dissabte, d’agost 04, 2007

Navarra: comprenc el PSOE, però no l'aprovo


El que ha passat a Navarra aquests dies ha demostrat diverses coses i ha deixat retratat a més d'un. EL Partit Socialista de Navarra (PSN) tenia l'oportunitat de dessalllotjar del poder la Unió del Poble Navarrés (UPN), la marca blanca del PP, sumant els seus escons amb els nacionalistes de Nafarroa Bai i Izquierda Unida. Molts socialistes navarresos ja tenien gola avall aquest tripartit que situaria el seu cap de llista, Fernando Puras, com a president de la Comunitat Foral, però des des Madrid han tocat el xiulet,l'acord se n'ha anat en orris i el govern serà d'UPN.

La indignació és evident i notòria a Nafarro Bai, Izquierda Unida i alguns sectors del PSN, i alguns grups polítics com CiU, ERC o el PNB també s'han queixat. Hem pogut veure fins i tot manifestacions força nombroses de socialistes descontents i peticions de dimissió. L'argument de respectar la força més votada, llençat des de Ferraz -la seu del PSOE- no s'aguanta per enlloc. Han respectat els socialistes la força més votada a Catalunya o Galícia? No. Per què a Navarra sí?

Doncs parlant sense embuts: Perquè el PSOE no ha tingut valentia (volia dir una cosa que comença per c però m'he retingut). Els fan por les crítiques ferotges que els vindran des del PP per pactar amb els nacionalistes. Vade retro, nacionalistes! Des de les files populars s'equipara Nafarroa Bai amb ETA, quan no tenen res a veure. Dins aquesta formació, que vo dir Navarra Sí, hi ha votants que es poden equiparar al PNV, EA o Aralar, partits que condemen la violència. El secretari d'organització del PSOE, José Blanco, ha hagut de fer de poli dolent. Puc arribar a compendre els socialistes espanyols, però no aprovo aquesta actitut centralista. I trist el paper del candidat el PSN a la presidència navarresa Fernando Puras (en la fotografia) que el converteix gairebé en un cadàver polític.

Els socialistes espanyols tenen un únic objectiu: guanyar les eleccions generals de la primavera vinent. Un pacte amb els nacionalistes a Navarra els pot fer mal i, per tant, per la seva lògica, l'autonomia del PSN es converteix en una utopia. No passar res si entreguen la presidència de la comunitat foral als populars. Això és federalisme, sí senyor! Però que passarà si el PSOE guanya les generals i Zapatero continua com a president. Impulsaran una moció de censura a Navarra ja que les properes eleccions legislatives estaran molt lluny?

I si ara que totes les cartes estan sobre la taula els ciutadans navarresos tornen a votar?

8 comentaris:

Waipu Joan ha dit...

I a mi el tema m'explica que el PSC no existeix, és PSOE senzillament.

Unknown ha dit...

és la teva opinió, la diferencia es que Zapatero a Catalunya l'interesava un pacte amb CiU i Montilla va fer el que el PSC va decidir lliurement com a partit germà (però indendent) del PSOE.

Jo no estic gens d'acord amb la decisió de la Comissió Executiva Federal del PSOE, hem sembla una "cacicada"

Unknown ha dit...

Les marques elctorals del PSOE a cada comunitat autònoma al cap i a la fi són subalternes del partit patriu. Que lluny queden els temps de persones com Pep Jai, o fins-i-tot el mític pronunciament de "Visca Catalunya Lliure" que va fer en Recasens en la inauguració de la columna d'homenatge a Rafael Casanovas.

Bambi s'ha fet gran, i ara és un centralista més.

Unknown ha dit...

Recordeu el lema montillès a les darreres autonòmiques: "Una altra Espanya és possible".

El partit matriu sembla que no hi està massa d'acord amb això.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Jordi, en els darrers dies porto sentint als mitjans de comunicació catalans en català l'expressió UPN "marca blanca" del PP i veig que tu la reprodueixes. Què és el que voleu dir amb aquesta expressió?

Una marca blanca és la marca que un gran distribuidor distribueix sota la seva pròpia marca, tot i que normalment la fabrica un productor que té la seva pròpia marca. P.ex. la marca Dia d'oli la produeix un Carbonell o un Borges, la diferència en el preu a favor de la marca blanca ve de l'absència de publicitat de la marca blanca. En casos com Mercadona, la marca blanca rep el nom d'Hacendado, per cert amb un gran èxit, però normalment porta el nom del distribuidor (Carrefour, Continente, Dia,...). No seria més correcte escriure UPN soci local del PP? o marca electoral del PP a Navarra? No seria aleshores PSC marca blanca del PSOE a Catalunya?

jordi salvat ha dit...

Joan Miquel,

Potser tens raó amb lo de la marca blanca. Aquessta expressió es va fer popular en les eleccions municipals quan sobretot partits d'esquerres es presentaven amb un altre nom. Per exemple Alternativa Baix Gaià en el cas d'ICV en aquesta subcomarca; Acord Catalanista Municipal o alguna cosa per l'estil d'ERC a Montblanc o Progrés Municipal pel PSC en alguns llocs. Ara a Navarra trobem que el PP es presenta amb el nom d'UPN. L'estratègia en tots els casos és buscar un altre nom que pugui recollir més vots que el nom de sempre perquè pot crear un cert grau de rebuig en alguns sectors, cercar la pàtina "independent" o intentar agrupar altres grups dins la candidatura. Potser marca blanca en política no és exactament el que en el món comercial però hem de reconèixer que ha fet fortuna.

Anònim ha dit...

Navarra, cavant més avall la tomba del reformisme de Zapatero
El primer és el primer, i pel PSOE, el primer és guanyar les eleccions espanyoles.
Després que la Unió del Poble Navarrès (UPN), partit germà del PP a Navarra, perdés la majoria i que amb la Convergència Democràtica de Navarra (CDN, res a veure amb CDC, no podés formar govern, semblava que Nafarroa Bai (NaBai), coalició nacionalista d'Aralar, EA i PNV, els socialistes navarresos (PSN) i IU formarien un govern de " progreso y convivencia", com en deien els socialistes. Zapatero havia dit en campanya que ells apostaven pel canvi a Navarra. Ara, però, es veu que no.
L'aparell socialista amb seu a Ferraz ha decidit que no podia pactar amb NaBai, segona força al parlament navarrès que cedia la presidència als socialistes. Sembla que un tripartit a Navarra amb sobiranistes i post-comunistes no és vàlid per la comunitat foral navarresa.
Zapatero ha enterrat l'Espanya plural que havia amordasat després de creure se la.
La pressió espanyolista del PP ha pogut amb l'horitzó iberista de ZP. Amb la Moncloa no s'hi juga, i això el PSOE ho té clar.
Els socialistes espanyols ja van voler esterilitzar l'acord tripartit català, pactant amb Mas (el qual també té clar que amb la Generalitat no s'hi juga, i si cal retallar l'estatut per tornar-hi doncs es fa). Però l'agilitat del PSC de Montilla, que no tenia tendències suïcides, va avortar la sociovergència de Mas i ZP. La sociovergència pot venir o no, però el PSC sap que només la signarà quan no suposi la seva aniquilació.
El PP ha guanyat la batalla ideològica, agitar la rojaigualda atemoreix al PSOE. És que Aralar, EA i PNV no són tant demòcrates com el PSM, UM, BNG o ERC? És que els governs de coalició a Balears, Galícia o Catalunya no són bons pels seus ciutadans?
Per què Navarra és diferent? Perquè s'han fet manifestacions de la por per part del PP en nom de Navarra?
És curiós que quan el PP s'ha posat més el nom de Navarra a la boca, UPN ha perdut la majoria necessària per governar en solitari o amb CDN.
És curiós que quan el discurs nacionalista espanyol del PP ha fracassat a Navarra, el PSOE s'atemoreix i nega l'existència al canvi a Navarra.
ZP demostra que és pres del discurs nacionalista del PP i cada cop fa més fonda la tomba del seu reformisme.

jordi salvat ha dit...

Interessant anàlisi aquest últim. Jo afegiria si en algun moment Zapatero ha estat reformista més enllà de les polítiques socials, perquè en el terreny de l'estructura de l'Estat, res de res. L'Estatut de Catalunya ha estat una gran decepció per molts sectors de la societat catalana i de l'Espanya federal no en queda res. I la reforma del Senat? I ja no parlem de la Constitució?

Però tornant a Navarra, és trist que el PP marqui l'agenda del PSC, el partit al govern. Als socialistes els ha faltat valentia per un pacte de canvi a Navarra que deixava descol·locat l'entorn etarra i obligava al PP a bramar i bramar i voleu dir que els espanyols són tan tontos?