dimarts, de novembre 14, 2006

La batalla de Tarragona (I)

Reconec que és un títol una mica pretensiós però estic convençut que descriu a la perfeció el que se'ns acosta als que vivim la política tarragonina de molt a prop. Ens trobem en les acaballes de l'etapa Nadal, més de 17 anys de govern de CiU amb un lideratge fort i inequívoc d'un animal polític com és l'encara alcalde de Tarragona. Passi el que passi després de les eleccions del maig vinent, governi Aregio o governi Ballesteros -els he ordenat alfabeticament- la ciutat afrontarà un nou cicle.

Convergència i Unió destinarà moltes energies al seu gran bastió municipal, la ciutat més gran on governa. L'altra gran objectiu serà la conquesta de Barcelona, però a Tarragona hi téuna aventage respecte la capital catalana: que fa anys que manen. I una gran desaventatge: el candidat és nou. Joan Aregio té fama de bon gestor i d'hàbil negociador, de guanyar molts adeptes a la distància curta, però li manca el "salero" de Nadal, que li permet recaptar molts vots als barris de Ponent, el carisma que dóna ostentar l'alcaldia. La presidència de la Diputació passa molt desapercebuda a les grans ciutats, ja que el pes d'aquest organisme es nota als municipis petits i Aregio haurà de submergir-se a les diferents Tarragones.

El rival d'Aregio serà Josep Fèlix Ballesteros. Ja va ser cap de llista el 2003 i ja des del 1983 fins el 1999 havia estat regidor, sempre però escuder de Recasens i Burgasé. Està en canpanya des de l'endemà de les darreres municipals. S'ha patejat barris, passejat recollint farigola, donat sang, subhastat obres s'art, dormit a casa de ciutadans, però el seu gran examen serà el proper mes de maig. Ballesteros cau simpàtic, escolta i promet que quan el PSC mani moltes coses canviaran però costa encara veure'l com alcalde.

El Partit Popular defensarà el paper de tercera força política i buscarà recuperar el cinquè regidor. Francesc Ricomà encara no ha dit que repetirà com a cap de llista, però la direcció del partit a Catalunya té clar que és la millor opció. Després de les eleccions al Parlament el PP de Tarragona ha volgut marcar el territori amenaçant amb trencar el pacte amb CiU que dura des del 1999 i que els permet "tocar poder" en una de les principals ciutats catalanes. Diuen que se senten humiliats i menyspreats pel seu soci de govern. És una crisi real o és un foc d'encenalls? Crec que el PP necessita mantenir-se el govern i CiU no acabar el mandat amb minoria.

Esquerra i Iniciativa són les altres dues protagonistes de la història -amb permís Ciutadans de Catalunya i alguna altra candidatura independent de darrera hora- i els seus regidors poden ser decisius per la formació del govern. Sergi de los Ríos és molt diferent al seu antecessor, Xavier Almagro, i l'oposició tranquila dels darrers mesos pot donar fruits. El seu sostre electoral encarà està lluny i el tercer i fins i tot el quart regidor no són una utopia. Iniciativa té una papereta més complicada, ja que Dolors Comas, candidata les tres darreres convocatòries electorals, tenia un carisma innegable que Lluís Balart no posseeix. L'impuls dels ecosocialistes a nivell català pot ajudar a mantenir els dos regidors actuals.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment has descrit molt bé la situació de la política municipal a Tarragona i de com es presenten les properes eleccions a la ciutat.

Tinc un blog si t'interesa visitar-lo és:

http://milloremtarragona.blog.com

jordi salvat ha dit...

Gràcies. Insisteixo què ens trobem davant d'un panorama interessantíssim i molt llaminer pels malalts de la comunicació política i aquests dies estan passant coses a tenir en compte.

He visitat el blog http://milloremtarragona.blog.com i l'he trobat interessant i que pot convertir-se en un bon fòrum d'opinió. L'aniré visitant.

Endavant amb l'aventura

Jordi Molinera i Poblet ha dit...

Molt bon analisi. Crec que la poca fama d'Aregio podra provocar un traspas de votants cap a Esquerra, doncs en Sergi esta fent una feina genial en tots els ambits... a més, molt no obliden que Nadal es declares independentista l'ultim dia de campanya de les anteriors municipals i l'endema de les eleccions fes el pacte amb el PP...

... quin independentisme...

jordi salvat ha dit...

Esquerra té molt bones espectatives de creixement a Tarragona ciutat, ja que ve de molt avall. El tercer regidor crec que està gairebé assegurat i si en Sergi de los Rios sap jugar bé les cartes i completa una bona llista el sostre electoral encara pot ser més elevat. A Joan Aregio li manca el carisma de Nadal i això li pot restar vots als barris on el populisme nadalià quallava força.

Anònim ha dit...

Home... els d'ERC també es fan dir independentistes i pacten amb el PSOE donant-lis set conselleries. Crec que ara per ara no hi ha cap partit independentista, nhi han dos de nacionalistes, un de dretes i un d'esquerres.
La veritat no he sentit parlar mai a Sergi de los Rios però si fa uns bons debats i una bona campanya de ben segur que treuran més vots ja que fins ara han tret molt pocs vots i crec que a Tarragona podrien tenir més vots, sobretot del centre de la ciutat. Crec que la línea de pactes seguirà igual que fins ara, tripartit i CIU-PP.

jordi salvat ha dit...

El problema és que a Tarragona CiU i ERC no poden sumar majoria absoluta. Ara en sumen 11 (9+2) i la majoria absoluta està a 14. Per tant, tot sembla indicar que sumarà una cosa o l'altra. La sociovergència al descartaríem pq seria el suicidi polític pel partit que no tingués l'alcaldia. Només un factor pot alterar aquest esquema: l'entrada de Ciutadans a l'Ajuntament. La barrera del 5% sumat a la manca d'un cap de llista sòlid fa que aquesta possibilitat sigui difícil, però no impossible.

Anònim ha dit...

Seria ben curiosa la situació que es donaria si ciudadanos entrés a l'Ajuntament. Podria tenir repercussió sobre els dos blocs tripartit o CiU-PP. En cas que la majoria de vots que rebés ciudadanos vinguesin del PSC-PSOE això repercutiria positivament per l'actual govern i si restés més vots del PP tindria l'efecte contrari i beneficiaria al tripartit. Haurem de veure com es desenvolupa la campanya però veig poc probable que superin el 5% dels vots a la ciutat quan encara no se'n ha sentit a parlar de la politica municipal d'aquesta gent i al maig son les eleccions i ni tansols es sap qui es el candidat.

Àlex
http://milloremtarragona.blog.com

Anònim ha dit...

També cal tenir en compte als petits: Ciutadans i ADMC (que sembla que es presentarà). Potser no aconsegueixin regidors, però poden descomptar vots a les formacions "oficials".

Presentació ADMC a Tarragona (El Punt)

jordi salvat ha dit...

Precisament el fet que es presentessin simultàniament Ciutadans i ADMC com a dues llistes independents aniria en contra d'ells mateixos. Dubto moltíssim que tots dos superessin el 5% i en canvia és molt possible que cap dels dos hi arribés. Són figues d'un altre paner el mal que farien a certs partits que aconseguissin uns centenars o algun miler de vots. Qui podria patir més és el PSC, però també el PP. Però tornem al que comentava algú: els manca un cap de llista potent. I hem de veure si finalment es presenten i ho fan amb possibilitats reals més enllà de treure un resultat testimonial