divendres, de març 28, 2014

Ramon Ferré i l’ecologisme intel·ligent


Si en Ramon Ferré va començar la carrera de Biologia l’any 1984 va ser per culpa d’en Félix Rodríguez de la Fuente i els seus programes de televisió que van marcar diverses generacions del nostre país. Nascut a Móra d’Ebre, va marxar a estudiar a Barcelona i es feia un fart d’anar amunt i avall amb el tren i passar per davant de Torredembarra. Per la finestra del vagó observava uns aiguamolls que hi havien al costat de la via del ferrocarril. Un dia en Ramon es va fixar en un flamenc i es va encaparrar a fer-li una foto sortint el sol, en la bellesa de la imatge. I així ho va fer.

Als Muntanyans de Torredembarra hi va descobrir molt més que un flamenc i es va enamorar d’aquest espai. Tant, que al cap d’uns anys va deixar la feina al Parc de Collserola i va venir a viure a la Torre, a Ca Pastoret, on el va acollir l’Anna Arall. Durant vuit anys havia viscut a Barcelona, combinant la carrera de Biologia -que no va acabar- amb multitud de feines i les xerrades informatives sobre els Muntanyans en associacions de veïns, al Centre d’Estudis Sinibald de Mas i a l’institut de secundària del municipi torrenc, classe per classe.

En Ramon també va parlar-ne amb els polítics locals. Per fer-los entendre que aquells aiguamolls que a l’estiu s’assecaven i on s’hi poden trobar matalassos, pneumàtics i neveres abandonades, tenien una gran potencialitat com a espai natural, va portar un professor de prestigi de la Universitat de Barcelona, el doctor Alonso de Medina, que va els parlar de conceptes com turisme sostenible, la contenció de la urbanització o la diversificació de l’economia. Però l’alcalde Salort i els seus regidors només preguntaven qui els pagava a en Ramon i al doctor. No s’entenien. Parlaven en una longitud d’ona diferent. En Ramon explica que el govern Salort tenia un projecte per urbanitzar els Muntanyans, amb un gran vial, aparcaments i  un passeig. Si hagués tirat endavant, Torredembarra hauria estat una cosa diferent.

El 1991 Torredembarra va viure un canvi polític amb l’entrada al govern del pentapartit liderat per Santiago Segalà, que tenia una regidoria de Medi Ambient, de la qual se’n va fer càrrec Josep Boronat. Fins llavors no havia existit aquesta cartera a l’executiu local. Ferré i Boronat es van entendre molt millor. La recuperació dels Muntanyans va començar de la mateixa manera que als Aiguamolls de l’Empordà: amb el tractament dels mosquits. Calia protegir la principal espècie de la zona: el turista. Després ja vindria la resta. Aquests temuts insectes es van combatre amb un producte molt eficient i ecològic: una bactèria inventada a França. I ho van fer amb una partida de diners mínima.

La recuperació dels Muntanyans va ser però un procés lent. Primer es va haver de fer pressió a la Generalitat per incloure els Muntanyans dins la xarxa d’espais d’interès natural. I es va aconseguir gràcies a l’aposta ferma de l’Ajuntament de Torredembarra. Creixell i Roda de Berà, en canvi, en van quedar fora. Després va venir la prohibició de l’entrada de gossos a l’espai. L’arribada de diners d’Europa va permetre fer molta feina. Amb els camps de treball internacionals i els voluntaris locals s’han pogut netejar les burilles de cigarretes, muntar passarel·les, penjar cartells informatius o mesurar la distància de la sorra a l’aigua. Els Muntanyans han canviat molt en dues dècades, però tot no ha estat positiu. La població d’una espècie emblemàtica com és el corriol camanegra ha baixat, cada cop hi ha més espècies invasores i hi entren més gats, que són un perill per algunes espècies perquè les cacen.

Si fa vint-i-cinc anys en Ferré i el Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans (GEPEC) parlaven del turisme sostenible i els polítics no els feien cas, ara els passa el mateix amb l’autosuficiència local, perquè els municipis siguin energèticament independents i s’abasteixin de productes agroalimentaris produïts al seu terme o en els municipis veïns, amb un sistema de cercles concèntrics. Ferré posa un exemple pràctic i realitzable: amb un canal d’un metre i mig d’ample al llarg del Passeig Marítim amb aigua de mar i un sistema de dessalament es podria abastir d’aigua de boca tota la població de Torredembarra. Tenir la feina al mateix municipi també millora la qualitat de vida. I tot això també ho aplicaria a una hipotètica Catalunya independent, a més gran escala.

En Ramon treballa ja fa uns quants anys com a coordinador al grup ecologista GEPEC, buscant i gestionant projectes. Es defineix com una persona molt creativa i això l’ha fet rebutjar feines fixes que li ha ofert més d’un regidor. No ha volgut renunciar a aquesta llibertat. I possiblement a un cert desordre que el porta a impulsar i gestionar paral·lelament el programa de protecció dels ratpenats, acords amb propietaris agrícoles per la custòdia del territori, el projecte Arbres de paper, potenciar l’accessibilitat a les persones amb problemes de mobilitat a la natura o col·laborar amb l’Escola de pastors de Catalunya.

La seva feina actual la defineix com la recerca de filons d’ocupació en temes de medi ambient i exercir com una mena de “coach light”. És el que li agrada. Ha creat per exemple el grup de Facebook “Treball per a torrenques i torrencs”. A Itàlia va ampliar la seva formació amb l’aprenentatge de com superar barreres mentals. En Ramon no ha volgut mai crear una empresa perquè vol seguir decidint en quins projectes treballa. N’ha d’estar plenament convençut des del punt de vista moral. I al GEPEC, una ONG, és el lloc ideal per desenvolupar aquesta filosofia seva. No van a fer diners sinó que, si hi ha guanys, es reverteixen en l’entitat i els seus projectes.


La nineta dels seus ulls és ara l’Escola de Naturalistes, que neix de la necessitat d’una activitat extraescolar per a nens i nenes aficionats a la natura, igual que poden fer música o un esport. A Cambrils han fet el salt en esdevenir activitat extraescolar i ara s’està implantant a Roquetes, Reus i també a Torredembarra. És el que en Ramon hauria volgut quan era petit i veia en Félix Rodríguez de la Fuente per la televisió, però aquesta oferta no existia i es va haver d’esperar fins a començar la carrera de Biologia.

Article publicat a la secció Torrencades del Diari de la Torre