dimecres, de juliol 02, 2014

Pena de telediari i rituals a Torredembarra


La vida política torrenca ha estat molt intensa gairebé des de l’arribada de la democràcia i, amb el trasllat de l’Ajuntament al Castell, les dimissions d’alcaldes i regidors, canvis de govern i d’aliances continus, transfuguisme, una moció de censura, anades i vingudes als jutjats han estat a l’ordre del dia. Semblava que ja estàvem curats d’espants, però aquests darrers dies la política de Torredembarra ha superat una nova frontera amb l’operació policial que ha acabat amb set regidors imputats i l’alcalde en presó preventiva sense fiança per presumptes delictes contra l’administració.

Des del dijous a primera hora del matí, quan els agents de la Guàrdia Civil van entrar per sorpresa a l’Ajuntament de Torredembarra, la majoria de la població del municipi viu en un estat de commoció. Tot i que se sentien molts “Es veia venir” o “la cosa feia pudor”, i alguns exhibien un somriure de triomf que ni podien ni volien dissimular, la sensació general era de sorpresa per la magnitud de l’operació. A la plaça del Castell primer només hi havia professionals dels mitjans de comunicació, però poc a poc van arribar curiosos i després persones i col·lectius amb ganes de protestar davant de la situació i, fins i tot, aconseguir el seu minut de glòria televisiva, encara que fos amb uns xoriços penjats al coll.

Les imatges que periòdicament podem veure per la televisió d’alcaldes i regidors sortint detinguts per la policia i funcionaris judicials carregant capses de cartró plenes de documents i material informàtic es podien veure dijous  en viu i en directe a la plaça del Castell de Torredembarra. Molts no s’ho volien perdre. A mesura que avançava el dia, la rumorologia feia l’agost, la presumpció d’innocència brillava per la seva abscència, i la tensió entre els veïns i veïnes aplegats davant del consistori augmentava i feien acte de presència les manifestacions de rebuig, organitzades o no. Si ho veiem per la televisió també ho podíem fer en el nostre circ particular no? L’ésser humà és gregari i mimètic. Fins gairebé la mitjanit l’alcalde no es va produir la imatge esperada durant hores:  la sortida de l’alcalde de l’Ajuntament després d’un escorcoll de catorze hores. El van portar al seu domicili per seguir el registre. Desenes de veïns es van traslladar fins allí com si d’una processió es tractés. Fins ben entrada la matinada el carrer estava tancat al trànsit per l’acumulació de gent, que volien ser protagonistes d’una curiosa vetlla, enmig de crits contra el seu baalle.

Divendres va ser el dia de declaració dels detinguts davant del jutge al Vendrell. Són processos molt ritualitzats, amb anades i vingudes de vehicles policials i desfilada d’imputats i advocats per rampes i voreres. Hi van haver detalls curiosos. Algun regidor se’l va poder observar  emmanillat, en la màxima expressió de la pena del telediari,  i altres ni se’ls va veure la cara. En aquesta casos costa creure en casualitats i és comprensible que alguns partits vegin fantasmes i conspiracions. Tots els detinguts anaven sortint en llibertat en càrrecs fins que passades de les deu de la nit es va conèixer que el jutge havia decretat presó preventiva sense fiança i comunicada per a l’alcalde, Daniel Masagué. Un desenllaç inesperat, digne d’un final de temporada d’una sèrie televisiva d’èxit.

Era el final del primer capítol d’un presumpte cas de corrupció en un municipi convuls i convulsionat políticament. El procés judicial, com la Justícia ens té acostumats al nostre país, serà llarg. Queden anys pel judici oral. Quan s’aixequi el secret de sumari -o quan hi hagi alguna filtració- coneixerem més detalls sobre un cas que ha sotragat el dia a dia de Torredembarra. Abans, però, s’haurà de resoldre la crisi política provocada per aquesta operació policial que ha deixat molt tocat el govern torrenc. Alguns regidors juguen les seves cartes per aconseguir quotes de poder en aquest nou escenari i rèdits electorals el maig vinent. També hem pogut veure ja alguna dimissió. La justícia és massa lenta i no podrà evitar judicis paral·lels. La pena de telediari ja l’han patida diverses persones, acabin sent declarades o no culpables. I hem vist uns rituals entre una part de la ciutadania bastant preocupants.

Article publicat al setmanari Notícies TGN. Foto de Guillem Bargalló-Baix Gaià Diari