dilluns, de maig 21, 2007

Les enquestes donen el PSC guanyador


Aquests darrers dies han aparegut tres enquestes en diferents mitjans de comunicació sobre les eleccions municipals de Tarragona. En cada una hi ha matisos diferents però també punts de coincidència. Tots tres sondejos donen al PSC com a guanyador de les eleccions. Mentre El Periódico i el Més Tarragona atorguen 11 regidors (actualment en té 9) a la llista encapçalada per Josep Fèlix Ballesteros, La Vanguardia els situa en una forquilla d'11 a 12 escons.

CiU es queda amb només 8 escons en els sondejos d'El Periódico i el Més Tarragona, mentre el rotatiu dels Godó els col·loca en una forquilla de 9-10 regidors. Aregio perd terreny respecte Nadal, però La Vanguadia no el deixa tan malament. La tercera posició la manté el PP, ja que els dos diaris barcelonins li donen entre 3 i 4 regidors i el Més Tarragona els 4. Comptant el tradicional vot ocult dels conservadors, Alejandro Fernández aguantarà els 4 representants del darrer mandat.

Les enquestes no deixen massa ben situades Esquerra i Iniciativa. Només El Periódico situa els republicans amb 3 regidors, mentre els altres dos vaticinen un estacancament en els dos escons. El panorama ecosocialista és pitjor. Només el Més Tarragona li assegura els dos representants actuals i els dos rotatius de la capital els situen entre 1 i 2 representants. Cap enquesta otorga representació a cap dels altres grups que es presenten als comicis.

Segons les tres enquestes Tarragona camina cap a un tripartit d'esquerres. Es tracta d'una fotografia de la situació durant l'inici de campanya, però les diferències no són tan grans i aquesta darrera setmana ha d'acabar de fixar la fotografia del 27-M. L'avantatge de Ballesteros a Aregio és un fet, però d'exemples n'hi ha molts en la història de remuntades de darrera hora. El que es detecta és una bipolarització o, almenys, els partits "petits" no acaben d'arrencar. Només ERC pot aspirar al tercer escó i està difícil. Els altres dos, PP i ICV-EUiA, a mantenir les posicions. Estem davant d'un darrer tram de campanya apassionant en què es jugaran totes les cartes.

12 comentaris:

Unknown ha dit...

Les enquestes, enquestes són. No és casual que segons quina sigui la tendència del rotatiu una enquesta pugui "afavorir" determinada opció o no. No és el mateix El Periódico que La Vanguardia, per posar exemples catalans.

Unknown ha dit...

No és exactament el tema del post, però com que molts cops has parlat dels blogs dels polítics tarragonins volia comentar una cosa.

El dia 11 de maig, via e-mail i via comentari al blog de Pep Fèlix Ballesteros vaig formular una pregunta, doncs en el bloc s'anima els visitants a adreçar preguntes al candidat. Jo vaig formular lo següent:

Tondo Rotondo Says:

Maig 11th, 2007 at 7:58 am
Al meu blog he parlat en alguns posts sobre les corrides de toros a Tarragona. Us he enviat una pregunta sobre el tema i m’agradaria rebre una resposta, doncs ho considero un tema prou important.

La plaça pertany a la Diputació però crec que el permís per les curses el dóna l’Ajuntament.

Acabareu amb les curses de braus a Tarragona?

ENCARA NO HE REBUT RESPOSTA. I ho comento per tal de copsar les mancances dels blogs unidireccionals, que no cuiden massa el feedback.

jordi salvat ha dit...

Tondo,

Tens tota la raó. Els diferents partits estan desaprofitant les grans possibilitats d'interactivitat que donen les tecnologies de la comunicació, tot i que encara és una gran minoria els qui volen arribar als polítics d'aquesta manera. Però una minoria molt respectable. Esperem que el 2011 la cosa millori. Fins ara qui veig més posat en aquest aspecte és l'Alejandro Fernández, del PP.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Jordi,

com és que no heu preguntat per C's ni per ADMC o altres partits petits a la vostra enquesta?

Teniu algun resultat al respecte?
Quanta gent ha contestat ALTRES?

La vostra enquesta és la més profunda (1.100 entrevistes) pel que crec que els seus resultats són bastant importants, però trobo a faltar una major desagregació del vot dels partits "petits" excepte el de la Martorell.

Moltes gràcies.

Cèsar Llamborda ha dit...

Davant dels blogs unidireccionals: Caldrà aviat un control de qualitat per a blogs?

Anònim ha dit...

Periodista???.. en que medios?..

Waipu Joan ha dit...

aguantarà en Fernández l'efecte Martorell? Llàstima...

Anònim ha dit...

Algú recorda que les passades municipals les enquestes donaven 12 psc, 8 ciu????

Anònim ha dit...

És curiós que ningú hagi notat un detall sobre l'enquesta del Més Tarragona.

Com menys edat tenen els enquestats, més creuen que guanyarà CiU: ho pensa el 42,5% d'entre 18 i 30 anys. Ballesteros nomès supera a Aregio entre els més grans de 65 anys (35% contra 34,6%).

O sigui que Aregio és el candidat preferit pel jovent, qui ho havia de dir. Serà que els joves no suporten que els facin beure amb una orella de ruc, i no s'empassen la melíflua de Ballesteros, que ho promet tot a tothom? O és que al PSC li funciona la campanya de visites guiades al Port dels iaios, amb passeig en golondrina i visita de Ballesteros incloses?

A Espanya, fa temps que els sectors més dinàmics no voten socialista, com lamentava El País no fa gaire:

"Los socialistas intentan invertir, 12 años después, la tendencia que aupó al PP al poder municipal

ANABEL DÍEZ - Madrid - 14/05/2007

El voto de los núcleos rurales y de poblaciones industriales es para el PSOE en tanto que el urbano, es del PP. Este dibujo se mantiene desde 1995, cuando se produjo el gran vuelco a favor del PP en las elecciones municipales".

Els socialistes, a Catalunya, a Espanya i a Europa, nomès saben vendre por i desqualificació de l'adversari. No es podia votar Sarkozy, perquè "és un perill", no es podia votar Mas perquè "és un prepotent", no es pot votar a Aregio... "porque es feo"!!!! (Elices dixit). Però de propostes, programes, èxits de gestió... poquets.

Per això cada cop més nomès els voten els iaios, com ens diu l'enquesta del Més Tarragona. Les clases més esporuguibles de la societat, les que no depenen d'ells mateixos per tirar endavant. I els funcionaris, els que ja ho tenen tot pagat.

Ara, la gent que s'ha de treure les castanyes del foc, els que munten un negoci, res de res. La propietària del Grup Tragaluz, una dona feta ella mateixa, ho deia a La Vanguardia: a la Barcelona socialista passen mesos i mesos abans no et donen un permís d'obertura o una llicència d'activitat. La burocràcia, com a Reus, asfixia el dinamisme dels emprenedors.

Resultat: menys dinamisme, menys llocs de treball, menys vida. Això sí, més dirigisme, més funcionaris, més comissaris polítics, més gent col·locada pel partit.

Resulta difícil de creure el sorpasso que venen les enquestes quan la satisfacció per la gestió municipal és majoritària i absoluta, i la majoria de gent amb ganes de fer-se un futur tria Aregio, i no Ballesteros, el candidat del subsidi.

Anònim ha dit...

"Decíamos ayer...":

Pág. : 22 Sun, 11/05/2003
EL PERIÓDICO

El PSC atrapa a CiU en concejales en Tarragona

El empate deja el signo del gobierno municipal en manos de las minorías

Convergentes y socialistas se disputan por un estrecho margen la hegemonía en el Ayuntamiento de Tarragona, en el que, según la encuesta de Vox Publica para EL PERIÓDICO, acabarán empatados a 10 concejales cada uno, de un total de 27. Si se cumple este pronóstico, la gobernabilidad de la capital se decidirá en el resultado que obtengan el PP (actual aliado de CiU), ERC e ICV-La Plataforma (ICV-LP).

La federación nacionalista puede obtener entre el 34% y el 35% de los votos y 10 ediles, exactamente igual que el PSC. CiU perdería de 1,4 a 2,4 puntos y un concejal y el partido socialista ganaría entre 5,8 y 6,8 puntos y dos ediles.

Los resultados a la baja del PP tampoco favorecen la repetición del pacto CiU-PP del pasado mandato. El partido conservador obtuvo el 16,5% de los votos y 5 concejales en 1999, mientras que la encuesta le augura ahora entre el 12,5% y el 13,5% y 3 o 4 ediles.

El empate en resultados se repite también entre ERC e ICV-LP: entre el 6,5% y el 7,5% y uno o dos concejales para cada uno, con la diferencia de que Esquerra aumentaría votos (en 1999 obtuvo el 5,1%) y doblaría el concejal que tenía, e Iniciativa bajaría en votos y podría perder uno de sus dos representantes.

VALORACIÓN DE LOS CANDIDATOS Según la calificación que les atribuyen los encuestados, todos los candidatos superan el aprobado. En primer lugar aparece Joan Miquel Nadal (CiU), alcalde saliente, con 6,3 puntos y el 99,2% de conocimiento. Le sigue Josep Fèlix Ballesteros (PSC), con seis puntos y el 65,9%. En el tercer puesto, también con seis puntos y el 53,8%, figura Dolors Comas (ICV-LP). En cuarto lugar, Xavier Almagro (ERC), con 5,6 puntos y el 33,7% y, finalmente, Francesc Ricoma (PP), con 5,1 y 73,4%.

Anònim ha dit...

trabajas de periodista en temas deportivos?

jordi salvat ha dit...

El darrer anònim,

Actualment no treballo en temes esportius, sinó en informació local. Però hi he treballat des del 1996 al 2001 al Punt i en guardo molt bon record. En el periodisme esportiu s'hi han format grans periodistes i comunicadors.

Ja que hi som et recomano un bloc interesant: http://blocdelnastic.blogspot.com/