dijous, d’agost 03, 2006

De la tempesta social a la tempesta política

La sequera informativa tradicional de l'agost està sent trencada, entre altres impactes informatius, per la crisi de l'aeroport del Prat. Diem-li així. El que es va viure divendres al principal aeroport català va ser una vergonya i una pèrdua d'imatge de Catalunya més que preocupant. La poca capacitat de resposta de l'Administració davant el bloqueig d'una infraestructura bàsica del país és que a molts ciutadans, més enllà dels que han perdut les seves vacances o han vist alterats els seus negocis, els ha emprenyat més.

El problema bàsic és que l'aeroport del Prat continua en mans del Govern espanyol. Amb la reforma de l'Estatut no s'ha pogut incloure el traspàs de la infraestructura a la Generalitat. Després d'aquest trist episodi fins i tot el PSC sembla que també alça la veu demanant el canvi de titularitat. Veurem si d'aquí unes setmanes insisteixen o les paraules se les emporta el vent. Parlant de dirigents socialistes, molt trist el paper del delgat del Govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, que ha demostrat una manca d'efectivitat en la resposta a una situació de crisi que deixa tocades les seves aspiracions ministerials.

I Maragall? On era divendres i on és aquesta setmana? El paper del president català també està sent penós. Ha hagut de posar data de caducitat al seu càrrec, però fins el novembre encara és el màxim responsable polític de Catalunya. En situacions com aquesta ha de ser el primer en donar la cara i no delegar als seus consellers. L'opsició hi suca pa en la crisi. Però és que els hi han deixat en safata. CiU, PP i ERC poden treure ara pit. Per al Govern, la culpa és d'Ibèria. La companyia aèrea, molt mal acostumada a privilegis que es van acabant a poc a poc, és la gran responsable del bloqueig del Prat, però l'Administració competent (?) és la que ha de solucionar aquest tipus de situació amb la màxima rapidesa, cosa que divendres no va passar.

El que espero i segur que molts coincidiu amb mi és que mai més es torni a produir una situació com la de divendres i que es produeixi el traspàs de l'aeroport al Govern català. No només és de justícia i lògic sinó que situacions de crisi com la de fa una setmana s'hauria pogut resoldre millor des de Barcelona. Perquè estic convençut que a Barajas el Govern espanyol no hauria deixat que es produís un bloqueig com el del Prat divendres. D'això n'estic seguríssim.