dijous, de desembre 28, 2006

Que ens queda del 2006?

Li queden pocs dies al 2006, un any que a Torredembarra el podríem considerar com el de la consolidació del govern quatripartit, que ja porta dos anys funcionant millor que les altres dues experiències de coalició anteriors, i és molt difícil dubtar que arribarà al final del mandat. Com sempre passa en un pacte multipartit -recordem que va passar amb Santiago Segalà i CiU el 1995, quan va fregar la majoria absoluta-, el PSC rendibilitzarà l'alcaldia exercida per Manuel Jiménez i la projecció pública que està tenint, amb més aspectes positius que negatius gràcies a la feina dels seus escuders. La resta d'integrants del govern hauran de "vendre" molt bé el que han fet per augmentar vots i representació.

Aquest any ha estat marcat pel projecte i l'inici de les obres de remodelació del carrer Antoni Roig i la plaça de la Font, la principal font -i valgui la redundància- de desgast dels membres d'aquest govern i sobretot de dos regidors, el responsable d'Urbanisme, Ramon Ripoll, i la titular d'Obres i Serveis, Montse Gassull. Ja ho vaig dir i ho tornaré a repetir: és un error estratègic que trobaríem en qualsevol manual polític engegar un projecte d'aquest tipus en el darrer any d'un mandat municipal. És un regal a l'oposició i una manera de perdre vots. També de guanya-ne en altres zones Afortunadament per aquests partits, l'arribada de noves subvencions han pogut rebaixar les subvencions especials als veïns, tot i que s'ha sentat un precedent que veïns d'altres zones del municipi on es portin a terme actuacions d'aquest tipus recordaran als responsables polítics.

Del tram final de l'any ens quedarà la inauguració del Pavelló Poliesportiu Els Caus, conegut també com el minipavelló. Aquesta instal·lació comença a cobrir un dèficit històric en matèeia esportiva que hauria de fer caure la cara de vergonya als responsables polítics torrencs dels darrers 25 anys. La inauguració del Pavelló Poliesportiu de la Zona Esportiva a inicis del proper any acabaran de fer aprovar aquesta assignatura pendent. I anirem a pel notable quan es construeixi la piscina coberta.

El Medi Ambient i Torredembarra sembla que continuen renyits. Acabem l'any amb poques esperances que a Muntanyans II no s'hi edifiqui. La maifestació del 10 de setembre, amb mig miler de persones recorrent els carrers del centre del municipi, va sembrar optimisme entre les desenes d'entitats que aposten perquè aquell racó de Torre quedi sense edificar. Però el temps passa i ni Generalitat ni Estat mouen fitxa i tot indica que no hi ha predisposició a comprar els terrenys. I l'Ajuntament, per molt que alguns ho defensin, no té capacitat per fer-ho. Sembla que la història es repeteix. Primer va ser el Roquer, després la platja del Canyadell i ara, Muntanyans II. Esperem que no hi hagi un pròxim cas.

Els primers mesos del 2007 estaran plens d'inauguracions. Això passa a Torredembarra, a Taragona o a Palau de Plegamans. El Pavelló Municipal de la Zona Esportiva és l'estrella, però n'hi haurà més. No ho dubteu. Els partits van prenent posicions. L'Agrupació Democràtica sembla que és el més actiu, amb un butlletí amb moltes pàgines i color cada més, assemblees i actes al Casal Municipal. Esquerra ha passat comptes amb la ciutadania fent un repàs a la feina fet a al'Ajuntament pels seus regidors i ha tornat a engegar el grup d'opinió, laboratori del seu programa i pedrera de membres de la candidatura. CiU continua la promoció del seu número u a través de "El Mònic". Encara ens resten algunes incògnites que s'han de resoldre en algunes setmanes, com el cap de llista del PP, el del GIT -Santiago Ardèvol és qui té més números però no els té tots-, o que passa amb el VUT o qui serà el cap de llista de l'ADT. Paciència que aviat totes les cartes estaran sobre la taula.

Article publicat al número de desembre del 'Diari de la Torre'

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs molta feina per fer, per exemple,queden les obres de peatonalitazació del carrer mes emblemàtic de la Torre, això segur, sense cap consens entre la ciutadania i els politics de torn, així com la afectació per expropiació de varis propietaris del carrer Anton Roig, quina gràcia que ens fa als afectats per una expropiació,ja q no es la primera vegada q ho intenten,es la tercera vegada, q el nostre Ajuntament s ha entestat en expropiar als veins d aquesta zona, sembla ser q alguns els hi fem rabia, no ho entenem perque a mes, ens hem d escoltar a la Montse Gassull dient amb tó dessafiant i xul.lesca que:"si no ens podem pagar les contribucions especials que ens venguem la propietat"; si, senyora! vosté té un gran futur al poble, continuï així, per cert, una de les poques zones verdes que existeixen al centre del poble, per no dir la darrera i ùnica, sort q son finques privades!.
Altres temes pendents continuaran al 2007, com es el cas de ELS MUNTANYANS, tristament com en altres zones, també acabaran edificades, es clar!, això si q es progres pel poble, esperem q el 2007 ens porti temps millors i sobretot foc nou politic de veritat.
El tema de la piscina i les instal.lacions esportives, fa plorar, de veritat, es patetic q no tinguem una piscina en condicions, entre d altres coses, com el passeig maritim, q tambe es pot millorar, no oblidem del q viu el poble, del TURISME!!!, sembla ser q hi ha gent q encara no ho sap això, si, si del TURISME, per aixó es necessita un relleu inmediat i urgent al capdevant del patronat, sembla ser que la persona responsable, no en sap mes, si us plau q plegui, i q es dediqui anar a fer la petanca.

Queda molta feina del 2006, i molta per fer al 2007.

jordi salvat ha dit...

Ignasi,

La meva posició sobre la remodelació del carrer Antoni Roig i plaça de la Font no ha canviat. S'ha fet en un mal moment i s'ha fallat en les formes. A més senta un precedent incòmode per l'Ajuntament torrenc. Sobre Muntanyans II, la trempera de la mani del 10 de setembre, en la qual hi vaig participar, ha baixat molt. Veurem aquest diumenge en la nova manifestació. Els imputs que m'arriben indiquen que, malauradament, allà s'hi construirà.
El tema turístic és la gran assignatura pendent d'aquest municipi, però arrosseguem una mala planificació, marcada pels interessos d'uns quants, des dels anys anys 60. I això costa molt de redreçar. El model de Patronat està clar que no funciona, però no ara sinó de fa anys i a partir del maig ha de ser una de les prioritats del nou govern.
Ara, no ens deixem iluminar per projectes polítics messiànics que diuen que estan per sobre el bé i el mal. Les torrenques i torrencs que volen participar en política ja enen una oferta àmplia en els partits polítics tradicionals (i hi compto el GIT). La majoria de formacions busquen independents i gent nova a les llistes.

I si, hi ha molta feina pel 2007.

Anònim ha dit...

Es cert, moltes coses s han fet malament desde fa anys, pero clar els q han vingut darrera no ha fet res per canviar-ho, i aixo ho dic per totes les formacions politiques, sense exclouren cap, totes han estat governant d una manera ho altre, aixi totes en son responsables de la situació actual q pateix el nostre poble.
Es llastima perq tenim un potencial brutal q no s ha sabut aprofitar mai.
Esperem q la gent q venim al darrera s esforcin en treballar millor les coses de poble i pel poble.

Salutacions desde Tortosa, i bon any 2007.

jordi salvat ha dit...

Dons jo sóc sóc del parer que el darrer govern ho està fent almenys una mca millor que els anteriors. D'aquí a unes setmanes s'inaugurarà el pavelló poliesportiu i crec que és un avanç importantíssim i que, complementat amb el minipavelló, treu Torredembarra d'un endarreriment imperdonable en matèria esportiva de dues dècades. I la piscina coberta serà una realitat d'aquí a poc temps. També tindrem una ràdio municipal -tot i que tinc els meus dubte de quan serà una realitat- i una biblioteca decent-. Això no treu que tinguem la principal artèria del municipi empantanegada i la mala imatge que dóna de la Torre. Esperem que sigui per anar a millor. O problemes amb el turisme.

Malgrat els problemes, Bon any 2007

Anònim ha dit...

Turisme dius Ignasi?
Que Torredembarra viu del turisme?
Turista és un senyor que s'ha comprat una segona residència per venir 15 dies a l'estiu?
Turisme és tenir el 37% dels habitatges buits tot l'any?
On són els ingressos del turisme?
On són els hotels?
On són els apartaments de lloguer?
On són les zones lúdiques?

Malauradament Torredembarra fa 30 anys era una referència a la costa daurada, un focus important d'atracció turística inclús amb renom internacional, hi havia una platja única, hotels (pocs), campings i apartaments, venien alemanys, belgues, francesos etc.

Però els polítics de la Torre que llavors manaven, van decidir que Torredembarra tindria una economia basada en el totxo, el Pla general del 82 va ser un error estratègic sense precedents, que va fer que Torredembarra patís un endarreriment ja irrecuperable davant altres poblacions com Calafell, Vendrell, Cambrils, Salou i fins i tot Altafulla.

I això que jo ja fa alguns anys que em patejo la majoria de platges de Catalunya (Colera, Ampuriabrava, Blanes, Lloret, Badalona, Cambrils, Calafell, Vilanova, Arenys, Roses) perque sóc "VOGADOR" de Baix a mar i puc dir, sense caure en l'autobombo que la platja de Torredembarra és LA MILLOR PLATJA DE CATALUNYA, amb diferència.

Si tenim els millors condicionants, perque la Torre ha fracasat col·lectivament?

El darrer exemple és el del carrer Nou, com és possible que s'aixequés tanta polseguera per una millora clara, rotunda i evident pel carrer nou i pels seus comerciants, que no veuen que el comerç està baixant cap a Pere Badia i Pompeu Fabra?, que volen quedar com el carrer Major?

Tot perque l'Ajuntament els hi reclama pagar una ínfima part del cost de les obres, si no, no dirien res, lamentable, totalment lamentable, però típic de la mentalitat torrenca.

Que volien que la resta de ciutadans del poble invertíssim 250 milions de PTa per que arreglessin els carrers als botiguers?, que s'han cregut?

Que els hi preguntin als veins d'altres carrers (Pedrera, Montclarà, Clarasol, Canyadell etc.) que han hagut de pagar el 90% de les quotes, i sense cap negoci que els pugués revertir la inversió!.

Un vogador de Baix a Mar

Anònim ha dit...

Torredembarra actualment es nudreix del turisme nacional, concretament de la gent de Barcelona i provincia, entre d´altres, que ens visiten cada cap d´setmana, periodes estivals i altres festius. Aquests visitants, que s´escapen de les seves ciutats, disfruten malgrat les limitacions que tenim, de la vila.

Per tant, crec que si vivim del turisme, a un altre nivell totalment d´acord, per la inexistència d´una infrastructura hotelera, agradi o no la procedència del nostre visitant,més val el visitant nacional que consumeix molt més que l´auster visitant estranger que s´acosta per aquí.
Quan faig una escapada a la Torre, per descansar,visitar als meus i anar a la platja, o anar a un restaurant del barri maritim, també sóc turista.Nomès
cal preguntar a empresaris, restauradors, comerciants i altres emprenedors, quins són els seus principals clients, i us diran que de la gent de Torredembarra,mes aviat pocs, poquíssims, tot sigui dit.

D´altre banda, em sorprèn que consideris com a "ínfima", les quotes que inicialment ens van impossar. Haver de pagar un 50% del cost d´una obra com aquesta, que inclou despesses que els veïns ja hem pagat en el seu dia,i altres capricis decoratius del carrer, que van decidir alguns regidors com si es tractés del jardí de casa seva, incrementant molt el cost final, considero aquestes quotes no ajustades a dret, és per aixó que nosaltres hem exercit els nostres drets per defensar el que considerem un abús als veïns.

Finalment, aquesta zona del nucli urbà, hi viu gent de tota mena, no tots són comerciants, ni empresaris,i tot hi així han defensat colectivament els seus drets i els seus interessos. No només s´arreglen els carrers per als comerciants sino per el benefici comú de tota la població, inclosa la gent de baix a mar.

Anònim ha dit...

Segueixo discrepant amb tu Ignasi

Crec que la població amb edat laboral de Torredembarra no viu en la seva majoria del turisme, hi ha molta gent que treballa fora de la Vila, molts que treballen en el ram de la contrucció, i molta gent treballa en el nostre Polígon industrial, també les immobiliàries afloren per tot arreu.

El comerç viu del turisme i també de la gent de la Torre i la restauració, que ben poca en queda, si viu majoritàriament del turisme.

En quan al turisme que en dius "nacional", de Barcelona ja en venen ben pocs, si de les rodalies (Cornellà, El Prat, Sabadell, Terrassa, etc.), amb menor poder adquisitiu que els primers pixapins que van venir a la Torre, majoritàriament de l'eixample esquerre de Barcelona.

Amb això et vull dir que no tenen el mateix poder adquisitiu que els anteriors.

Y Turisme també significa hotels i llocs de treball.

En quan al carrer Nou, el 50% era descomptant una subvenció, que sembla ser que ha anant augmentant, fins que els veins només pagaran un 15% del cost de les obres, un autèntic regal.

I si és cert, no tots els veins són comerciants, però en comparació amb altres barris on s'han cobrat contribucions, aqui almenys hi ha una part dels veins que les podran recuperar, quan l'illa de viannants estigui enllestida i tinguem un nucli comercial digne de ser visitat.