diumenge, d’agost 24, 2014

Lectures d’estiu, un tríptic Indridason-Calpena-Pagès


L’estiu és sinònim de llegir més. Almenys en el meu cas. No és que hagi fet massa vacances, però potser el costum d’altres estius o contagi de persones que veus  a la platja o en altres espais públics, m’he animat a començar i acabar alguns llibres que he trobat força recomanables i en faig alguns alguns comentaris al blog:

Passatge de les ombres. Arnaldur Indridason

Cinquena incursió que fai en la novel·la negra islandesa. Mentre alguns amics gaudeixen de visitar aquest país que trobo fascinant i em fan dentetes a facebook, jo m’he conformat amb viure’l a través d’aquest magnífic escriptor que és Arnaldur Indridason. He trobat a faltar l’Erlendur Sveinsson, però el nou protagonista, en Konrad, un policia retirat que no es pot desenganxar de la seva feina, gairebé me l’ha fet oblidar durant les gairebé 300 pàgines de la novel·la. Indridason ens torna a situar en dos èpoques diferents: l’actual i la Segona Guerra Mundial, quan Islàndia estava ocupada per l’exèrcit nord-americà. Passatge de les ombres ens permet conèixer la història i les tradicions més atàviques d’aquesta illa àrtica i gaudir de la resolució d’un crim que tarda gairebé setanta anys a aclarir-se.

Memòria de sang. Enric Calpena

Per a la meva generació, l’Enric Calpena sempre serà el primer presentador dels Telenotícies de TV3. Però des llavors Calpena ha anat reorientant la seva carrera cap al periodisme històric. Ens ha fet gaudir de la història amb programes de radio com En guàrdia! i El Nas de Cleòpatra o de televisió com Cronos. Ara s’atreveix amb una novel·la -històrica, és clar- i el resultat és molt reeixit. Calpena escull un període força oblidat, com és la meitat del segle XIX. Mentre ens endinsem en la trama, el llibre ens permet viure com Barcelona s’ofegava dins unes anacròniques muralles o la crueltat i la heroïcitat a la Primera Guerra de l’Àfrica. També ens acostem a la figura del General Joan Prim i dels voluntaris catalans que van lluitar-hi. Una altra raó per llegir aquesta novel·la l’any del bicentenari del naixement del militar i polític reusenc.  De la capital del Baix Camp en són, precisament, alguns dels personatges.

Dies de frontera. Vicenç Pagès Jordà

Quan les protagonistes d’una novel·la són de la teva generació, t’hi sents més protagonista, tot i que el relat tingui ben poc a veure amb la teva existència. Aquest imaginari comú, dels que vam ser infants els anys vuitanta i joves els noranta queda molt reflectit en aquest llibre de Vicenç Pagès, estructurat en un centenar de capítols, alguns de menys d’una pàgina. La novel·la es desenvolupa a l’Empordà, en una zona de frontera que gràcies a la feina de l’autor podem conèixer més profundament. Però també hi ha una frontera existencial. A “Dies de frontera” ens endinsem en les febleses humanes i en aquesta existència líquida en què s’han convertit les vides d’aquesta generació que ens està costant tant entrar en l’edat adulta.