diumenge, de gener 18, 2015

El que ens trobarem el 24-M a Torredembarra


Darrerament parlo menys de política torrenca en aquest blog, a excepció del darrer estiu tan convuls políticament a la vila, que vaig penjar diversos posts en pocs dies. Ara que ja tenim les eleccions municipals a tocar i amb contínues rèpliques del terratrèmol Masagué, Torredembarra bull políticament i costa precisar quantes candidatures electorals hi haurà el 24 de maig i també quins seran alguns dels caps de llista en la propera contesa electoral. Altres dels alcaldables ja estan escollits de fa mesos, com Jordi Solé pel PSC o Eduard Rovira per ERC i altres serien una sorpresa que no ho fossin, com és el cas de Núria Gómez pel PP o Lluís Suñé per ABG.

Precisament és a la banda més esquerrana de l’espectre polític on hi molta efervescència política. El procés d’ integració de l’Alternativa i la CUP en un candidatura unitària ha descarrilat i l’ABG concorrerà sola als comicis i amb Suñé com a alcaldable per quart cop excepte sorpresa de darrera hora. La CUP continua movent-se per aconseguir una candidatura més àmplia i el fet que l’Alternativa es presenti aquest cop deslligada d’ICV-EUiA dóna pistes de cap a on poden anar les coses, però s’apunta que aquesta candidatura àmplia podria no quedar-se aquí. Venen setmanes decisives per un projecte que podria ser guanyador en els comicis torrencs.

A l’altra banda de l’espectre, a Convergència i Unió també s’estan cuinant moltes coses. Ni Unió ni Convergència tenen candidat després que el cas Masagué hagi dinamitat el partit i és conegut de fa setmanes que Rosa Maria Guasch no se sent gens estimada pel seu partit i està intentant bastir una candidatura independent, al més pur estil torrenc. Tot i el previsible descens de vots convergent, una base de vot sòlida permetrà a qui lideri la llista el maig vinent poder dir moltes coses a l’Ajuntament. Veurem com acaba l’univers convergent torrenc.

Qui sembla que ha arribat al seu final de trajecte polític és l’Agrupació Democràtica Municipal, amb la seva regidora Maria Dolors Toda a l’altra banda de l’Atlàntic i que no s’ha dignat ni a cedir la seva acta al número dos de la llista, tal com va anuncia enmig de la tempesta Masagué. Toda ha practicat un absentisme del ple que denota el seu menyspreu a la democràcia i els seus votants.  El GIT prepara una nova renovació de cap de llista després de la imputació del seu únic regidor en el cas Torredembarra. La missió de mantenir-se al ple serà complicada però no impossible del tot, tenint en compte que caldran menys vots per obtenir un regidor.

Sabem que Ciutadans espresentarà i Amador Martos tornarà a la càrrega, ara al capdavant deRecuperemos Torredembarra després de trencar amb Podemos, i hi haurà altres novetats com Nueva Alternativa Demócrata. Continuen havent incògnites, com si es presentarà altra cop Plataforma per Catalunya, que fa quatre anys va fregar el regidor però ara està més debilitada per l’escissió patida a nivell nacional. Rumors d’altres llistes fa mesos -i algun any- que se senten, però la desaparició de Masagué de la primera línia política sembla haver-les desactivat.

Aquest és el panorama polític torrenc actual, que en setmanes evolucionarà i ens donarà la graella de sortida per a les eleccions del 24-M. El que passi després són figues d’un altre paner, però l’atomització del ple serà més que inevitable i governar, una tasca difícil.