dimecres, de juliol 30, 2014

Joan Brulles, la vessant més social de l’Església



Durant gairebé quaranta anys de la seva vida hi va ser poc a Torredembarrra. El període més llarg seguit era com a màxim de quinze dies, però en Joan Brulles sempre s’ha sentit molt torrenc, tot i que el poble de la seva infantesa poc té a veure amb l’actual. La seva dedicació a l’Església i sobretot en la seva dimensió més social l’ha portat per tot Catalunya des que als catorze anys va decidir fer-se salesià. Des de en fa vuit, torna a viure a la Torre i la seva tasca pastoral està centrada a Creixell i el Catllar. Continua en formació permanent i explorant noves maneres d’apropar-se a un mateix, a la humanitat, a Déu.

En Joan Brulles Cañellas va néixer l’any 1954 al rovell de l’ou de Torredembarra, a la plaça de Vila quan encara no tenia aquest nom. Era el número 5 del carrer Calvo Sotelo. Va anar a col·legi a Les Monges i a l’Escola Antoni Roig fins que als deu anys va començar el batxillerat als Salesians de Reus. Hi va anar intern. Al començament reconeix li va costar molt adaptar-s’hi, però després li va agradar tant que es va fer salesià, explica entre rialles. A en Joan li agradava ja de petit la litúrgia eclesiàstica. Havia estat escolà amb mossèn Albert, a qui recorda com tot un personatge que va saber fer pinya amb els joves del poble, més grans que ell. Encara es recorda molt aquella excursió a Itàlia ja fa mig segle. Tot plegat va fer que decidís ser capellà. Als catorze anys va marxar cap a Girona a estudiar al Seminari que en aquella ciutat hi tenien els salesians. Allí va cursar el Batxillerat i el COU.

Després van venir els cinc anys d’estudi per a ser capellà. Va estudiar Filosofia i Teologia. Als 25 anys va ser ordenat diaca i capellà. En aquella època d’estudiant ja vivia amb vuit salesians més a la Verneda, en comunitat, i estava  vinculat a la parròquia de Sant Paulí de Nola. Donava classes de religió a un dels instituts de secundària. Era un barri molt obrer, amb moltes necessitats urbanístiques i també socials. És en aquesta dimensió social on va començar a desenvolupar amb força la seva tasca, actuant on una administració pública sorgida del franquisme encara no hi arribava. En colònies, esplais, campaments... També va conèixer de molt a prop el problema de la droga, que començava a fer estralls en barris com la Verneda, la Pau, o la Mina, sobretot entre la població gitana.

El 1981 va es va traslladar  a Roma, on durant tres anys va estudiar la llicenciatura de Ciències de l’Educació. Després d’aquest parèntesi formatiu, en Joan va ser destinat a la comunitat dels salesians de Lleida, on durant sis anys va treballar per la inserció social i laboral dels joves des de la parròquia del barri de la Bordeta.  La tasca docent no la va deixar i feia classes de religió als alumnes de FP de l’institut públic, però és en la vessant social on va destinar més esforços. Van posar en marxa el Col·lectiu d'Iniciatives Juvenils Contra l'Atur (CIJCA) que encara existeix a l’actualitat i ha permès la inserció social i laboral de molts joves de les comarques lleidatanes. Oferien cursos de serralleria, electricitat, fusteria o perruqueria. També van impulsar una casa d’acolliment per a nois sense família o amb greus problemàtiques familiar.
L’any 1991 el van traslladar a la comunitat salesiana de Ciutat Meridiana, a Barcelona, tocant a Montcada i Reixach, on, a més, n’era el superior. Des de la parròquia de la qual era rector també feien una feina de gran dimensió social, sobretot entre els joves que no haviebnobtingut  el graduat escolar i estaven en risc d’exclusió social. A través d’una aula-taller aprenien a llegir, matemàtiques i també tallers de fusteria i electricitat, cuina, perruqueria, serigrafia. També van engegar un centre obert.

Al cap de sis anys li van encarregar la coordinació de l’acció social pastoral dels salesians a Catalunya, Andorra, Balears i Osca. Van ser cinc anys de trepitjar molt de territori -i també a l’exterior-, i d’ una gran tasca de coordinació. Després va tornar a Lleida quatre anys, on va trobar un CIJCA que havia crescut molt i estava expandint-se per totes les Terres de Ponent. Li va tocar reorganitzar aquest creixement d’una entitat que havia ajudat a néixer del no res.

L’any 2006 va decidir fer una aturada i agafar-se un any sabàtic. Va tornar a Torredembarra, a casa els pares i els va poder acompanyar en els darrers anys de la seva vida. Es va oferir a l’arquebisbe de Tarragona per si necessitava ajuda en alguna parròquia i el desembre de 2006 es va fer càrrec de la de Creixell, a causa de la malaltia del llavors rector. Dos anys després també va assumir la del Catllar després que mossèn Gil marxés a Colòmbia. Durant aquest any sabàtic  va reemprendre els estudis, de Teologia fonamental. També va viure un procés com a persona, despertant-se-li un interès per la meditació mística i el diàleg interreligiós. Precisament la tesina que va fer es titulava L'experiència de Déu en Jalâluddîn Rûmi, un sufí del segle XIII. En aspecte també el va marcar un viatge a l’Índia el 2004.

Actualment en Joan és rector d’aquestes dues parròquies del Baix Gaià i continua estudiant, assistint a un seminari de Xavier Melloni,el director de la seva tesina. Dedica moltes hores a la meditació. Participa diversos cops l’any en exercicis espirituals i dirigeix cada setmana sessions de meditació a les parròquies de Creixell i el Catllar. Creu que l’imaginari popular relaciona la meditació amb religions com el budisme quan hi ha una gran tradició dins del cristianisme, darrerament molt centrat en els sermons i les homilies i massa poc en endinsar-se en el silenci i les grans oportunitats de creixement en un mateix i en la fe que ofereix. Quan en parla se li nota passió. Hi té molt camp a recórrer, combinant-ho sempre amb l’estudi i la tasca pastoral.


Peu de foto: En Joan Brulles amb alguns nois de la casa d’acollida del barri de la Bordeta de Lleida.

Article publicat al número d'agost del Diari de la Torre