dimarts, de desembre 30, 2014

Trilogia del Baztán acabada: un petit buit interior

Quan acabes de llegir una trilogia, queda un buit dins teu. Ja m’ha passat diversos cops. Al llarg de tres llibres i gairebé dos anys, he  anat entrant en el món que ha creat Dolores Redondo a la Trilogia del Baztan. M’ha seduït el paisatge del Batzán i ja tinc com a deures per més aviat que tard visitar aquesta vall navarresa. M’ha atrapat la trama, tan original com tenebrosa. M’ha atret el món màgic de tradicions ancestrals del Pirineu navarrès. M’ha interessat el món matriarcal que ha teixit l’autora i que és un reflex de la societat d’aquests racons de la Península Ibèrica.

El guardián invisible, Legado en los huesos y Ofrenda a la tormenta formen una de les propostes més originals de la novel·la negra no només espanyola sinó també europea. I ho demostra la quantitat de traduccions i la venda dels drets cinematogràfics a NadCon, una jointventure de Peter Nadermann, productor cinematográficc que va estar involucrat en les adaptacions de la trilogía Millennium de StiegLarsson i de las novel·les de Henning Mankell. Segur que en sortirà un bon producte, però us recomano no fer allò tan estès de “m’espero a la pel·lícula.”

 Llegiu i imagineu-vos com és la vostra inspectora Amaia Salazar; les seves germanes Flora i Ros; la seva tieta Engrasi, el seu marit, James;  o els seus col·legues de la comissaria. Dibuixeu al vostre cervell els paisatges meravellosos del Baztán, amb aquell fred i aquella boira que també són personatges principals de la trama.  Endinseu-vos en les llegendes ancestrals del Pirineu navarrès i en el mal i la perversió humana que s’escampa per les pàgines de la trilogia.

Personalment he gaudit molt de les tres novel·les, amb una lectura pausada i allargada en el temps, tot i que aquestes festes nadalenques m’han servit per accelerar el ritme i enllestir-la. El final és molt cinematogràfic i costa aturar-ne la lectura. L’autora no ha descartat que en un futur els personatges de  la Trilogia del Baztán afrontin noves històries, però ara Dolores Redondo està centrada en nous projectes que, almenys un servidor, els esperarà amb ganes de llegir-los.

1 comentari:

El administrador de La novela antihistórica ha dit...

Para los y las que tenéis ese pequeño "but" interior tras acabar la Trilogía "La novela antihistórica" os ofrece una doble solución que encontraréis aquí: https://lanovelaantihistorica.wordpress.com/2015/06/20/en-lo-profundo-del-valle-una-resena-de-ofrenda-a-la-tormenta-de-dolores-redondo/

Por un lado podréis saber más del sustrato histórico profundo en el que la autora ha sustentado la obra. Por otro, si abrís el enlace final, podréis acceder a una pequeña muestra de novela negra ambientada en el País Vasco, "Alcolea", que podéis adquirir a un muy módico precio.

Bona tarda i de res!!!!