dimecres, d’octubre 28, 2009

Reagrupats i reagrupament

Aquest article hauria d'haver aparegut al número d'octubre del Diari de la Torre. Per causes que encara no he pogut aclarir no ha aparegut. Van tancar l'edició abans i no em van avisar, tot i col·laborar amb ells des de fa gairebé 14 anys. Cal dir que la direccio de la publicació no n'havia vist el contingut. Aquí el teniu doncs.

El divendres 9 d’octubre es va presentar a Torredembrra l’associació política Reagrupament. La sala petita del Casal Municipal -en la imatge- es va quedar petita davant les desenes d’assistents a l’acte. Encara descomptant certs auditors de seguretat distribuïts entre el públic i els inevitables curiosos, l’acte va superar les expectatives dels organitzadors i va demostrar que el moviment liderat per Joan Carretero engega amb força a Torredembarra i també al Baix Gaià. Entre el públic hi havia persones dels municipis veïns, evidenciant la capitalitat torrenca de la subcomarca del Baix Gaià.

És una mica aviat per valorar com pot afectar l’aparició de Reagrupament en el mapa polític torrenc, però queda clar que Esquerra Republicana pot notar la irrupció dels “reagrupats”. La tendència dels republicans en les darreres eleccions municipals va ser clarament al descens i l’estada a l’oposició, sumada en una indefinició de la proposta de cara als propers comicis, desperta molts dubtes. Les obres de remodelació del carrer Antoni Roig i els seus voltants encara cueja, amb noves obres. A Esquerra li ha mancat capacitat d’autocrítica i la proposta d’una consulta popular sobre el tema em sorprèn després de la manca de participació ciudadana quan van gestionar el tema.

Però el mapa polític torrenc pot experimentar més canvis. Fa temps que es rumoreja que un exalcalde que va sortir de la política per la porta falsa està intentant muntar una nova llista independent. Aquesta història ja em sona. S’havia apuntat fa uns anys que un altre exalcalde que també havia deixat a contracor l’alcaldia també havia intentat muntar una candidatura independent que no vam veure per enlloc. Davant la tradició de llistes independents del nostre municipi res no es pot descartar.

Aquesta contínua atomització de la política torrenca pot tenir, però, contrapès. El Grup d’Independents ha passat dels vuit regidors del 1987 a només un representant dues dècades després i com més creix Torredembara menys pes té aquesta formació política que el 2007 no va ser capaç de col·locar el seu líder, Celestí Salort -que ocupava el segon lloc de la candidatura-, al ple. No és aventurat pensar que l’actual regidor del GIT, el titular d’Hisenda, Santiago Ardèvol, pugui trobar un lloc en una altra llista, que vulgui aprofitar la seva experiència –és l’unic regidor que ha estat en els darrers quatre governs municipals- i projecció pública.

El gran somni d’alguns convergents és recuperar la gran CiU, aquella formació que els anys noaranta fregava la majoria absoluta, però que amjb l’arribada del nou mil·leni va atomitzar-se. Els cal recuperar base electoral escampada en altres formacions, una missió complicada tot i que amb l’absorció del VUT el 2007 va complir la primera etapa. Des de l’alcaldia i amb la debilitat demostrada per les forces de l’oposició que li disputen espai electoral, és el millor moment per aconseguir-ho. Atomització i reagrupament, un equilibri complicat en la política torrenca.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

i que dius del PP de la Torre? i del partit de la Toda? i CIU?

Markel ha dit...

Es evident que les properes eleccions al Parlament de Catalunya es la ultima oportunitat d’en Artur Mas al cap de CiU, o guanya la Presidència, o haurà de marxar i deixar el lloc a un altre, per tant aquesta es la ultima oportunitat i la jugada li sortirà rodona amb l’ajuda de Carretero. Casi segur. Son matemàtiques electorals, com la jugada de la il-legalització d ‘ ANV al País Basc.
Crec que ERC en els últims anys ha fet una gran labor en aquest sentit en la de arrelar aquest sentiment en la societat moderna catalana i ha passat per etapes molt dures d’enfrontament amb el govern espanyol per aquest motiu i que forma part del seu ideari. Tot i haver recolzat la investidura de Zapatero ha estat bel•ligerant en moltes ocasions i en aquesta etapa s’ha avençat força en aquesta línia de pensament , si be es cert que no tot el que es voldria, però cal reconèixer la feina feta en tots els àmbits, en el de governar també. En qualsevol cas el resultats d’aquestes legislatures han estat molt mes positius per la majoria de ciutadans de Catalunya que les politiques de "peix al cove"dels governs de CiU.
Fa temps que la desafecció envers Catalunya que els diferents governs espanyols han mostrat ha arribat als ciutadans d’aquests país i cada cop puja’n en les enquestes
Aprofitant la recuperació d’aquest sentiment sobiraniste cada cop mes creixent en la societat catalana propiciat fonamentalment per ERC, hi ha persones, que ho volen aprofitar per treure’n redit, per ambició en uns casos i per despit personal en altres, o per tots dos a l’hora, per molt que ho vulguin disfressar. Cada cop que s’han fet avenços importants surten veus que apel•la’n a la lentitud del propi procés per atacar-lo, i parar-lo quan en realitat busquen situar-se en posició de assolir càrrecs i prebendes que avui no tenen.
Es evident i així ho manifesta’n que Reagrupament pactarà amb CiU, ja està acordat. Potser es volen vendre que CiU liderarà un procés independentista a Catalunya? No s’ho creu ningú això, ells, els que diuen que declararan la independència unilateralment ho saben,en realitat només volen els càrrecs que avui no tenen i que potser amb CiU si tindran, a Mas no li quedarà altre remei si vol se president de la Generalitat que ser generós amb els que li donaran suport. Als demes nomes ens quedarà tornar altre vegada a reconstruir el que ara trencaran.

Anònim ha dit...

Markel,
Ets molt agosarat fent afirmacions gratuïtes sobre el que farà o deixarà de fer Reagrupament. Això només m'indica que no coneixes Reagrupament.(www.reagrupament.cat)
Pactar amb CiU ? per administrar l'autonomia evidentment que no. Pactar amb qui sigui per aconseguir la proclamació unilateral de independència de Catalunya al nostre parlament i la regeneració política evidentment que si. I no busquis tres peus al Gat.

Markel ha dit...

Si estic equivocat no trigarem gaire a saber-ho. Si es cert que a Reagrupament hi ha molta gent que en el seu moment van criticar a ERC que no es pactes amb CiU, tot i els antecedents de menyspreu envers Esquerra que hi va haver en legislatures anteriors. En qualsevol cas no veig en Mas proclama’n cap mena d’independència i si guanyant la votació d'investidura amb el recolzament o l'abstenció dels diputats de Reagrupament que ens tornaran a l'escenari viscut fa 25 anys.

jordi salvat ha dit...

Amic anònim primer,

Del PP a la Torre només et diré que té un sostre electoral molt clar i li és històricament molt difícil obtenir el segon regidor, tot i que amb els resultats de les eleccions generals en podria treure dos o fins i tot tres. De CiU ja n'he parlat i de la Toda, que pot rendibilitzar estar al govern i mantenir els dos regidors. No crec que s'integri a cap altre "partit tradicional".

Sobre el deabt ERC-Reagrupament: lluiten per espais electorals amb molt de contacte i els atacs i retrets entre uns i altres sovintejaran. Si hem de fer cas al plantejament fet públic per Reagrupament, no sembla que hagin de pactar amb CiU.