dimecres, de juny 24, 2009

Les eleccions europees com a termòmetre?

A l’equador de l’actual mandat municipal ens arriben els resultats de les eleccions europees, des de sempre els comicis més descafeïnats i que aquest cop han arribat a nivells d’abstenció molt elevats. Gairebé de dos de cada tres votants van quedar-se a casa. Torredembarra no ha estat una excepció i la participació ha quedat en el 34,96% enfront del 39,43% de les europees el 2004. Un servidor va anar a votar quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda i l’ambient al col•legi electoral de l’Antoni Roig era desangelat, gairebé desèrtic.

El PSC ha tornat a guanyar unes eleccions a Torredembarra i ja n’encadena diverses victòries consecutives. Però els socialistes han perdut és de cinc punts i mig respecte als comicis europeus del 2004. Encara han quedat més lluny el 45% de vots obtinguts en les eleccions generals de fa un any. Però el 37,35% del 7-J se situa molt per sobre del 26,1% de vots de les municipals del 2007. Aquí trobem una de les grans característiques de l’electorat de Torredembarra: els mals resultats del PSC en les eleccions municipals, tot i haver guanyat les dues darreres convocatòries locals.

S’ha de responsabilitzar d’aquest descens de vots les formacions independents que només concorren a les municipals? Crec que no. Els socialistes torrencs tenen un problema a l’hora de mobilitzar el seu electorat, el que confia massivament en Zapatero i Montilla però no en els candidats locals. El PSC presentarà un candidat diferent a les properes eleccions municipals després de quatre comicis amb Manuel Jiménez com a cap de cartell. Serà un risc i una oportunitat al mateix temps.

Convergència i Unió ha recuperat el segon lloc després de caure fins el quart lloc en les europees del 2004. La formació nacionalista recupera una part d’electorat que hava perdut des de la retirada de Segalà i Pujol i ha tornat a superar el 20%. L’objectiu de tornar a guanyar les eleccions municipals sumant regidors que li permetin governar amb més comoditat no és una utopia després de la mínima recuperació de les darreres locals i els bons resultats de les generals i europees últimes.

El Partit Popular ha caigut del segon al tercer lloc en les eleccions europees però ha pujat gairebé un punt percentual (fins el 18,52%) a Torredembarra. És un percentatge unes dècimes superiors a les darreres generals però deu punts més que en les municipals de fa dos anys. Amb el PP passa un fenomen semblant al PSC a Torrembarra, amb una baixada espectacular en les eleccions locals a causa de la desmobilització del seu electorat i el segon regidor dels conservadors queda sempre en un somni inabastable.

Esquerra Republicana continua en una dinàmica negativa a Torredembarra, amb una pèrdua imparable de vots. En aquestes eleccions europees els números són concloents: més de 200 vots menys i sis punts menys, caient a la quarta posició. ERC semblava que podia superar el 20% en les municipals de 1999 i 2003 i en les properes el llindar del 10% pot estar en perill. En les generals del 2004 els republicans van rebassar el 20% i ara amb prou feines es va superar el 10%. ERC viu un moment complicat a Torredembarra després d’anys al govern que no han servit per pujar sinó per perdre massa electoral guanyada a l’oposció i en les convocatòries a nivell nacional i estatal també s’ha vist un descens. Les municipals del 2011 seran molt complicades pels republicans sobretot sinó comencen a treballar ben aviat en definir la seva proposta electoral.

Iniciativa per Catalunya experimenta un fenomen invers al PSC i el PP, amb un estacament en el 5% de vots en generals i europees i un augment fins gairebe el 9% en els comicis locals, amb la marca d’Alternativa Baix Gaià. Potser PSC i PP han de prendre apunts de la manera de treballar dels ecosocialistes torrencs en les eleccions municipals. En l’anàlisi dels darrers comicis europeus a Torredembarra destaca el sisè lloc d’Iniciativa Internacionalista (II), amb 59 vots i un 1,68%, tot i que les candidatures abertzales han obtingut tradicionalment bons resultats al nostre municipi. Per davant d’II estan però els vots en blanc, que han arribat al 2,30%, passant d’11 a 81 sufragis, una dada, junt amb l’abstenció, que hauria de fer reflexionar als partits i dirigents polítics.

Publicat en el número de juny del Diari de la Torre

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Uhm... jo tinc pendent de fer un anàlisi semblant d'Altafulla!

Anònim ha dit...

Presentació Pública de Reagrupament a Tarragona, amb presència de Joan Carretero. Aula Magna de Jurídiques. Dijous 2 juliol a les 20:00 h.

Anònim ha dit...

Presentació Pública de Reagrupament a Tarragona, amb presència de Joan Carretero. Aula Magna de Jurídiques (Avinguda Catalunya, 35). Dijous 2 juliol a les 20:00 h.

Anònim ha dit...

Fa uns dies vaig extrapular els resultats de les europees de fa 5 anys amb els resultats de les municipals i fent un exercici de política-ficció els resultats a les pròximes municipals a partir dels actuals. Serien:
CIU:6
PSC:4
Agrupacio:2
ABG:2
ERC:1
PP:1
GIT:1

Anònim ha dit...

Dons a mi m'agraden. però dubto que li agrdin al Salvat, l'agrupació li fa possar-se el termómetre (jejejejeje)

Anònim ha dit...

Amic anònim tercer,

Aquesta extrapolació la vas fer sota els efectes d'alguna droga molt potenet?

CiU va quedar a uns quants centenars de vots del PSC a les penúltimes europees. ERC va ser segona, per davant d'ICV i el PP també va superar els amics ecosocialistes. I l'Agrupació i el GIT es van presentar a les europees.

Quan t'hagin passat els efectes dels estupefacients, m'ho expliques. Apa!

jordi salvat ha dit...

M'estava mirant l'extrapolació i no l'acabo tampoc de tenir clara. No he fet els càlculs però serien molt diferents.

Sobre l'Agrupació, ja sabeu la meva opinió. I no m'agafa febre, perquè la democràcia i el sistema electoral és el que és.

Anònim ha dit...

Ja he dit que era un exercici de ciencia ficció. L'extrapolació l'he feta de la següent manera:
A partir dels resultats de les Europees de 2004 i les municipals de 2007 he calculat el % de vots guanyat o perdut i aquest percentatge l'he aplicat als resultats de les Europees de 2009. Tanint com a base que els partits independents treuen el mateix resultat.
PSC va perdre una mica més del 6 % de vots.
CIU va augmentar un 121 %
etc.
Amb aquests càlculs.
CIU passaria dels 1650 vots i el PSC es quedaria en uns 1250.
El que dóna els resultats que ja vaig publicar.
Per cert, si el GIT per exemple no tregués representació, el regidor seria pel PSC.
Torno a dir que és política ficció i que cada eleccions és un món a part, però si es mantingués la proporció els resultats serien aquests.
Una simple anecdota.