dilluns, d’octubre 06, 2008

Una visió sobre el transfuguisme

Aquesta setmana passada hem sabut que el convergent Joan Borràs tornarà a l’alcaldia de la Pobla de Montornès i ho farà gràcies a una moció de censura que votaran a favor dos regidors escollits sota les sigles de la candidatura de l’actual alcalde (AM-PM). Per què hi ha tants trànsfugues? Vaig llegir unes declaracions del portaveu d’ERC a la Pobla de Montornès en què crec que va arribar al fons de la qüestió. Els deia al PSC que potser havien de vigilar més a l’hora de confeccionar les llistes electorals. I és que els partits, sobretot als pobles i ciutats petites, busquen sovint “fitxatges” per ampliar el seu espectre electorals. Cerquen ciutadans que no tenen el carnet del partit però que són presidents d’entitats municipals, associacions de veïns o professionals de prestigi. Són fitxatges mediàtics que sovint no comparteixen part de l’ideari o el programa de la formació en qüestió. Altres cops són militants molt recents.

Els problemes sorgeixen en el funcionament del dia a dia, sobretot si entren en el govern. I és que els partits tenen a vegades un funcionament molt rígid, a vegades gairebé dogmàtic. Aquest cóctel l’hem de completar amb l’actual sistema de llistes tancandes i bloquejades que no deixen mesurar el pes d’aquests fitxatges “mediàtics” en els resultats electorals els partits. Ells diuen que molt i els partits que no tant. I finalment, els acords a què han arribat els diferents partits polítics per evitar el transfuguisme esdevenen gairebé sempre paper mullat i és que una alcaldia és una alcaldía i els rols dels partits en les mocions de censura varien en cada municipi. I els trànsfugues acaben sent trànsfugues o no depenent del cristall amb què se’ls miri.

Publicat al diari Aquí el 6 d'octubre de 2008

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Penso que el pitjor de tot plegat no són els trànsfugues, sino els partits que els accepten.

Anònim ha dit...

Que jo sapiga, no estan cometen cap mena de transfuguisme, ja que el seu partit des de fa molts mesos els van fotre fora i sense esmentar els veritables motius. I avui dia el partit encara ho nega argumentan que van ser ells que van marxar, espero que es demostri

Anònim ha dit...

Que jo sapiga, no estan cometen cap mena de transfuguisme, ja que el seu partit des de fa molts mesos els van fotre fora i sense esmentar els veritables motius. I avui dia el partit encara ho nega argumentan que van ser ells que van marxar, espero que es demostri

Anònim ha dit...

Crec que hi ha un tema encara pitjor, és el de l'ètica personal. L'actual alcalde de la Pobla de Montornés era fins abans de les eleccions militant de CIU, i es va presentar pel PSC. Potser és un altre tema d'estudi saber qui són, que representen, perquè ho fan i quins interessos mouen les persones que es presenten a unes eleccions.

Anònim ha dit...

Quan parlem de transfuguisme sempre parlem de legalitats, també cal incloure la moralitat, i és inmoral utilitzar a les bases d'un partit per enganxar cartells i demanar el vot, per desprès ignorar-los. Si no es comparteix un projecte polític es diex l'acta i punt. I a fer política des del carrer i gratis...

Anònim ha dit...

Voleu dir que enganxen cartells aquests?

Anònim ha dit...

Ei Llaneras!

Amb tot el respecte i amb tota la humiltat, crec que sèries bastant millor polític que periodista.

Anònim ha dit...

Ei anònim,

amb tot el respecte i humiltat, crec que series millor bufó de la cort que anònim!

Anònim ha dit...

Ei LLaneras,

Si et fa il·lusió dir-me bufó, endavant. Dir moltes coses però no saber de que es parla ...

Anònim ha dit...

Aquest paio que et diu Llaneras té ben poca feina. A més, Té algun problema psicològic?

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Constato, perquè ho vaig aprendre al seu dia a la Universitat, que política i sistema de partits no sempre han d'anar de la mà.

També vaig aprendre que més enllà del sistema de partits, i a l'ombra, hi ha un sistema d'èlits que imparteixen directrius fins-i-tot als propis governants.

Estrictament parlant, un trànsfuga és una persona que, militant en un partit, es passa a un altre. Per tant, una persona que es canvia de partit un cop ha estat expulsat de l'anterior, no és cap trànsfuga, perquè no traeix cap partit.

També s'ha de reconéixer que CiU estava en hores baixes i necessitava persones compromeses amb la causa. La cosa es va complicant per moments. La gent ja no se'n refia. Potser és el que dius tu, que els partits són rígids, però els batlles es presenten per a governar un municipi, potser són els que més es centren en el municipi que en el partit, i de gent que pensa així potser surten millors alcaldes que els que sempre estan pensant en línies de política general i no toquen de peus a terra.

Començo a pensar... què serà de CiU sense Jordi Pujol ara que estan parlant de transfuguisme. Jordi Pujol! Amb aquesta persona a la presidència de la Generalitat em podia sentir orgullòs de ser català.

Anònim ha dit...

Ei Llaneras!

Cada día, periodísticament parlant, t'assembles més al sempre característic Jorge Javier Vazquez, fins i tot amb el poc pèl!

Amb tot el respecte i humiltat, ets el típic que es pensa que està deïficat i que pot dir que el vol, quan vol i com vol. Sempre has sigut igual de prepotent...

Anònim ha dit...

Jordi,

Ja fas bé d'ignorar aquest paio que et diu Llaneras. Els que et coneixem ja sabem que tot el que diu és mentida, pura intoxicació.

Ànims

Anònim ha dit...

He llegit que han tret el tema que abans el alcalde de AMPM era militant de CIU, resulta pel que estic assabentat, que ell volia presentar-se per CIU intentant que el Borràs no s'hi pogués presentar amb CIU, ja que ell era militant i el Borràs simpliment simpatitzant, van nar a vore a càrrecs de CIU i s'hi van negar ja que el Borràs porta des de molts anys amb ell i tenen molt bona relació, ell amb l'enrabiada va deixar de militar i agafanse a la candidatura d'AMPM

Anònim ha dit...

Sin tecnicismos ni legalidades, el que sale elegido en una lista y termina por la causa que sea gobernando con otra candidatura, a engañado al electorado.
Todo lo demás son paridas para autojustificarse, sea el partido que sea.

Anònim ha dit...

Potser no és que enganyi a electorat, potser el seu canvi és degut a la visió final que ha vist a la seva llista, que un cop governant a pogut veure l'inmoralitat i l'estupidessa dels seus companys de llista

Anònim ha dit...

Es curiós que els inmorals sempre són els companys que es deixen, els trànsfugues sempre són els bons... ai!

Anònim ha dit...

1er.El Sr. Santamaria va marxar de CiU per presentàs com a independent en una Agrupació d'electors, van se els del PSC qui el van a anar a buscar. I CiU no pot ni veure al Sr. Borras, però fins aquestes ultimes eleccions sempre havia guanyat, i dins un partit aixó pessa molt, encara que l'alcaldable sigui un indessitjable.
2. Aquests trànsfugues van ser explusats per ser uns maleducats, per ser uns extremistes, per ineficaços i per votar en els Plens el que els hi semblava sense avisar als companys de govern. Apart de veure fantasmes on no n'hi havien i altres aspectes més personals que, per respecte a ells, millor no dir-los en públic. I eren precissament els que tenien com objectiu possar al Sr. Borras a la pressó.
3. I si formen govern el Sr. Borras amb aquest tràsfugues es perque els uneix una cosa en comú . ODI, contra l'antic govern.No es tracta de partits politics, es tracta de temes personals.
4. Segueixen al govern, i entre ells no es poden ni veure, es fàcil que un digui mal o insulti a l'altre en privat, però tene una màxima que els uneix. "Jo hem dedico i contracto lo meu, i no hem posso amb lo teu i , sobretot, front comú contra AM-PM i ERC"