diumenge, d’abril 26, 2015

Deu apunts sobre les eleccions municipals de Torredembarra

Ara que ja coneixem les candidatures que es volen presentar a les eleccions municipals de Torredembarra del proper 24 de maig, analitzem algunes dades que es desprenen de la seva composició:


1. Catorze llistes és un récord a Torredembarra, superant les 11 de 2011 i a nivell català i espanyol és difícil trobar un municipi de la mida de la Torre amb tantes candidatures. Tarragona “només” en té 13, per exemple. Aquestes 14 llistes situat Torredembarra en diverses portades de diaris i han proporcionat minuts de ràdio i TV.

2. El 2011 4 de les 11 llistes que es presentaven no van superar el llindar del 5% i van quedar fora del ple. Tot apunta que, aquest any, almenys 4 o algunes més quedaran fora del ple. Dependrà de la participació. Com més  hi hagi, més pujarà el llindar del 5% -comptabilitzen els vots en blanc- i més “car” serà el regidor. Hi ha qui s’ha presentat convençut que la participació serà baixa.

3. Dues llistes tenen ex-regidors de CiU i en canvi CiU ha renovant radicalment la candidatura amb una desconeguda Anna Magrinyà al capdavant i el jove Joel Navas escalant de l’onzè  al segon lloc. Rosa Maria Guasch lidera Avui Democràcia i Daniel Masagué i Paqui Felguera ocupen els dos primers llocs de Units per Torredembarra. Recordem que Guasch va ser qui el 2007 va treballar perquè Masagué fos l’alcaldable de CiU en detriment de Pere Font. Vuit anys després tots dos estan fora de CiU i Font, en cap llista.

4. A més de Masagué i Felguera, un altre imputat lidera una altra llista, Ignasi Duran, del GIT. Tots tres van compartir govern del 2011 al 2014.

5. Els dos polítics més “veterans” que es presenten són Lluís Suñé i Montse Gassull, amb dotze anys ocupant un seient a la sala de plens . Suñé és per quart cop consecutiu cap de llista de l’Alternativa Baix Gaià i Gassull, després de tres convocatòries format part de la candidatura d’ERC, aquest cop encapçala Compromís amb Torredembarra després de la seva marxa de les files republicanes.

6.  A més de Suñé i Duran, també Eduard Rovira, en aquest cas a ERC, repeteix com a cap de llista. Dos números dos el 2011, Jordi Solé (PSC) i Núria Gómez (PP), fan el salt al primer lloc i Anna Magriñà està al capdavant de CiU després de no anar a la candidatura nacionalista el 2011.

7. El vot més esquerrà de l’espectre polític es fractura. Es presenta per primer cop a Torredembarra la CUP després de fracassar la seva integració amb Alternativa i Toni Sacristan en serà l’alcaldable. Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, amb Albert Bonet al capdavant, vola per primer cop sola a la Torre després que el PSUC formant part de l’Entesa i Unió de Progrés els dos primers mandats i posteriorment amb l’Alternativa. Recuperem Torredembarra sorgeix d’una escissió de Podem, amb Xelo Ruiz de número u i Amador Martos, alcaldable fa quatre anys de Els Verds, en segon lloc.

8.  Ciutadans té moltes opcions d’estar al proper ple si tenim en compte els resultats en les darreres convocatòries electorals. Ho fa amb Toni Cruz -ex-GIT i ex-Plataforma del Radar- com a cap de llista. Una altra formació que debut aquest any és Nueva Opción Demócrata, amb José María Muñoz com a número u.

9.   L’actual regidor Octavi Solé, que tanca la llista de CiU,és qui més cops ha format part d’una llista electoral a Torredembarra. Només ha faltat el 1999.

10. Finalment, per primer cop en la democràcia, un alcalde de Torredembarra no es presenta a les eleccions. És el cas d’Enric Grangel, que l’any 2011 va ser cap de llista del PSC i l’agost de 2014 va accedir a l’alcaldia torrenca després del cas Masagué.

2 comentaris:

J. Pujol ha dit...

La Guasch va propiciar que Massagué fos alcaldable en detriment de Font el 2003

jordi salvat ha dit...

Hola Josep! Això va ser el 2007. El 2003 Miquel Àngel Lecha va ser el candidat de CiU a l'alcaldia de Torredembarra. Salutacions