diumenge, d’agost 31, 2008

McCain vol una vicepresidenta

Aquesta setmana, la darrera de l'agost, havia estat la del rellançament de Barack Obama com a candidat a la presidència dels Estats Units amb la Convenció Demòcrata de Denver. Escortat el veterà Joseph Biden, Obama ha rebut el suport unànim dels delegats demòcrates, inclosa la seva gran rival en la carrera presidencial, Hillary Clinton, i ha recuperat punts en els sondejos. Però, si dijous havia acabat la convenció demòcrata, divendres els republicans contraatacaven fent públic el nom de la candidata a vicepresidenta.

Sí, vicepresidenta. Mentre Obama ha renunciat a fer ticket electoral amb Hillary Clinton, el presidenciable republicà, John McCain, ha confiat en una dona, Sarah Palin, per a què sigui el seu números dos. Un gran cop d'efecte. La governadora d'Alaska, de 44 anys, contrarrestarà la veterania de McCain, que acaba de complir els 72. A més d'intentar recollir el vot femení. I també el vot més conservador. I és que Palin no només es una antiavortista declarada sinó que forma part de la mítica Associació Nacional del Rifle. Té el carnet de caça major. És una gran partidària de la pena de mort i rebutja el matrimoni homosexual. La seva biografia inclou 'perles curioses' com la seva exitosa participació en concursos de bellesa (la foto de l'esquerra és d'aquella època).


A Europa són majoria els que veuen Obama favorit. Però hem de tenir clar que els que voten són els nord-americans i nord-americanes, que tenen uns valors i una manera de veure la política una mica diferents queels de la 'Vella Europa'. Als Estats Units hi ha 50 estats, amb una gran diversitat. Crec que aquestes eleccions seran igualadíssimes, a l'estil de les del 2000. Els dos tickets electorals tenen debilitats evidents i han hagut de recórrer a la complementarietat entre els dos membres, amb uns equilibris sempre complicats. El que sabem són les quatre persones que aspiren a dos dels llocs de màxim poder del planeta, però ens queden un parell de mesos apassionants.

1 comentari:

Carlos Blanco Fernández ha dit...

Ja li treuen els draps bruts ...

http://www.elpais.com/articulo/internacional/hija/anos/Sarah/Palin/embarazada/elpepuint/20080901elpepuint_17/Tes