dijous, d’abril 30, 2015

Lola Galván, una segona oportunitat a la Torre


Els que han patit una malaltia important veuen la vida de forma molt diferent després de superar-la. És el cas de la Lola Galván, que fa deu anys li van diagnosticar un càncer de mama. Aquesta nova vida l’està gaudint, assaborint-la dia a dia a Torredembarra, involucrada en el Grup de Dones, el Grup de Lectura de la Biblioteca i fent el programa “Efectes secundaris” a Ona la Torre. Llegint, escrivint, actuant, fent d’àvia i xerrant molt.

 La Lola és barcelonina, una pixapins, Així es defineix ella mateixa. La Lola se sent decebuda per Barcelona, una ciutat que, segons ella, en els darrers anys ha perdut l’essència a canvi dels diners: “S’han carregat una gran ciutat, que jo adorava i ara no la suporto”. A la Torre s’hi troba molt a gust, però hi veu un greu problema de neteja i d’excrements de gos als carrers que considera que hauria de ser una prioritat de l’Ajuntament en un municipi que viu en la seva major part del turisme.

Nascuda a l’Eixample esquerra l’any 1950, el pare de la Lola Galván Real va dedicar tota la vida al tennis. Conegut com a Felico, va començar fent de recull-pilotes de al Tennis Turó als set anys per a mantenir la seva família. Als quinze va iniciar una llarga trajectòria com a jugadors i professor d’aquest esport després que un dia li veiessin qualitats jugant a tennis contra una paret del club. Com a jugador va disputar molts tornejos, inclosos internacionals i va acabar guanyant el Campionat d’Espanya.  Després de retirar-se va seguir ensenyant a jugar a tennis. Era una època que ser professional d’un esport no volia dir, ni molt menys, guanyar els diners d’avui en dia.

La Lola va estudiar fins a quart de Batxillerat i després pintura a l’Escola Massana. Sempre ha tingut una vena artística. No destacava per ser una bona estudiant i un dia,que el professor els havia encarregat de dibuixar un tauler d’escacs al carbó se’n va oblidar. Era per divendres a la tarda i li va venir de cop a la memòria dinant. Suor freda. Ho va dibuixar de pressa i corrents, secant-ho ràpid i presentant-ho just a temps. Però la sorpresa més gran la va tenir en veure qui havia convidat aquella tarda el professor a classe: un molt amic seu, Joan Miró, pintor ja llavors consagrat. I el mestre li va proposar al geni què escollís quina obra dels alumnes li agradava més. I va triar el tauler d’escacs de la Lola. Després d’una exposició amb els diferents treballs, aquesta pintura que Miró va signar va desaparèixer.

La Lola era molt inquieta i al tercer curs va deixar pintura i va començar a fer d’hostessa a la Fira de mostres. Allí li va arribar una oferta per a treballar a una agència de viatges a la plaça de la Catedral de Barcelona. Era una època en què feina no en faltava i va moure’s per diferents empreses, treballant també com a hostessa a la SEAT. Va acabar especialitzant-se en el món de les agències de viatge, un sector on va treballar fins el 2008 i que li va permetre viatjar arreu el món, a llocs on mai hi hauria anat sinó fos per feina. Va seguir progressant en la feina, va ser mare de tres fills, però el món artístic la continuava atraient i, quan ja superava els quaranta anys, va inscriure’s un curs intensiu de teatre a l’Escola de Nancy Tuñón. En acabar, la Nancy li va dir que s’hi dediqués, però les responsabilitats familiars la van tirar enrere.

Després d’un negoci frustrat al Marroc, a començaments dels 200 0 es va establir amb la seva parella a la Riera de Gaià, ja que aquest va començar a treballar a Altafulla. Ella treballava a Barcelona i dormia al Baix Gaià. El 2005 va ser quan li van diagnosticar un càncer de mama i també es va produir un trencament sentimental. Va decidir anar a viure a Torredembarra perquè necessitava el tren a prop per moure’s i no volia tornar a la capital catalana. El càncer va significar un trencament important a la seva vida. La Lola creu que el disgust i la frustració del negoci fracassat al Marroc van desembocar en la malaltia. Llavors va decidir fer un punt i a part, que la seva vida era seva i volia gaudir-la cada dia, deixant enrere les foteses quotidianes. Va començar a escriure monòlegs mentre rebia els tractaments de quimioteràpia. A partir de la seva impulsivitat, la reflexió, i la improvisació sorgien aquests textos. I també un llibre: Conversaciones con una teta.

A la Lola la podem veure la televisió i al cinema. Al culebrot de TV3 La Riera ha aparegut arrossegant una cadira de rodes o prenent alguna cosa al bar. També ha tret el cap en algunes pel·lícules i minisèries. En el film Agnosia apareix als títols de crèdit però no al metratge, ja que la seva escena com a joiera es va suprimir en el muntatge final. Però va poder rodar amb Eduardo Noriega. I somriu. Participa amb els seus monòlegs en actes privats, xerrades i presentacions de llibres, però ho fa sense preocupar-se per omplir massa la seva agenda. En aquest nou enfocament de la seva vida prefereix anar tranquil·la.


La Lola és àvia de cinc néts, d’edats entre els 9 i els 4 anys, que estan a les Planes (Vallès Occidental) i als Estats Units. Hi viatja sovint. Ella és una àvia moderna, que parla molt amb els néts, els explica històries i els vol fer volar la imaginació. Malgrat tot, és contrària a les noves tecnologies. No té ni whatsapp al mòbil. Mai surt de casa sense un llibre i quan marxa als Estats Units a veure la seva filla en pren almenys tres. Llegir, escriure, xerrar, actuar... és la seva nova vida.

Publicat al número de maig del Diari de la Torre