dimarts, de febrer 02, 2010

Pesca nuclear

L’energia nuclear és d’aquells debats que mai s’afronten de veritat, com altres que té pendents la nostra societat. De tant en tant s’instal·la en les posicions més altes de l’agenda política i és llavors quan tothom hi diu la seva, amb grans dosis de demagògia, ignorància i oportunisme polític. La construcció del magatzem temporal centralitzat (MTC) o cementiri nuclear –són termes sinònims per denominar una nau on s’acumularan els residus generats per totes les centrals atòmiques de l’Estat espanyol- ha provocat un altre rebrot de la polèmica al voltant d’aquest tipus d’energia i s’ha obert la veda del que podríem denominar com a pesca nuclear.

No parlo de silurs mutants circulant pel riu Ebre sinó, per exemple, de dotze ajuntaments d’arreu de la geografia espanyola que han presentat candidatura per albergar aquesta infraestructura, que ve acompanyada per una pluja de milions d’euros gens despreciable davant dels problemes eterns en el finançament local –un altre debat que tampoc mai s’acaba d’afrontar-. Ascó, que ja pateix/gaudeix de dues centrals nuclears també vol el magatzem/cementiri. Dels nou regidors del ple asconenc, set han votat a favor, inclosos dos representants de l’oposició. No hagués estat malament una consulta popular abans del ple, però el nas em diu que el sí s’hagués imposat. L’alternativa a la indústria nuclear en aquest racó de Catalunya no acaba d’arribar i en aquestes situacions el pragmatisme s’imposa a l’ecologia i els dubtes sobre la salut que planteja l’energia atòmica.

La pesca també la practiquen Esquerra i Iniciativa. En aquest cas és la pesca de vots. Els republicans ja han experimentat augments importants en els darrers comicis i esperen ampliar el seu sostre electoral convertint-se en els abanderats antinuclears. Tindran uns competidors destacats en Iniciativa, que veu en l’oposició frontal al cementiri la manera de penetrar en un territori electoralment gairebé verge per a ells. Els dos grans partits, CiU i PSC, es tiraran els plats pel cap també en aquest tema, tot i que els regidors a Ascó d’uns i altres han votat a favor del magatzem nuclear.

Enmig d’aquest panorama de pesca nuclear, ja sigui de milions d’euros o de milers de vots, es difumina el sentiment d’emprenyamenta general que senten molts habitants de les Terres de l’Ebre, que noten que només se’n recorden d’ells quan toca instal·lar una central o un magatzem atòmic o de transvassar aigua del riu que els travessa i és l’ànima d’aquestes terres. Hi ha qui diu que estem al començament d’una nova Batalla de l’Ebre. Fins ara només hem vist gent amb ganes de pescar, ja siguin milions d’euros, milers de vots o alguna estocada a l’adversari polític. Però també s’ha començat a detectar gent molt emprenyada, des de ja fa temps, i és què el magatzem/cementiri és la gota que fa vessar el vas.

Publicat al diari digital Delcamp.cat