dimarts, d’octubre 08, 2013

Castor o el que pot passar jugant a ser déus



A l’Ebre el terra tremola i al Camp de Tarragona també ho estem notant. Són moviments sísmics que fins ara no han causat cap desgràcia, però sí algun efecte com el trencament d’alguna canonada d’aigua. Però el futur està tenyit de la incertesa de la probabilística. El més greu del cas és que en sabem la causa, el dipòsit submarí de gas Castor, i poc a poc anem coneixent que existeixen informes que avisaven de la possibilitat de moviments sísmics si es tirava endavant el projecte. Però, com passa tan sovint en aquest país, va pesar més la impaciència per fer diners que els riscos ambientals d’un projecte com el Castor. La Generalitat de Catalunya hi posava massa traves i els seus impulsors van anar a veure els homòlegs valencians, que els van posar una catifa vermella. Però els efectes es noten a les Terres de l’Ebre, que reben noves raons per sentir-se el pati de darrere del país, on hi va parar tot el que els altres no volen. Plou sobre mullat.

Omplir un jaciment on abans hi havia petroli amb gas natural. S’ha fet a molts llocs una operació d’aquest tipus. Però resulta que davant de les Terres de l’Ebre hi ha una falla. I a unes desenes de quilòmetres hi trobem fins a tres centrals nuclears. Grups ecologistes i plataformes ciutadanes ja havien alçat la veu contra aquest projecte quan va anunciar la seva construcció, però ningú els va fer gaire cas. Ara que el terra tremola creix la indignació entre la població de tot el país, que exigeix un risc zero –impossible de garantir– però totes les comoditats i energia barata. Però informació clara i veraç sí que és exigible.

Més indignació causa l’actitud de l’empresa impulsora de Castor, que a l’inici de la crisi va fer una exhibició d’opacitat informativa, com si la cosa no anés amb ells. Divendres sentia finalment el seu president, però encara s’atrevia a negar una relació directa entre la injecció de gas i els moviments sísmics. Encara ho assenyalava com una hipòtesi. Tampoc no hem trobat massa diligència en el govern espanyol, que té les competències per frenar l’activitat i ha tardat bastant a fer-ho. Finalment ha suspès la llicència d’activitat a l’empresa, que, per cert, era provisional. També a finals de la setmana passada la justícia, que no destaca tampoc per la seva rapidesa, va començar a actuar, verificant que realment l’empresa ha aturat l’activitat.

La humanitat continua jugant amb la natura, portant-la als seus límits. El projecte Castor és una esgarrapada comparat amb altres barrabassades que fa dècades que perpetrem, sense que els grans organismes internacionals siguin capaços d’aturar-ho per la voracitat dels països i de les grans corporacions. La natura sempre s’acaba tornant quan els homes juguem a ser déus. El problema és que reben els més febles, mentre els poderosos -els qui treuen profit de Castor-, aquesta oligarquia amb noms que surten cada dia a la premsa, estan a casa seva pensant quina serà la seva pròxima manera de guanyar diners. Tremoli qui tremoli.

Article publicat al setmanari NotíciesTGN