a Vargas Llosa, Jiménez Losantos, Informatius de Telecinco i tota aquesta patuleia de desinformats que a més no tenen cap mínim interès a sortir de la seva ignorància.
Publicat al diari Aquí el 21 de juliol de 2008

32 comentaris:

Anònim ha dit...

i'm also into those things. care to give some advice?

Anònim ha dit...

José Montilla no és un nouvingut. José Montilla ha fet la tria, legítima però opinable, de fer de l’espanyol la seva llengua d’ús privat i públic principal durant els darrers quaranta anys. José Montilla ha optat per la immersió lingüística en alemany per al seus fills i aquesta també ha estat una opció lingüística legítima però opinable.
Tots aquests factors configuren una personalitat i una forma de fer que malgrat ser, insistim, absolutament legítima fan de José Montilla un model d’immigrant allunyat dels paràmeres dels que desitjaríem que a Catalunya els immigrants fossin un nou pilar de consolidació i progrés nacional.
El progrés polític, social i econòmic de José Montilla rau en el fet essencial que un bon dia va decidir abandonar una terra i acostar-se a una Nació que li ha ofert les millors possibilitats de promoció i millora. A canvi, José Montilla no ha considerat oportú conéixer i dominar la llengua del País, no ha considerat important conéixer, aprofundir i participar en la identitat i la cultura de la Nació que l’ha acollit.
Un i altre fet, no haurien estat contradictoris amb la conservació, amor i respecte per a la seva llengua i la seva cultura originàries, però tot i així José Montilla no ha fet cap pas en aquest sentit fins al cap de quaranta anys, quan la seva posició institucional ho ha fet ineludible. Alguns han fet passar aquest fet com a natural però ens semblaria impensable un Arnold Swarzeneger fent classes d’anglès un cop arribat a Governador de Califòrnia o a un polític israelià de la diàspora fent classes d’hebreu un cop arribat a la Knésset (parlament israelià). Siguem clars, aquí justifiquem un fet que enllà ens semblaria directament ridícul.
A casa nostra, probablement el debat no és com s’expressa o com entona el català José Montilla en les seves aparicions públiques al cap de quaranta anys d’arribar a Catalunya. El debat hauria de ser sobre en què ens hem equivocat perquè José Montilla, i molts d’altres, no hagin tingut cap interès per fer seva la llengua i la cultura del País malgrat l’innegable progrés personal que la Nació els ha ofert; el debat és saber perquè han sabut aprofitar les oportunitats mentre no han volgut assumir cap deure vers els signes fonamentals de la Nació on viuen.
El que resulta innegable és que si la majoria d’immigrants que arriben a Catalunya fan el mateix procés de José Montilla poden arribar a tenir l’oportunitat de presidir el País però si no assumeixen un mínim de deures vers la Nació tindran una greu responsabilitat en l’endarreriment de l’ús social de la llengua i en el manteniment i progrés de la cultura i de la Nació catalanes.

Anònim ha dit...

Hi ha qui l'ha volgut posar com a exemple. Com a exemple de l'esforç que fan els nouvinguts per parlar en català. Hi ha qui no entén les coses o bé té el cervell girat. Montilla no és un exemple de res. De res de bó, per ser més precís. Algú que fins que no el fan President de la Generalitat no es molesta a aprendre a parlar català? aquest és l'exemple? ¿un paio que viu aquí fa més de trenta anys i que ha sigut regidor i alcalde de Cornellà i President de la Diputació de Barcelona? No, Montilla és, precisament, el mal exemple. És una vergonya que una polític com ell, vint-i-cinc anys de servei, quan el fan President de la Generalitat malparli el català com ho fa.

Anònim ha dit...

Bla bla bla. Com sempre, a utilitzar la llengua políticament... sembla mentida.

Anònim ha dit...

Discrepo del que aquí han dit les dues persones que han opinat. No recordeu el català que gastaven els senyors Nadal, Mallol ("Hasta les estrelles") .... ?. Sentir en un ple de l'Ajuntament de Tarragona les intervencions dels suposats nacionalistes era una tortura per a qualsevol amb sensibilitat. No respectaven ni lèxic, ni sintaxi ni morfologia ... senzillament el català no els interessava el més mínim. I m'hi jugo el que vulgueu que el sr. 25/12 suspendria, ara i abans, el nivell C.
És més. Montilla ha millortat molt el seu català. Escolteu-lo quan va pendre posessió i escolteu-lo ara. És evident que s'ho treballa ... i per això els puritans s'han emprenyat.

I el català del sr. Xavier Trias i el del Sr. Fernández Teixidó ?

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Ha ESTOPA si los he escuchado hablar en catalan,porque estoy todos los dias en su foro,donde se ponen todas las noticias y videos de las intervenciones de ellos.

Si,si,haztelo mirar tú tambien y antes de hablar informate en su foro.

Anònim ha dit...

Ei Jordi

Fans d'EStopa al teu blog. Quan els germans Muñoz van a TV3, Catalunya Ràdio o RAC-1 també podrien parlar català i no guardarlo pel foro

Anònim ha dit...

Mira te pongo a ESTOPA cantando en CATALAN 'mes vi' y cantando en INGLES Y PORTUGUES,actuación que se hizo este año en la MASTERCLASS en BARCELONA.
Repito: informate


http://es.youtube.com/watch?v=RIOX9ByGY9Q

Anònim ha dit...

Si És trist i lamentable que no informes bé.així. Tenim el país que tenim.Fer-tu-ho mirar!!!

Anònim ha dit...

Hem pogut sentir cantar Estopa en català. Ara esperem sentir-los "parlar" català. Hi un petit mantís. No trobeu???

Anònim ha dit...

Y digo yo una cosa, relativa a Estopa. Ellos no hacen ninguna labor política por catalunya (o cataluña), ni van de representantes de la cultura catalana, no les gusta meterse en esos embolados, simplemente son cantantes que hacen canciones. Por qué se les acusa de no hablar en catalán? Puedo entender las críticas a la gente que representa algo por catalunya porque está comprometida, pero por lo demás... anda que no hay artistas, deportistas y gente así de esas tierras y no van abanderando nada. No sé. Me parece sacar un poco las cosas de contexto

Anònim ha dit...

Si, ya has ecuchado ha los hermanos Muñoz cantando en catalan, si te interesa busca y encontraras, hablando en catalan.
Solo encontaran hablando en catalan la gente que les gusta el grupo y la que los sigue y la que no, opina sin saber.

Anònim ha dit...

Y luego nos quejamos de la fama que tenemos los catalanes fuera de catalunya pero con cosas como estas no me extraña.
Estopa ha hablado y cantado en catalán y antes de escribir lo que hay que hacer es informarse. Para la próxima vez busca la canción llamada "més vi" haber si sigues opinando que jamás han cantado en catalán ;)

Anònim ha dit...

VIVA EL FORO DE ESTOPA!!!!

VISCA EL FORO D'ESTOPA!!!

Los Muñoz son los mejores hablen o no en catalan.Pese a quien le pese....

Anònim ha dit...

JORDI,haber si les haces una entrevista a los ESTOPA y que te hablen en catalan,cuando los conozcas opinaras de otra manera sobre ellos,que son muy majos.

Anònim ha dit...

¿Porque será que siempre son los mismos catalanes que se echan tierra unos a otros?

Que luego nos quejamos cuando vamos fuera de lo que opinan sobre nosotrosssssssss

jordi salvat ha dit...

Amic/ga anònim (el/la que ha escrit mé missatges),

El meu comentari sobre stopa i l'ús del català es basa en un fet molt simple. Els he vist moltes vegades en mitjans de cmomunicació que tenen el català com a llengua vehicular i als Estopa no els he sentit parlar en aquesta llengua. Són dos nois nascuts i que han crescut a Cornellà i crec que és un exemple de la situació lingüística del nostre país.

M'imagino que en alguns moments de la seva vida deuen parlar català, però crec que no faria cap mal que l'utilitzessin en públic, igual qu Tamudo, capità del segon club de Catalunya i nascut i crescut a Santa Coloma de Gramenet.

Sobre el fet que cantin en castellà -excepte alguna excepció i gràcies per l'enllaç el youtube- res a objectar. Casdascú canta en la llengua que vol i/o que millor ho fa. A més, ho fan molt bé, així que endavant.

El que jo he volgut expressar en aquest article és una situacuó anòmala que viu el nostre país. I continuo pensant que ens ho hem de fer mirar.

Salut!

Anònim ha dit...

¿No los has sentido nunca hablar una palabra en catalan?

Pues otro enlace de ESTOPA dando el pregon en CORNELLA,si, son unas palabras pero mira en pocas horas ya los has escuchado cantar y hablar en catalan.
Sigo opinando que te informes antes de escibir, si te gustase el grupo lo sabrias, que sí han hablado una palabra en catalan y si tu no los habias escuchado nunca es que no estas informado sobre el grupo ,es más facil criticar ¿verdad? ,y te animo que les entrevistes.

Pregón de las FIESTAS DE CORNELLÁ 2007

http://es.youtube.com/watch?v=4tE_xeYRZ2A

Anònim ha dit...

Tens part de raó. Fa l'efecte que Estopa utilitza el català el just, perquè ho mana el guió i perquè ningú no els pugui dir que no ho fan mai. Fan el mínim més mínim. No es tracta d'atacar ningú, però és una constatació. Sembla que vivim en un país doble, on conviuen més o menys bé dues coumunitats que s'ignoren. A mi això no m'agrada.

Anònim ha dit...

Exactament semblem que vivim en un pais doble,on alguns catalans fan politica amb la música i l'esport.

Me dona vergonya que alguns no vulguessin que guanyes España a l'Eurocopa i volian que guanyes Alemania,vergunyos de veritat.
M'alegro que guanyes i que en Xavi
Hernandez del FCB digues 'viva España',dons sí,i sopossat a tots els catalans inteligens que no fan polita amb aixo i saben respectar a la gent que parla en castella o catalá.

Molt ridicul anar assenyalan a la gent en aquest article ,de si parlen o no catalá, ni han moltes coses mes importants que analitzar al nostre pais.

Anònim ha dit...

Tampoc no estic d'acord amb aquesta última intervenció. Per què es obligatori sentir-se espanyol ? S'ha de reconéixer que hi ha una sèrie de gent amb tota la sinceritat del món que no ho troba "natural"; que la seva adscripció espontània no és España. I no són ni tarats, ni "tontos" ... possiblement són poquets, això sí. De la mateixa manera que hi ha persones que amb tota la sinceritat del món han nascut a Catalunya i Catalunya els importa un "pitu". No són ni tarats, ni tontos ni males persones ... i són molts més que els primers.

Què fer, doncs ?. Abans que res, respecte: dels uns cap als altres i dels altres cap els uns. I buscar punts de connexió. No pot ser tanta ignorància mútua.

I no és gens veritat que tot això no sigui important. Ens hi juguem certa idea de pau i de ciutadania. Però em fa l'efecte que els que recriminen la politització són els que se saben guanyadors.

Anònim ha dit...

Abans era Franco que anava darrera del que parlaven catalá i ara són els catalans que anem darera dels que no ho parlen.
Alucinant!!!!

La llibertat d'expressió (català o castellà)o el respecte dels uns als altres, es lo mes impotant de tot.

Anònim ha dit...

Per la penultima intervenció:
Per què es obligatori parlar català?
La llei no prohiveix parla castellà.

Anònim ha dit...

Perdona el que has dit es una absoluta mentida. És rebaixar, i voler normalitzar, el que va ser la dictadura franquista: amb morts, torturats i empresonats. Ara tenim lleis legítimes, amb les quals podem duiscrepar sense tenir por que vinguin a casa a buscar-nos.

Naturalment que tothom pot expressar-se en català o en castellà, segons les seves preferències però és cert que el català no juga en igualtat de condicions davant la llei.

I aquí hi ha dues visions: els "neoliberals": no intervenir i deixar que la llengua forta (el castellà) substitueixi la llengua dèbil o bé els "conservacionistes": cal ajudar el català, perquè és una riquesa de la humanitat, per tal que ocupi llocs de visibilitat pública. Com totes les coses humanes (les divines no) està subjecte a discussió i a a cord.

Anònim ha dit...

per a l'Anónim de les 8:36 AM, juliol 24, 2008

Qui diu que parlar català sigui obligatori ? . Jo puc viure a Catalunya sense saber un borall de català. Sense parlar-lo, sense llegir-lo mai. El que no puc viure a Catalunya és en català, sempre hauré de saber castellà.

A Catalunya hi ha dues llengües oficials. Però la realitat és que un catalanoparlant és biblingüe, mentre que un castellanoparlant pot ser, o és, monolingüe. Els del "Manifesto" volen donar força de Llei precisament a això: al suposat dret de "no saber" català.

Anònim ha dit...

Obligatori parlar català?

Òstia, és veritat. Totes les pel·lícules al cinema són en català!

Poses la TV i ni una cadena en castellà?

Vas pel carrer i sent sparlar més alemany o suec que castellà

L'altre diaun Guárdia Civil em va posar mala cara perquè parlava castellà

A qui voleu enganyar?????

Anònim ha dit...

Em sembla que us esteu equivocan els anonims de les 9'04 i 9'24.

Esta fen una pregunta i no confirman.

Ha posat: Per què es obligatori parlar català?

preguntan-li al anonim de les 11'30
avegades llegim lo que volem...

Anònim ha dit...

Doncs m'he perdut una mica. No sé què vols dir amb això de preguntar per què és obligatori parlar en català ?

A on és obligatori ? Pregunto.
Al carrer, a l'escola, davant un jutge ? ... Ningú et pot obligar a parlar català, com a molt es demana que tinguis un coneixement passiu (entendre, llegir ... no pas parlar o escriure) és a dir que sàpigues la meitat d'un idioma.

Potser t refereixes que els Estopa no tenen l'obligació de parlar en català ? . És una cosa certa del tot. Allà ells, si tenen una imatge que han de cuidar per al seu públic. Endavant. Però reconeixeràs que jo tinc dret a no sentir-m'hi identificat, per molt bé que cantin.

I ens agradi o no aquest és el país on ens toca viure: bigarrat i contradictori. No sé si m'he explicat.

Anònim ha dit...

L'anonim de les 11'30 a preguntat:

Per què es obligatori sentir-se espanyol ?

I l'altre le pregunta aquest anonim:

Per què es obligatori parlar català?

Hen de lleguir abans de escriure i no treure supossions ...

Anònim ha dit...

I s'ha contestat:

No és obligatori parlar català. Sempre es pot dir que no l'entens o que no et dóna la gana.

No és obligatori parlar castellà, però no pots dir que no l'entens. Ningú et pot obligar a parlar-lo.

La situació legal i sociològica de les dues llengües no és simètrica.

No hi ha cap obligació de sentir-se català, com no n'hi ha cap de sentir-se espanyol. Tot plegat com totes les coses humanes ... és imperfecte i criticable.


...?

Anònim ha dit...

04-08-2008 Entrevista Jose Muñoz, 50% del grup Estopa a RAC1.
Parlan català una larga conversa.Sense guio.

http://www.amicsrac1.net/fonoteca/fonoteca.php?oprog=No som Perfectes&osecc=Entrevista&desglos=1&odataini=01-05-2000&odatafin=07-08-2008&oparaula=estopa