David Bisbal va actuar a Torredembarra el passat 14 d’agost. Va venir molta gent i el nom del nostre municipi ha sortit en algunes pàgines de diari i ha acaparat alguns minuts de televisió. I? El macroconcert de l’artista andalús poca cosa ha deixat a Torredembarra més enllà d’una factura de 30.000 euros i el record a uns quants milers de persones que l’estiu de 2010 van venir a un concert del David Bisbal a Torredembarra, com hauria pogut ser Salou, Calafell o Cambrils. Si a mi m’agradés aquest cantant preferiria haver anat a un altra localitat propera, pagant igualment l’entrada però sabent que no li ha costat ni un duro a les arques municipals on pago els meus impostos.
Ha deixat beneficis al municipi aquest concert d’elevada factura en un moment que més valdria estalviar o invertir millor els diners públics? Ben pocs. El públic que va a veure David Bisbal no es caracteriza per un alt poder adquisitiu i els establiments de restauració del nostre municipi poc van notar la presència d’alguns milers d’espectadors que venien sopats de casa o amb l’entrepà sota el braç. A més, el concert va generar anticossos i vam poder veure una festa alternativa a l’actuació del triunfito la nit del dissabte 14 d’agost. El que aquest concert ens hauria de servir és per a reflexionar sobre el model de ciutat que tenim i el que volem. Un primer detall: on es va allotjar David Bisbal quan va venir a cantar a Torredembarra? Doncs al municipi del costat! I és que a Torredembarra no tenim una mínima infraestrutura hotelera. Potser ens ho hauríem de fer mirar.
L’equip de govern del nostre ajuntament ha volgut donar un cop d’efecte l’any preelectoral amb un concert de primer nivell, tan de projecció internacional de l’artista com de cost de l’actuació. Ha estat un bolet enmig d’un panorama encara força trist, amb una regidoria de Cultura que li costa apostar per esdeveniments que tinguin continuïtat. Un exemple paradigmàtic d’aquesta manca de planificació és la suspensió del Festival de curtmetratges REC d’Estiu fa uns quants ants. Era una proposta original i atrevida, que tenia èxit i atreia un públic heterogeni, d’edat diversa. I no crec que li sortís massa car a l’Ajuntament. Amb uns quants diners més i una mica de valentia i imaginació –i sobretot continuïtat- s’hauria pogut convertir en un referent en l’estiu de la Costa Daurada. Però de cop i volta va desaparèixer del panorama amb poques explicacions als qui hi acostumàvem a anar i res més se n’ha sabut.
A Torredembarra s’inicien certamens, cicles i projectes amb moltes ganes i acaben sent Guadianes que apareixen i desapareixen, com el Cartell de Premis de Torredembarra, o directament s’eliminen perquè al regidor de torn no li fa gràcia o es diu que no hi ha diners. Ara tenim unes quantes iniciatives relativament recents, com la Batalla de Torredembarra, el Mercat del Mar, el Cicle de Concerts de la Roca Foradada. Tindran continuïtat? Espero que sí, però em costaria jugar-m’hi un pèsol.
Torredembarra ha viscut una dècada molt tumutuosa políticament i ho estem pagant car. Hem perdut esglaons davant d’altres muncipis del nostre estil i costarà molt recuperar-los. Cal un full de ruta clar i el primer que cal és disposar d’infraestructures. No pot ser que tinguem a mig acabar el Teatre-auditori i la sala polivalent –l’antic Teatret de la Caixa Tarragona- i ens gastem una eurada en un macroconcert que no entra ni en el programa de Festa Major. L’administració pública ha se garantir espais adequats per a la cultura i després impulsar iniciatives culturals, però sobretotot donant suport i protagonisme a la societat civil, sense el dirigisme i l’amiguisme en què sovint cauen els governants. I els nostres governats encara haurien de fugir més de l’efectisme de bolets que són molt cars i deixen uns rèdits més que discutibles.
Publicat al número d'agost del Diari de la Torre
8 comentaris:
Tens tota la raó, Jordi, no ha deixat cap benefici al poble. Al contrari, s'endut 35.000€ més l'import total de les entrades.
La despesa de valles, neteja, brigada, organització, quí l'ha pagat? donç tots.
Una mala gestió en èpoques de crisi, quan els serveis bàsics del ciutadà no estan al dia, ni es compleixen, al nostre poble.
Sense comptar l'import de les barres, el servei d'ordre fèia que buidessim les bosses, en cas que portar begudes. Jo portava un parell d'ampolles petites d'aigua per mi i la meva filla, i me les van fer tirar.
El preu de l'aigua petita a les barres era de TRES euros per ampolla.
Sumeu...
La regidora de la cultura local va dir per la ràdio que més de la meitat dels assistents eren de Torredembarra.
Pues si la previsión era de 6000 personas y dijeron que vinieron unas 4500 personas, vendiendo unas 3500 entradas. (Datos escuchados por la radio del pueblo de boca de la regidora cultural)
Vinieron 2250 personas del pueblo de las cuales sólo pagaron entrada la mitad.
Cuánto enchufismo estos de CiU.
¡¡¡Cómo!!!, que se regaralon más de 1.000 entradas del concierto de Bisbal?
Pués iban a 30 euros, no?
No se vendieron tantas entradas. Estaban prevista 3.000 y la misma semana se llevaban vendidas 1900. Lo demás ya es enchufe y mentiras de la regidora, que miente más que habla. Además en las juntas de Cultura dice no saber nada de números y no les puede infornmar, porque no sabe y ahora ha aprendido en quince dias.
Anda ya!!! Si les interesa decir que ha funcionado, lo dicen y tan anchos.
Los demás también, o se creen que vamos a sufrir por un concierto.
Pa i circ.
Pa, no en veurem. Circ, molts dies per no dir cada dia!!!!
Publica un comentari a l'entrada