dilluns, de novembre 06, 2006

Tots són polítics

Torredembarra va viure el 2003 una eclosió de formacions polítiques independents -enteses com a candidatures que no depenen de partits amb representació parlamentària- que es van presentar a les eleccions i van obtenir regidors al plenari. En aquests tres anys i mig hem vist com uns pactaven amb uns, els altres amb els altres i altres amb tots. Són peces que es poden encaixar en llocs diferents. Falta poc més de mig any pels comicis municipals i estem en plena efervescència política per acabar de lligar noves candidatures amb un protagonisme important d'aquests grups.

En tenim una que és l'Agrupació Democràtica Torrenca (ADT), que es va presentar el juliol en olor de multituts, va quedar adormida un parell de mesos llargs i va reaparèixer aquest octubre amb un nou número del seu butlletí. Amb una portada impactant -la reproducció de part del cos humà- continuent venent el missatge de que són "una cosa diferent", la veu dels que fins ara no tenen veu. I una idea que repeteixen molt és que no són polítics. Ho sento, però no hi estic d'acord. Des del primer moment que es postulen per presentar-se a unes eleccions ja són polítics. I ho són per una raó molt simple: fan política. Aquesta paraula s'ha devaluat molt els darrers anys i potser per això volen esquivar el que no és obvi.

A dins de l'ADT veiem un conglomerat de gent diversa, amb membres de candidatures del 2003 de l'Agrupació Democràtica Municipal o de Vilatans Units per Torredembarra i persones que fins ara no s'havien definir políticament. El futur del VUT continua a l'aire. La possibilitat que agafa més cos és el retorn a la casa mare, d'allà on van sortir, i que Octavi Solé ocupi un lloc destacat a la llista de CiU. Les ferides es poden haver tancat. Haurem d'esperar uns mesos. També el futur de Maria Dolors Toda i Joan Carles Crespo està a l'aire. Tots dos van deixar l'ADMC i ara són regidors del grup mixt. Hi ha més d'un que diu que Toda serà la cap de llista de l'ADT. Crec que seria molt negatiu per aquesta formació ja que perdria aquesta aureola de novetat.

L'altre grup independent, el de tota la vida, el GIT, continua amb un hermetisme absolut sobre qui serà el seu cap de llista. Continaurà sent Celestí Salort, que buscaria un récord en la democràcia municipal catalana -32 anys com a regidor-, o cedirà el lloc a Santiago Ardèvol, que el podríem considerar un dels regidors revelació de l'actual mandat. Només ho sap una persona.

Esquerra Republicana ha presentat oficialment el seu cap de llista, Gerard Ciuró, apadrinat pel seu antecessor i exconseller primer. Després del fort debat intern els republicans tanquen files entorn el nou alcaldable, que no és un desconegut per la ciutadania tot i que ha de pujar els índexs de coneixença. Una cosa ha deixat clara l'alcaldable republicà: vol incorporar independents a la seva llista. A ERC li ha anat bé sempre incloure a la candidatura persones que no tenen "carnet" per ampliar el seu sostre electoral. CiU continua promocionant el seu cap de llista, Daniel Massagué, amb el diari 'El Mònic' com a gran plataforma. El veiem a tot arreu. Ara li queden sis mesos per acabar de presentar-se com un candidat que torni CiU al lloc preeminent de la política torrenca que ha ocupat durant molts anys.

La missió és molt complicada, ja que el candidat socialista, Manuel Jiménez, rendibilitzarà -veurem en quin grau- l'alcaldia exercida durant més de dos anys. El 2007 pot marcar el canvi de cicle en la política torrenca. El PP prepara el relleu en el primer lloc de la llista per després dels comicis al Parlament i Lluís Suñé tornarà a liderar el projecte de l'Altenativa Baix Gaià, que aquesta vegada ja no podrà disposar del plus de novetat i una certa aura independent després de consolidar-se com un dels "barons" d'Iniciativa al Camp de Tarragona. Tots aquests de què he parlat en aquest article són polítics, no professionals, però polítics i si algun grup de persones, seguint la tradició torrenca, s'anima a fer una nova candidatura independent també esdevindran polítics.
Publicat al Diari de la Torre en el número d'octubre