dilluns, de novembre 26, 2007

Ets molt gran tio!



El món dels escacs de les tres darreres dècades no es podria entendre sense Gari Kasparov. Ha estat el millor escaquista del darrer tram del segle XX i un dels grans jugadors de tota la història, dels que marquen una època. Fa uns anys Kasparov va decidir abandonar les competicions oficials quan encara era el número u del rànquing mundial i centrar-se en la política. L'Ogre de Bakú, com se'l coneix en cercles escaquístics, lidera actualment el moviment polític Una altra Rússia, principal opositor al règim de Putin.

El president de Rússia, Vladimir Putin, té una manera molt especial d'entendre la democràcia. El control sobre els mitjans de comunicació i els periodistes és total i la llibertat d'expressió a Rússia és actualment una utopia, amb risc fins i tot per la vida. Les garanties de les eleccions legislatives que es celebraran d'aquí a unes setmanes són inexistents i els resultats ja estan amanits: una victòria inapel·lable del partit de Putin. Kasparov té un carisma brutal, més enllà del món dels escacs, que a Rússia és un esport popularíssim i a Putin li fa por que pugui trencar els seus plans d'hegemonia absoluta.


Nascut el 1963, amb 22 anys ja era campió del món, després de derrotar el candidat oficial del règim el 1985 i que ostentava el tron des del 1975, Anatoli Karpov. Ja llavors, Kasparov es va enfrontar al règim comunista i es va alinear a favor de la Perestroika. Els duels Kasparov-Karpov d'aquells anys eren enfrontament amb tints polítics claríssims. El gran mestre nascut a Bakú sempre ha tingut una personalitat marcadíssima i el 1993 va liderar una rebel·lió contra la Federació Internaconal d'Escacs (FIDE), una organització enquilosada i també poc democràtica. Tot aquest desgast no li va impedir dominar el panorama internacional escaquístic de forma inapel·lable.

Des de fa uns anys Kasparov ha tornat a l'arena política i s'ha situat a primera línia. Està tant al davant que aquest dissabte Putin va aprofitar uns disturbis en una manifestació opositora per detenir alguns centenars de concentrats que no havien participat en els aldarulls, entre ells Kasparov, que està detingut i incomunicat durant cinc dies. Afronta una partida complicada però segur que se'n sortirà. Occident ben poca cosa ha dit i ha fet. Se'n diu diplomàcia. O por a l'armament nuclear rus? Aprofito per donar suport a la lluita de Kasparov per la democràcia a Rússia i demanar la seva llibertat. Algú s'hi uneix?

4 comentaris:

Tertulià ha dit...

Per anar a una manifestació, per protestar contra el president Putín. Allà aquestes coses passen sovint, i la veritat es que els seus governants han inventat un verb molt perillós i que el posen en marxa cada quan els convé. Putinejar. Ho putinegen tot, a la gent que s’oposa, als periodistes, als que pensen, a la gent que va en direcció contrària, i a tot allò que és mou i convé que estigui quiet. La llibertat sembla que té reixes a la porta i està sense finestres, ni sembla que l’aire pugui circular.

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Jordi,

M'uneixo a la teva defensa de la democràcia a Rússia. Ara bé, si mirem la història d'aquest gran país ens n'adonem que aquesta gent democràcia, el que es diu democràcia mai l'han gaudit. Alguns diuen que el caràcter eslau és de per si sumís als lideratges "potents" i això Putin ho ha vist molt clar. Fins i tot l'Alcalde de Sofia critica la "putinització" de Bulgària, imagina't com serà...

Josep Maria Yago Suau ha dit...

De quina manera es pot fer?

jordi salvat ha dit...

Josep Maria,

No ho sé com es pot fer.

La cosa està molt complicada i sinó mireu aquest enllaç:

http://www.marca.com/edicion/marca/ajedrez/es/desarrollo/1062418.html