divendres, de maig 23, 2008

Cròniques de l'altra banda (IX)

La setmana ha estat moguda. I no ho dic perquè Canal Reus hagi anat a gravar un reportatge pel programa 10 Comarques al jardí experimental d'Alió que el Taller d'Ocupació de l'Alt Camp està tirant endavant amb una tècnica de la qual ja us he parlat anteriorment, la xerojardineria, que consumeix una quarta part d'aigua que un jardí normal. Una circumstància que en època que travessem, -tot i que els embassaments poc a poc es van omplint- no va gens malament. TV3 ja va passar per Alió fa setmanes. Pel juny podrem veure l'Ariadna, l'Oriol i els seus alumnes treballant al xerojardí.

Ha estat moguda pel X Premi de Normalització Lingüística en l'àmbit socioecomòmic de l'Alt Camp que ha guanyat la Cooperativa de Bràfim? No, però va de premis, concretament del VI Premi a la millor idea jove. Dels fets tan criticats per alguns, que fins i tot demanen responsabilitats polítiques i volen anar als jutjats, en voldria parlar una mica. Es pot admetre que des del Consell de l'Alt Camp s'ha fallat en la forma però no en el fons. S'ha pecat de massa transparència, fent públic el veredicte del jurat abans que la presidència del Consell resolgués el Premi. I és que és així. El jurat decideix, però el Consell, que és qui convoca el Premi, resol.
Imagineu-vos que un jurat d'un premi literari decideix premiar una obra. El veredicte arriba a l'editor i aquest veu que l'obra no és inèdita i està publicada, mentre que les bases del premi deixen clar que la guanyadora ha de ser una obra inèdita. L'editor fa tornar a reunir el jurat i els avisa d'aquesta irregularitat. És el que ha passat amb el projecte de l'Assemblea de Joves de Valls, que pot ser molt interessant i lloable, però fa referència a la defensa del territori i el medi ambient i no als àmbits que en les bases deixen clar que han de fer referència els projectes. La presidència va avisat d'això i va fer tornar a reunir el jurat. A partir d'aquí es poden fer les interpretacions que es vulguin.

Amb el tractament dels mitjans no en puc ser radicalment crític. No sóc un Darth Wader que ha oblidat la seva època de Jedi (periodista en un mitjà de comunicació). I és que aquest afer era un terreny adobat per titulars polèmics i punyents: "Retirada de premi en quatre hores", "Denúncies de censura", "Decisions polítiques", "Accions judicials". I algunes mentides que he pogut llegir en alguns comentaris a la xarxa. Crec que aquest afer li ha anat bé a l'Assemblea de Joves de Valls: han obtingut una quota d'aparició als mitjans molt important. I amb el tractament dels mitjans el Consell i la seva presidenta han quedat com els dolents de la pel·lícula. Però com diu aquell, el temps posarà tothom al seu lloc.

Per cert, felicitats a l'Associació Cultural El Micanyo, que ha guanyat el VI Premi a la Millor Idea Jove, i aquest èxit pot haver quedat enfosquit per aquesta polèmica.