dilluns, d’octubre 27, 2008

Hi ha de ser?

Aquesta setmana hem pogut assistir a un curiós espectacle. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’ha dedicat a anar amunt i avall i usar més del normal el telefon amb l’ojectiu que el convidin a la gran cimera que ha de tractar la crisi econòmica i financera mundial a Washington el 15 de novembre. En aquesta gran trobada hi participaran vint països, l’anomenat G-20, i l’Estat Espanyol no forma part d’aquest selecte club. La llista inclou les grans potències mundials però també altres països com Argentina, Aràbia Saudita, Indonèsia o Corea del Sur. Són aquests països més importants que l’Estat Espanyol? Com diu el tòpic, tot és relatiu. El sistema geopolític mundial actual es va fomar a partir del 1945 i tot i que ha anat evolucionant -el G-20 és del 1999- es manté l’estructura bàsica de fa més de 60 anys. És normal que els membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU siguin els Estats Units, Rússina, Xina, la Gran Bretanya i França? I un gegant demogràfic i potència emergent com l’Índia com és que no hi és i en canvi en forma part França? Per què té el botó nuclear? També el té l’Índia. I el Pakistan també té uns quants caps atòmics. Però és que el Pakistan tampoc no està al G-20. Igual que l’Estat Espanyol.

Hem de reconèixer que a escala mundial en les darrers anys l’Estat espanyol ha pujat posicions econòmicament parlant però políticament continua tenint un paper secundari. Aznar va intentar posar-hi remei amb la foto de les Azores amb Bush i Blair –estratègia més que discutible-, però Zapatero va dinamitar-ho amb la retirada de l’Irak i ara està pagant el peatge d’aquesta decisió. Bush, amfitrió de la cimera, l’està ignorant. Veurem si a base de trucar portes i més portes Zapatero se’n surt, el G-20 es converteix en G-21 i pot explicar-hi les seves receptes contra la crisi.

Publicat al diari Aquí el 27 d'octubre de 2008

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Epa!

Avui he vist que tenia un missatge teu al contestador automatic... i com l'escoltava al metro no he acabat d'entendre què era el que volies.

Qualsevol cosa ja saps per on trobar-me.

Salut!


PD: Espanya són uns mindundis, tot dit. xD

Anònim ha dit...

En Zapatero vol anar a la cimera,ho saben tots els dirigents del món mundial, i el que l'organitza no el ni vol veure per allà. És evident que és important ser present en una cìmera d'aquesta naturalessa on es debatrà el que i el com de salvar el sistema capitalista.
En el que realment es tractarà, Zapatero te poc a dir, no és Espanya precisament un model econòmic que hagi demostrat gaire cosa desde la seva entrada a la UE, continua en els llocs més baixos del ranking amb Grècia i Portugal.
Econòmicament, Espanya ha crescut a l'ombra de la UE, no te un pes decisiu a nivell mundial ni influències internacionals importants. Espanya no juga a la Champions.
En realitat el que busca en Zapatero es una foto, la que li permeti dins tres anys tornar a presentar-se i tenir certa "chance". Al PSOE ja especulan que la crisi pot passar factura a un president que l'ha estat negant fins l'últim moment.

Anònim ha dit...

Un altre vegada, donant als espanyols una importància que no els hi haurien de donar . I als catalans que coi ens ha d'importar per bé o per mal si els espanyols hi son o no , el mateix que si hi és Xina o Nova Zelanda. Comencem a pensar com a catalans i no sempre subordinar el subsconcient al que facien o deixin de fer els espanyols. Comencem la independència amb la manera de pensar (el llenguatge és molt important) i després vindran els fets. Sin Fein ( Nosaltres Sols)

La casa de Pinel ha dit...

yo jordi te dire lo que sucedera.
su majestad de majestades a movido ficha y demos por echo que pagando santa rita canta, quizas la expresion no sea la acertada pero asimilarse se asimila.
que esta claro que el zapatero y su diplomacia no conseguiria ni una entrada preferente para un partido del barsa, madrid.

BCN ha dit...

con esa cara kien sabe...