dilluns, de juny 22, 2009

Les incògnites de la TDT

Vivim uns dies d’eufòria institucional al voltant de la Televisió Digital Terrestre (TDT) amb la presentació el passat dijous del canal públic que cobrirà l’espai radioelèctric format pel Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà. En coneixem ja el nom, TAC12, i les aportacions dels set ajuntaments que formen el consorci per a la gestió d’aquesta televisió pública. També en sabem ja la data d’inici de les emissions regulars, el sempre emblemàtic 11 de setembre, i fins i tot el seu cap de continguts i l’empresa que s’encarregarà de la programació -amb una petita polèmica inclosa-.

El camí de l’arribada de la TDT està sent llarg però sembla que ja ens trobem en les fases finals, amb l’arrencada dels canals locals públics i amb la famosa apagada digital en un horitzó gens llunyà. Però a mi encara em resten moltes incògnites. Una és si hi haurà prou pastís publicitari per a tants nous canals. Recordem que al Camp de Tarragona tindrem dotze canals locals diferents –la majoria privats- a través de tres espais radioelèctrics diferents, que han de competir amb premsa escrita, ràdios, altres televisions, els mitjans electrònics... Els canals públics tenen un coixí darrera però els privats no disposen d’aquest recolzament i dependran només de la publicitat. I l’audiència, que finalment és qui acaba dictant sentència.

Per això, una segona pregunta és si la creació de nous llocs de treball ajudarà a apaivagar la precarietat creixent del món de la comunicació. De les facultats de Periodisme –inclosa la nostra URV- no paren de sortir nous llicenciats i no oblidem una colla de professionals que la crisi econòmica ha deixat a l’atur. O aquesta precarietat continuarà a causa d’unes empreses que buscaran el rendiment econòmic i els costos baixos per sobre de la qualitat?

Des que va iniciar-se el procés d’atorgament de llicències dels canals locals de la TDT sempre m’ha perseguit una pregunta: està ben enfocada la TDT al Camp de Tarragona. Per què s’ha dividit aquest territori, la futura vegueria, en tres espais radioelèctrics diferents? No seria més recomanable un únic espai que ocupés tot el Camp de Tarragona, tal com fa uns mesos recomanava el Col•legi de Periodistes? Un tarragoní, un vallenc i un montblanquí estan representants per un mateix canal de TDT públic, però per un de diferent d’un reusenc, un cambrilenc, un de Falset o un vendrellenc.

Ara ja ho tenim estructurat d’aquesta manera i és molt difícil un gir cap a una certa racionalitat, ara que ens costa tan poc omplir-nos la boca amb el Camp de Tarragona. Aquest procés de constitució del canal públic de TDT del Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà s’ha creat a partir dels grans municipis, que són els que hi ha posat diners. I la resta de localitats, una seixantena, la gran majoria petites? Apareixeran prou en aquest canal públic tot i no haver passat per caixa? Els darrers anys s’han creat costums i rutines al voltant del sistema “per treure el cap” als canals locals que seran difícils de canviar. Són dubtes que s’aniran resolent (o complicant) a mesura que els canals locals de TDT es vagin posant en marxa.

Publicat al Tottarragona el 21 de juny de 2009

2 comentaris:

jordi pla ha dit...

Sí, noi... La criatura neix amb complicacions, com tu molt bé apuntes. Limitada per la 'tradicional' divisió territorial, es trobarà, per un costat amb les raons polítiques que genera (el PP ja es queixa) i per l'altre, degut al moment econòmic actual, li costarà compensar els comptes amb publicitat, poca i amb massa ofertes. I no parlem de la qualitat dels programes.
Hi ha que vaticinar-li un llarg i conflictiu creixement, però no siguem pessimistes... Amb un parell de gens materns i bones cures, tirarà endavant.
Salutacions

jordi salvat ha dit...

Hola Jordi,

Com diu aquell: "No hase falta desir nada más".

Per tant, esperem com evoluciona la criatura i, com sempre fem en aquest país, ja actuarem sobre la marxa.

Salutacions Jordi