El mes de febrer l'hem iniciat amb la presentació d'un dels nous serveis que ha posat en marxa aquest 2009 el Consell Comarcal de l'Alt Camp: el de Participació Ciutadana. Dimecres vam fer una roda de premsa amb la participació (mai més ben dit) del conseller delegat i el tècnic de l'àrea, Miguel Uroz i Llorenç Casanova respectivament (en la imatge). En Llorenç ha el·laborat un document per explicar que en poden treure les altres àrees del Consell Comarcal i els Ajuntaments d'aquest departament.
Pot semblar que la Participació Ciutadana és una cosa llunyana i supèrflua. S'equivoquen els que pensen així. Allò de "fer-ho tot per al poble però sense el poble" està més que superat. Quan es tiren endavant nous projectes hi ha instruments perquè els ciutadans i ciutadanes donin les seves idees i se sentin escoltats per les administracions. Exemples en trobarem molts de com girar la cara al poble i de no fe-lo participar en projectes que els afecten. A mi me'n ve un de ràpid al cap relacionat amb el meu municipi, Torredembarra i és la peatonalització de l'entorn del carrer Antoni Roig, feta d'esquenes als veïns i veïnes i al poble en general.
El cas del carrer Antoni Roig, amb pancartes en contra de l'Ajuntament penjades a mlts balcons durant mesos i mesos, és paradigmàtic. A tots us en vindran més al cap. Des del Consell Comarcal engeguem aquest servei perquè en treguin profit les diferents àrees de l'ens i els Ajuntaments de l'Alt Camp. Qui governa són les administracions públiques sorgides del vot popular -directement i indirectament- però la democràcia ha de ser més participativa i no només demanar el vot cada quatre anys. I aquest Servei de Participació Ciutadana rema en aquesta direcció.
4 comentaris:
Crec que aquest servei no només hauria d'anar dirigit a les diferents àrees del Consell Comarcal i Ajuntaments de la respectiva comarca, sinó que també a les associacions que ho demanin.
La majoria d'associacions (de qualsevol mena) no funcionen per manca de representativitat. Les juntes no deixen que els seus propis socis facin aportacions i si en fan no les tenen en compte per res. És el mateix que passa en els ens locals, i és per això que la Generalitat ha ofert aquest servei, perquè tota la ciutadania en pugui gaudir.
Tant de bo la democràcia directa algun dia pugui ser una realitat, però això costarà ja que de moment moltes forces polítiques no hi creuen.
Salut!
Tens molta raó Gemma. Ja li comentaré al tècnic de Participació. Parles d'un tipus de junta d'associacions, l'altra és la que en porta en el pes només una persona o fins i tot costa trobar gent que hi vagi al davant. Bé això és un altre tema. Hem de potenciar, com dius, la democràcia participativa.
Molt bones propostes per una societat cada cop més passiva. La gent està cada cop més decebuda i sap que les lluites veïnals o socials en nom d'entitats cauen, molt sovint, en l'òblit. Espero que aquesta nova eína canviï coses però serà molt difícil.
Una abraçada Jordi. Ja saps que opino poc però segueixo cada setmana el teu espai de Cróniques...
Ep! em deixava una cosa important. Estic molt d'acord amb el comentari de la Gemma.
Publica un comentari a l'entrada