dimecres, d’agost 06, 2014

Torredembarra: paisatge després de la tempesta


Des del darrer dia de juliol Torredembarra ja té un alcalde escollit per majoria absoluta del ple. Enrere queda més d’un mes d’inestabilitat política provocada per la detenció de set dels seus regidors del ple, entre els quals el llavors batlle, Daniel Masagué, que va passar més de dues setmanes empresonat. L’espectacle vodevilesc que ha viscut la política torrenca amb una alcalde, el convergent Pere Font, escollit sense cap vot a favor, ha estat bastant poc edificant políticament i hem de celebrar un acord ampli entre cinc forces polítiques que ha permès al nou alcalde, Enric Grangel, aconseguir dotze vots a favor en la seva elecció. El pacte ha arribat després que totes les forces polítiques hagin hagut de cedir terreny per trobar el mínim comú denominador que ha permès garantir la governabilitat de la Torre.

El ple i el govern municipal han experimentat canvis radicals en la seva composició. Han plegat tres regidors, tot i que un d’aquests, Maria Dolors Toda, no ha estat a causa del cas Torredembarra, sinó que després de faltar a més de la meitat de plens d’aquest mandat ha assumit que no pot fer-se càrrec de les seves responsabilitats polítiques i ha deixat pas al segon de la llista, Juan Velasco. Si que han dimitit per estar imputats en el cas el fins poc més d’un mes alcalde de la vila, Daniel Masagué, i el portaveu del PP, José Oviedo. Han entrat al ple un veterà de la política torrenca, que afronta la seva tercera etapa com a regidor, Octavi Solé; i Núria Rubió, una desconeguda fins ara que completa el grup popular.

L’equip de govern torrenc també ha canviat com un mitjó i la seva composició denota l’excepcionalitat del moment. No hi deu haver cap més govern a Catalunya del qual en formin part CiU, PSC, PP i ERC. De l’anterior executiu local només es mantenen dues de la regidores i s’incorporen set cares noves, la majoria sense experiència de govern. Al capdavant del nou govern està  el socialista Enric Grangel, regidor des del 2003 i que a final de mandat es retirarà de la política. Aquesta combinació d’experiència i data de caducitat ha estat la clau per generar el consens al voltat de la seva persona. La primera tinença d’alcaldia és pel també socialista Jordi Solé, que reforçarà la seva imatge com a proper candidat del partit a l’alcaldia amb regidories amb molt de pes com són Urbanisme, Ensenyament i Comunicació.  És l’home fort del nou govern. L’altra representant socialista, Olga González, assumeix dos carteres de pes, Governació i Benestar Social.

La convergent Rosa Maria Guasch passa de l’ostracisme a què l’havia sotmès Masagué a ser la número tres del nou govern i dirigir carteres claus com Serveis i Participació Ciutadana des de la segona tinença d’alcaldia. L’altre regidor convergent amb responsabilitats de govern, Octavi Solé, es queda amb Sanitat El PP guanya poder en el govern municipal. Ara controla regidories tan estratègiques com Turisme, Promoció Econòmica i Comerç  -en mans de Núria Gómez- i Hisenda, controlada per la nova edil popular Núria Rubió- L’únic regidor d’ERC, Eduard Rovira,   es fa càrrec de Cultura Platges i Medi Ambient, i el representants de l’ADT, Juan Velasco, Joventut i Esports.

El quatre regidors de CiU imputats romanen en una mena de llimbs polítics, formant part del govern -on hi ha companys seus de candidatura- però sense carteres delegades. A l’oposició estan els dos regidors de l’Alternativa, el representant del GIT i la regidora adscrita Montse Gassull, que tot i tenir un paper molt protagonista en el cas Masagué s’ha quedat en una estranya posició en aquesta nova etapa de la política torrenca després d’abandonar Esquerrra Republicana. Seran, doncs, nou mesos i escaig que serviran per avaluar quina és la situació real de les finances municipals, que ja comencen a donar símptomes d’estar en un estat molt diferent de com les “venia” Masagué i reorganitzar l’ajuntament i afrontar diversos “marrons” que fa anys que s’arrosseguen. En resum, enterrar el fons i la forma de l’etapa de Daniel Masagué com a màxim responsable de l’ajuntament torrenc. No tindran molt temps, fins que el maig vinent les urnes modificaran bastant l’equilibri de forces actual del ple torrenc i tot apunta que el trencaclosques que en sortirà de les properes eleccions tornarà a requerir  grans esforços per garantir la governabilitat de Torredembarra.    

Article publicat al setmanari Notícies TGN /Foto: Guillem Bargalló -Baix Gaià Diari