dissabte, de juliol 29, 2006

Un altre grup independent?

Fa uns dies vaig anar a la presentació d'una nova formació política al nostre municipi, l'Agrupació Democràtica Torrenca (ADT). Vaig arribar al Restaurant Clamar, lloc triat per la presentació en societat del nou grup polític, i em va sorprendre la gran quantitat de gent que hi havia, una xifra que oscil·lava entre 100 i 150 persones. Tampoc no vaig posar-me a comptar els assistents. L'escenari estava bastant ben aconseguit, amb el logotip del nou partit (en parlaré més tard), i els teòrics líders dirigint-se al públic a través de discursos al més pur estil de míting polític.

Primer va parlar el secretari de l'executiva, Anton Álvarez, exmembre de la Joventut Nacionalista de Catalunya, després el president de la formació, Juan Pérez, president de l'Associació de Veïns de Montclarà i després el portaveu, Jordi Solé, expsuquero i el que va demostrar més bones dots d'orador. S'ha de reconèixer que tots tres van estar a un bon nivell, cada un amb un estil diferent, però si Solé va ser qui va tancar l'acte, per alguna cosa ser.

Les tres intervencions van tenir com a mínim comú denominador les dures crítiques contra l'actual govern de Torredembarra, acusant-lo d'oblidar els barris i de no atendre les demandes de la ciutadania. Van posar exemples del mal funcionament de l'administració municipal i de les mancances de moltes zones de Torredembarra. L'estratègia plantejada per l'ADT és: els barris estan oblidats pel consistori actual i els anteriors, ens organitzem per obtenir representació política i fer-nos sentir al plenari.

Aquest plantejament té un punt dèbil: molts veïns ja tenen el partit polític que els representa. El PSC és qui ha treballat millor els barris i lluitarà amb ungles i dents per evitar que l'ADT li esgarrapi una massa de vots vital per ampliar el seu avantatge com a primera força política. La resta de forces a representades al consistori també tenen una presència als barris en forma de vots que no voldran perdre. Tot i això, aquest nou partit pot aconseguir vots si treballa bé la campanya i la precampanya.

Entre el públic al primer acte públic de l'ADT no només hi havia veïns desencantats de barris i urbanitzacions, organitzats al voltant d'aquest grup d'una vintena de persones que formen el nucli dur d'aquesta formació. Hi havia observadors -en principi- d'altres grups polítics, curiosament tots de l'oposició, sobretot del VUT -l'ADT el dóna per mort i augura que no es presentarà a les properes eleccions- i Maria Dolors Toda, fins fa poc regidora de l'Agrupació Democràtica Municipal i ara independent. És aquí on veig un dels problemes (o no) d'aquesta formació: la denominació tan semblant entre el nou grup polític i l'ADMC: Agrupació Democràtica Torrenca i Agrupació Democràtica Municipal. Casualitat o estratègia electoral per atraure els votants d'aquesta formació? Recordem que la candidatura encapçalada per Toda i Crespo va treure més de 500 vots el 2003. Els logotips també semblen clònics. Compareu-los. Són iguals.

Membres de l'equip de govern m'asseguraven que aquesta formació l'impulsa Maria Dolors Toda i ella en serà el cap de llista. Doncs a mi em decepcionaria, però no m'estranyaria. Allà vaig veure gent que em va semblar que anaven de molt bona fe, a crear una cosa nova que a Torredembarra no existeix i no a refundar un moviment que gairebé tothom sap d'on ha sortit i que va demostrar que era més perjudicial que beneficiós per Torredembarra quan els seus representants van tenir tasques de govern.

Estarem atents als moviments d'aquesta nova formació. El temps -aquest jutge suprem que dóna i treu la raó, que deia aquell famós periodista radiofònic- dirà si és tan independent com aparentment pot semblar o es tracta d'un punt de trobada de regidors independents que ja han gastat massa el nom en la seva formació original i els cal sàvia nova. Tan de bo m'equivoqui i entre els primers llocs de la candidatura de l'ADT hi siguin Anton Álvarez, Jordi Solé i Juan Pérez i no noms i cognoms que ja els tenim massa vistos.

Article publicat al número de juliol de 2006 al Diari de la Torre